Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli temat już istnieje to przepraszam ale szukałam i nie znalazłam...
Mam 3 miesięcznego owczarka niemieckiego i do teraz karmię go RC Gastro Intestinal z uwagi na to, że maluch był chory i miał problemy z jelitami itd. (długo bym musiała pisać a nie o to mi chodzi w wątku:) )
Teraz piesek już jest zdrowy i chciałabym zmienić mu karmę bo nie chcę całe życie dawać mu RC Gastro.
Zastanawiałam się nad RC dla owczarków ale poczytałam troszkę o innych firmach i nie wiem czy nie lepsza byłaby np. Acana Dog Puupy Large Breed.
No chyba, że Ktoś zna jeszcze lepszą karmę dla szczeniaków. Cena nie gra roli bo ważne dla mnie jest jak najlepsze żywienie psiaka.
Chciałabym znać opinie doświadczonych posiadaczy pieska, którzy mogliby mi coś podpowiedzieć i doradzić.
Z góry dziękuję :)
[h=3][/h]

Posted

może byc i acana.wazne by wprowadzac nowa karme powoli,a wszczególności takim psom jak twój-po przejściach z jelitami.tez nie jest powiedziane że bedzie mu ta karma służyła i trzeba bedzie szukac w innych

Posted

gryf80 napisał(a):
...wazne by wprowadzac nowa karme powoli,a wszczególności takim psom jak twój-po przejściach z jelitami.tez nie jest powiedziane że bedzie mu ta karma służyła i trzeba bedzie szukac w innych

To akurat wiem..
Bardziej interesuje mnie opinia o karmach bo nie chcę całe życie karmić psiaka RC Gastro... A na gotowanie psu jedzenia nie mam czasu ze względu na pracę itd... Choć pewnie byłoby to najlepsze rozwiązanie bo poprzedniego tak karmiłam i była w świetnej kondycji ( oczywiście plus wszystkie witaminy itd. )

No i dziękuję za rady :)

Posted

no yo może zapropnuje brit care large breed junior.tylko próbek nie maja(tak jak pisałam wcześniej-nie każda karma polecana bedzie służyła młodemu,dlatego może najpierw zaopatrzyc sie w próbki lub niewielkie gramatury karm).

Posted

Właśnie brit je pies mojej mamy i dobrze mu służy. Też myślałam o tej karmie.
Co do zakupu karmy to mam taki zamiar - kupić małe opakowanie i zobaczyć - po testować. W razie gdyby nie służyła mojemu psiakowi to karma się nie zmarnuje, mam koleżankę, która przygarnia czasami bezdomne psiaki i może, któryś akurat zje ją ze smakiem :)

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Ptysiak']Jeśli temat już istnieje to przepraszam ale szukałam i nie znalazłam...
Mam 3 miesięcznego owczarka niemieckiego i do teraz karmię go RC Gastro Intestinal z uwagi na to, że maluch był chory i miał problemy z jelitami itd. (długo bym musiała pisać a nie o to mi chodzi w wątku:) )
Teraz piesek już jest zdrowy i chciałabym zmienić mu karmę bo nie chcę całe życie dawać mu RC Gastro.
Zastanawiałam się nad RC dla owczarków ale poczytałam troszkę o innych firmach i nie wiem czy nie lepsza byłaby np. Acana Dog Puupy Large Breed.
No chyba, że Ktoś zna jeszcze lepszą karmę dla szczeniaków. Cena nie gra roli bo ważne dla mnie jest jak najlepsze żywienie psiaka.
Chciałabym znać opinie doświadczonych posiadaczy pieska, którzy mogliby mi coś podpowiedzieć i doradzić.
Z góry dziękuję :)
[/QUOTE]

Nie wiem czy już coś wybrałaś, ale dorzucę swoje trzy grosze, może się przydadzą . Owczarki niemieckie mają niestety wrażliwe żołądki , maja też skłonność do chorób trzustki . W związku z tym ja bym unikała karm tłustych takich jak Acana . Jeśli Acana to ewentualnie już dla dorosłego wersja z jagnięciną . Jeśli pies dobrze funkcjonował na RC gastro to szukałabym karmy o podobnych paramatrach.

Posted

Jeszcze je RC gastro ale właśnie też tak potem pomyślałam i powoli wprowadzam mu RC Germany Shepher Junior bo właśnie ma dość podobny skład no i z tego co zauważyłam nic po nim szczeniakowi się nie dzieje bez względu na to ile dostanie w ciągu dnia tej karmy. Zobaczymy w przyszłości może zmienię ale skoro to dobrze przyswaja (z dnia na dzień coraz więcej waży, sierść powoli zaczyna robić się dużo ładniejsza no i to co najważniejsze - kupki:D są takie jak powinny być )to nie będę eksperymentowała z Acana.
Dziękuję za doradzenie i potwierdzenie tego nad czym sama się zastanawiałam :)
[h=3][/h]

Posted

Ja również myślę ,że royal byłby dobrym wyborem. Skład to jedno, a przyswajanie to drugie. Jeśli piesek ma wrażliwy żołądek to acana może wywoływać u niego niepożądane reakcje- zawiera rozmaryn, podrażniający przewód pokarmowy, dużo, różnych, nieprzemyślanych składników :roll: Poza tym royal dla małych owczarków zawiera wysoko strawne białka L.I.P, pysillium i prebiotyki, które sprzyjają prawidłowemu trawieniu :wink:

Posted

[quote name='Ptysiak']Jeszcze je RC gastro ale właśnie też tak potem pomyślałam i powoli wprowadzam mu RC Germany Shepher Junior bo właśnie ma dość podobny skład no i z tego co zauważyłam nic po nim szczeniakowi się nie dzieje bez względu na to ile dostanie w ciągu dnia tej karmy. Zobaczymy w przyszłości może zmienię ale skoro to dobrze przyswaja (z dnia na dzień coraz więcej waży, sierść powoli zaczyna robić się dużo ładniejsza no i to co najważniejsze - kupki:D są takie jak powinny być )to nie będę eksperymentowała z Acana.
Dziękuję za doradzenie i potwierdzenie tego nad czym sama się zastanawiałam :)
[/QUOTE]

podstawową zasadą przy szczeniaku powinno być minimum eksperymentów, jeśli cos słuzy to nie zmieniaj.
Acana dla wrażliwego żoładka zdecydowanie się byłaby dobra.

Posted

Dziękuję za opinię i podpowiedzi :)
Skończę RC gastro i zostaje przy RC dla owczarków. Nie ma sensu zmieniania i kombinowania skoro mały to dobrze toleruje i przy okazji chyba bardzo lubi bo zjada wszystko z miski i prosi o jeszcze :)

• 2 weeks later...
Posted

Moj szczeniak mial mozliwosc sprobowania okolo 15 karm(dostalem po 100g kazdej od znajomego w sklepie zoologicznym).
Zadne pedigree, chappi itp.
Karmy, ktore malemu zasmakowaly najbardziej to :
1. Ecopet Junior
2. MERA DOG JUNIOR
3.Arion Junior

Posted

Dziękuję za podpowiedzi. :)
Jak na razie Ptyś je RC dla szczeniaków owczarków i nie będę mu w tej chwili zmieniała. Zaczyna mieć śliczną błyszczącą sierść, kupki idealne, chętnie ją je i wreszcie nie jest ciągle głodny jak wcześniej :D