Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 379
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Onsen napisał(a):
tak jak mówiłam...jedni mówią,że do adopcji inni,że nie. Ale nie można się im dziwić.

Myślę,że najlepiej jest się dowiedzieć u źródła - z relacji wynika iż lisek był już dwa razy w adopcji i dwa razy wracał do schrona,wiec nie dziwię się władzom schroniska,że są już sceptycznie nastawieni na kolejną adopcję ... ale spróbować,można.;)

• 3 weeks later...
Posted

He,he - trochę podobne,zwłaszcza kolorystycznie ;)

To ja,może dam parę ciekawostek:

Lisy odznaczają się dobrą pamięcią, umiejętnością kojarzenia faktów
i uczenia się. Henry [1987] opisuje młodego lisa, który pierwszy raz w życiu
zetknął się z lodem pokrywającym jezioro. Samczyk ten po ostrożnym zbadaniu
tafli wszedł na nią i rozpoczął swój normalny kłus, ale nagle podwinęła
mu się noga i lis przejechał kilka metrów po lodzie. Zaskoczony obejrzał
miejsce wypadku i kontynuował swój bieg dopóki sytuacja nie powtórzyła się.
Po kilku takich doświadczeniach odkrył przyjemności towarzyszące ślizgom
i już z własnej inicjatywy rozpędzał się i szorował zadem lub przednimi
stawkami po lodzie. Henry obserwował później jeszcze wielokrotnie tego
osobnika jak zażywa ślizgawki, a zabawy te trwały do czasu aż śnieg pokrył
powierzchnię jeziora.
Zabawy odgrywają ogromną rolę w życiu większości drapieżnych ssaków,
a lisy nie są w tym względzie wyjątkiem. Oczywiście mają one ogromne
znaczenie dla szczeniąt, stanowiąc przygotowanie ich do przyszłych
łowów i walk o utrzymanie i podwyższenie własnej pozycji socjalnej.
Niekiedy jednak są to zabawy zupełnie „bezinteresowne", płynące z wewnętrznej
potrzeby. Pamiętam, w jakie zdumienie wprowadził mnie, początkującego
wówczas tropiciela, widok tropów lisich na przyleśnej łące po pierwszym,
listopadowym opadzie śniegu. Tropy świadczyły, że wychodzące na łąkę
zwierzęta zupełnie nie interesowały się polowaniem, a tylko biegały, skakały
i tarzały się w śniegu. Odniosłem wrażenie, że lisy reagowały podobnie jak
młode psy, czy dzieci.
Lisy mieszkające w strefach podmiejskich i miejskich stykają się na pewno
z sytuacjami z jakimi ich wiejscy i puszczańscy krewni nigdy nie mają do
czynienia. Mniej prześladowane niż na terenach pozamiejskich, żyją dłużej,gromadzą więcej życiowych doświadczeń, a dzięki bujnemu życiu socjalnemu
i wzajemnemu obserwowaniu się szybciej się uczą. Wspomniany już Henry
powołuje się na przykład lisa, który na lotnisku w Minneapolis w szaleńczych
gonitwach odprowadzał startujące odrzutowce.

i filmik o działalności The Fox Project: Working on The Fox Project | Video | Reuters.com

• 1 month later...
Posted

genialny ten lisek ze schroniska ... cholera strasznie bym chciala miec takiego :) ciekawe czy bedzie kiedys taka rasa psa podobna do lisow bo do wilkow to juz mamy wilczaka ;) jakis lisiak by sie przydal;)

Posted

[quote name='diabelkowa']genialny ten lisek ze schroniska ... cholera strasznie bym chciala miec takiego :) ciekawe czy bedzie kiedys taka rasa psa podobna do lisow bo do wilkow to juz mamy wilczaka ;) jakis lisiak by sie przydal;)

Ja wolę,jednak zwyczajne rudzielce - lisi pies to już nie to.;)

YouTube - Rosie The Red Fox

YouTube - Fritzi zu Stengefort - "um Weier"

YouTube - Fritzi zu Stengefort - "aal Schmelz"

YouTube - Fritzi zu Noumer

YouTube - A fox in Ohio

YouTube - Pet red fox 'Ron' investigates kitchen faucet n counter

Posted

diabelkowa napisał(a):
genialny ten lisek ze schroniska ... cholera strasznie bym chciala miec takiego :) ciekawe czy bedzie kiedys taka rasa psa podobna do lisow bo do wilkow to juz mamy wilczaka ;) jakis lisiak by sie przydal;)

My teoretycznie jako rasa mieliśmy być stworzeni na podobieństwo lisów (podpatrzenie ich sposobu polowania na kaczki), ale poza kolorem i białymi znaczeniami, to chyba dużo nie mamy :lol:

• 2 weeks later...
Posted

Kilka tygodni temu widziałam lisa w pobliżu centrum miasta, około 20:00. Przechodził przez ulicę i widziałam go z bliska, dość dokładnie (chyba mnie nie zauważył). Byłam trochę zaskoczona, że ma się tak dobrze :crazyeye:. Duży, dobrze odżywiony, z normalną sierścią. Kilka razy spotkałam lisy na wsi pod lasem i nad morzem. Zawsze wynędzniałe z wyłysieniami. :roll:

Posted

WildH napisał(a):
Kilka tygodni temu widziałam lisa w pobliżu centrum miasta, około 20:00. Przechodził przez ulicę i widziałam go z bliska, dość dokładnie (chyba mnie nie zauważył). Byłam trochę zaskoczona, że ma się tak dobrze :crazyeye:. Duży, dobrze odżywiony, z normalną sierścią. Kilka razy spotkałam lisy na wsi pod lasem i nad morzem. Zawsze wynędzniałe z wyłysieniami. :roll:

Lisy w miastach dobrze sobie radzą,oczywiście nie wszystkie,ale ogólnie życie w mieście jest o wiele łatwiejsze niż w lesie lub na polu: duża dostępność pożywienia i małe zagrożenie ze strony ludzi ( myśliwych ) - w Krakowskich badaniach nad miejskimi lisami wyszło,ze lisy poruszają się po mieście w biały dzień i obok nas,ale robią to tak umiejętnie,że ludzie ich nie zauważają.

Tak,lisy chorują na różne choroby skóry ( świerzb,grzybica,parch ),myśliwi się żalą,że część lisów potrafi przeżyć taką chorobę - ostatnio słychać też o tym,że lisy chorują na nosówkę,myśliwi są zadowoleni,ale dla nich to ciągle za mało - według myśliwych i niektórych przyrodników powinno się rocznie zabijać więcej lisów,niż jest się w stanie urodzić - tzn.wszystkie młode + dużą część ich rodziców.:shake:

Posted

to zapraszam na Witosa ;) zadko bo zadko ale sa za to peeelno saren u nas jest i raz na jakis czas pan dzik ;) Kiedys mialam taka sytuacje ze ide sobie wieczorem z psem ciemno pies bez smyczy nagle widze zajac biegnie logan za nim a to lisek chcial sobie go upolowac spotkanie logana z lisem oba stoja lis ucieka logan dalej stoi w szoku:evil_lol: U nas sa ogromne tereny lesne wiec sie nie dziw :)

• 4 weeks later...