fuksilennox Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 (edited) [FONT=Times New Roman]3 maja,ok. 12.00 w porcie przy Twierdzy Modlin zobaczyłyśmy błąkającą się młodą sunię. Podchodziła do wielu osób, zaczepiała radośnie, pozwalała się głaskać…Doszła i do nas...trącała zaczepnie nosem, ocierała się, pozwalała głaskać się po brzuchu, delikatnie chwytała zębami zapraszając do zabawy, aż w końcu położyła mordkę na moich stopach i zasnęła. Dostała imię Kiara. Towarzyszyła nam ponad 2 godziny. W tym czasie pytałam ludzi czy wiedzą coś na temat psiny. Pani „zarządzająca portem” twierdziła, że suka pojawiła się tego dnia rano, nie była widziana tam wcześniej, nikt jej nie szukał. [/FONT] [FONT=Times New Roman]Zabrałyśmy Kiarę do weterynarza, który określił wiek suni na 8-9 miesięcy. Wet wyciągnął z ciała gigantyczne kleszcze, zaaplikował na kark preparat aby wytępić pozostałe kleszcze i kazał obserwować sunię. W dalszej kolejności będzie odrobaczona i zaszczepiona. Obecnie sprawia wrażenie zdrowej i zadowolonej. Dziewczyna ma apetyt! Chwilowo ma zapewnioną opiekę ale pilnie poszukujemy dla niej domu. [/FONT] [FONT=Times New Roman]Kiara jest w typie owczarka niemieckiego. Jest przyjazna, łagodna i delikatna w zabawie. Chętnie bawi się z dziećmi. Współpracuje z człowiekiem, ładnie chodzi na smyczy, jest przyjazna w stosunku do innych psów i ludzi. Radośnie wita znajome osoby…. nieznajome też. Sygnalizuje potrzeby fizjologiczne- piszczy, prosi o wyjście na dwór.[/FONT][FONT=Times New Roman] Szybko się uczy, cały czas towarzyszy opiekunowi, chodzi za nim krok w krok. Jeszcze nie wiemy jak sobie poradzi sama w domu- czy ma lęki separacyjne? [/FONT] [FONT=Times New Roman]Na obecną chwilę tyle mogę napisać o Kiarze. Będę wdzięczna za pomoc- nie chciałabym oddawać jej do schroniska. Pozdrawiam.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Poniżej fotki Kiary:[/FONT] Edited May 5, 2012 by fuksilennox Quote
fuksilennox Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 (edited) Edited May 5, 2012 by fuksilennox Quote
fuksilennox Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 (edited) Edited May 5, 2012 by fuksilennox Quote
fuksilennox Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 (edited) rezerwacja Edited May 5, 2012 by fuksilennox Quote
Kejciu Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Jestem z NDM więc popytam znajonych z Twierdzy czy nie kojarzą suni Quote
fuksilennox Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 Cieszę się, że jesteście z nami :) Dopiero "raczkuję" w dogomanii, więc bardzo liczę na Wasze wsparcie. Kejciu, bedę wdzięczna jak popytasz ludzi- moze ktoś rozpozna sunię. Dziś chciałam dowiedzieć się czy ktoś szukał suczki i próbowałam dodzwonić się do portu, w którym znaleźlismy Kiarę- ale niestety nieskutecznie. Kejciu może Ty zapytasz babeczkę "zarządzająca" portem w Modlinie przy ul. Mieszka I nr 6 czy ktoś szukał psiny, może zostawił kontakt do siebie? Quote
Olga7 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Zglaszam sie na zaproszenie ,ale zapiszę choć wątek. Quote
fuksilennox Posted May 7, 2012 Author Posted May 7, 2012 Wczoraj Kiara przyjechała do mnie. Byłam ciekawa jak zareagują moje kociaki Fuks i Lenoks na sunię...i odwrotnie. Jest dobrze Futrzaki z dystansem i ciekawością obserwują Kiarę, a psina dzielnie znosi długotrwale "wlepione" w nią kocie ślepia. Wierzę, że z czasem bedzie jeszcze lepiej. Mam jednak problem z zostawieniem Kiary samej w domu- piszczy,ujada, drapie drzwi i sciany, jak nie widzi człowieka. Dziś wzięlam dzień wolny z pracy na psinę ;) Z Kociabanda2 konsultuje trening behawioralny i wprowadzam powoli w życie- ale czy uda się osiągnąc efekty do jutra?! [toj skrajnie optymistyczny wariant]. O rany!!jutro idę do pracy a przydałby mi się urlop wychowawczy!!! Byłamdzis rano z Kiarą u weta, bo od wczorajszego wieczora sika ciemnym moczem, jest osowiała, nie chce pić i jeść.Okazalo sie,że ma temp. 40,0- wet podejrzewa babeszjozę. Sunia dostała leki, kroplowkę.Zrobilysmy też morfolgię- wyniki będą ok.19,od nich zależeć będzie decyzja dot. dalszego leczenia. Teraz jestesmy w domu. sunia nie je, nie pije, wymiotowała 2 razy. Trzymajcie za sunię kciuki!! Quote
fuksilennox Posted May 7, 2012 Author Posted May 7, 2012 Kejciu, czy udało Ci zrobić wywiad w Modlinie wsprawie Kiary? Quote
Aneczka&Sułtan Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Reanta, jak dziewczynka? co wyszło w badaniu? Quote
fuksilennox Posted May 9, 2012 Author Posted May 9, 2012 Niestety babeszjoza! Kiara dobrze zareagowała na leki i kryzys juz za nami?teraz jest dobrze! Kochani padam ze zmęczenia /sunia dostaje od poniedziałku leki moczopędne i biegamy na siusiu co godzinę- 1,5/ idę spać, więcej napiszę jutro. Mam pytanie: macie doświadczenia z psiakami z lękami separacyjnymi? Kiara piszczy i szczeka gdy zostaje sama w domu. Dobrej nocy! Quote
fuksilennox Posted May 13, 2012 Author Posted May 13, 2012 Witajcie, mam dobre wieści Kiara jest zdrowa- wyszła z babeszjozy bez powikłań :D Teraz leczymy łapkę, która zranila podczas zabawy z wilczurem (prawdopodobie zaczepiła o kolczatkę), ale to mały problem. Obecnie intensywnie szukamy dla suni dobrego domu.Kiara bardzo lgnie do dzieci , przyglada im się, wypatruje, delikatnie bawi się z nimi i przez chwile piszczy gdy odchodza po zabawie.Musiała być w domu z dzieciakami i być może z innymi psami. Umie bawić się z maluchami 10razy mniejszymi od niej, robi to z wyczuciem i ogromna radością. W tym psiaku nie ma agresji. Dziewczyna robi postępy,szybko odnajduje się w nowej sytuacji, nauczyła się komendy "siad", przychodzi na zawołanie.potrzebuje duzo ruchu i bardzo chce bawić sie z innymi psami. Prosze Was o pomoc!!! 1.PILNIE poszukuję kogoś z Modlina i Nowego Dworu - chcialabym prosić o pomoc w rozwieszeniu ogloszeń z informacją o suni. Moze jednak ktos ją kocha i szuka. Proszę pomózcie!!!! Pani , która obiecała mi pomóc, jednak nie dotarla w te rejony. 2.czy ktoś z Was może pożyczyć mi klatkę dla Kiary (dużą, wysoką- sunia waży 22kg). Dzwonilam w tej sprawie do kilku fundacji ale obecnie nie mają wolnych klatek. 3. Podpowiedzcie mi jak bawić sie z juniorką!? Pytania mogą wydać się banalne ale ja do tej pory nie miałam psiaka (mam kociaki) i nie bardzo wiem co robić, gdy sunia zaprasza do zabawy w malo delikatny sposób- skacze na mnie, łapie za rękaw,buty..czy pośladek ;) Stać wtedy w bezruchu aż przestanie zaczepiać? jest wytrwała. Ja daję komendę siad +nagroda i dziewczyna się na chwilę uspokaja.Wiem- najlepiej ją wymęczyć w zabawie, ale jak postepować zanim dotrzemy na teren zabawy? mamy piłkę do tenisa, sznur z supłami , patyki... duża łąkę. Najfajniej jest jak mamy fajne psie towarzystwo! :))) Kochani odezwijcie się do nas!!!! :) Quote
fuksilennox Posted May 19, 2012 Author Posted May 19, 2012 jesteście tam? proszę odezwijcie się do nas!!! Quote
Recommended Posts