Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hahahahha gratuluje tak świetnego weterynarza hahaha
temat kąpania był już wielokrotnie poruszany :p proponuję prześledzić historie bo nie ma sensu zakładać nowych wątków skoro temat był już poruszany :p

Posted

Wg poradnika Małgorzaty Luli (W - wa 1997) pierwsza kąpiel moze miec miejsce juz w 10 tyg. zycia psa. Ale zaznaczam, ze to nie moje osobiste doswiadczenie, a "wyczytana mądrość":) Bartex! I jak tam Twoj psiak? Ma juz imię?:)

Posted

bartex napisał(a):
Ma się świetnie nazywa sie Choker (Czyt. Czoker) a ty masz psa?

Mam:multi: Jest ze mna dopiero drugi dzień, ale juz calkowicie zadomowiony. Ma na imie Berek:loveu:

Posted

Hania:) napisał(a):
I tak przybywa na yorkow na forum ze ho ho!:bigcool:

prawda prawda :multi::multi: najlepsza rasa jaka może być a masz fotki swojego psiaka ?

Posted

bartex napisał(a):
prawda prawda :multi::multi: najlepsza rasa jaka może być a masz fotki swojego psiaka ?

Własnie ucze sie wstawiac. Jest pare fotek na galerii yorkowych szczeniaczkow i na liscie yorkow na forum:) To pokazuj Twojego!

Posted

Czesc!
Mam do Was pytanie..
co myslicie o weterynarzu, ktory nie nie potrafi rozroznic plci psa? wmawia mi ze yorka kapie sie raz do roku? przez ktorego megi na krzywe uzebienie, bo mowil ze zabki same wyleca..?

Posted

Pewnie ten wet to jest na papierku,bo raczej wiedzy nie ma żadnej.Jak można wmawiać,że trzeba psa kąpać raz do roku?Skandal.Co za typ.Mój namawiał nas do usunięcia podwójnych kłów jak Rosa miała około roku.Ze strachu przed narkozą zwlekaliśmy..... i opłaciło się bo wyleciały pomału wszystkie.Zmień przychodnię.

Posted

MegulaCzesc!
Mam do Was pytanie..
co myslicie o weterynarzu, ktory nie nie potrafi rozroznic plci psa? wmawia mi ze yorka kapie sie raz do roku? przez ktorego megi na krzywe uzebienie, bo mowil ze zabki same wyleca..?

wiesz co Megula ja bylam swiadkiem ostanio rozmowy weterynarza z Pania ktora przyszła na 3 szczepienie ze swoim yorkiem i tez pytala sie o kapiel i wogole o kiteczke a wet jej na to ze kapac co 4 miesiace, nie potrzeba czesciej a kiteczke najlepiej sciac i bedzie po kłopocie,wogole nieiwem co wet wie na temat czesania psa:mad:
a co do zebów to podobnie mowił wyleca same...z mojego małego doswiadczenia zadnemu yorkowi nie wyleciały same wszystkie kły-zawsze była potrzebna pomoc aby zgryz był prosty,no ale tak jest mam wrazenie czasami ze weterynarze nieznajac sie do konca opowiadaja ludzia głupoty...tak jak ze wszytkim trzeba przesiac przez dwa sita co mowia...
no ale z tym ze nie odroznił płci psa to mnie zatkało...:-o
chociaz ostatnio czytałam na Dogomni o sedziach ktorzy na wystawie tez mysleli ze oceniaja psa a to była suka....
wiec jak tu byc madrym i chyba konca nie mozemy nikomu ufac....

Posted

melinda:-) napisał(a):
wiesz co Megula ja bylam swiadkiem ostanio rozmowy weterynarza z Pania ktora przyszła na 3 szczepienie ze swoim yorkiem i tez pytala sie o kapiel i wogole o kiteczke a wet jej na to ze kapac co 4 miesiace, nie potrzeba czesciej a kiteczke najlepiej sciac i bedzie po kłopocie,wogole nieiwem co wet wie na temat czesania psa:mad:

Nie złościłabym sie na weterynarza ze sie nie zna na psich kitkach - o ile zna sie ne psim zdrowiu.

Posted

Moim zdaniem to z zasady weterynarze nie znaja się na pielegnacji poszczególnych ras, wet zna się na zdrowi i juz. Zawsze sa rozbieżności miedzy zdaniem hodowcy a zdaniem weta. Hodowca każde kapa psa co tydzień dwa a wet dwa razy do roku, to samo z zębami, hodowcy zależy zeby pies miał prosty zgryz, a wet patrzy na zdrowie i nie zalezy mu czy będa proste czy krzywe byle oszczędzic psu narkozy.
Ostatnio dr Sumińska w radiu mówiła, że york to nie zaba i ze nie powinno sie go kąpać co dwa tygodnie... proponowałabym powąchać yorka po dwóch tygodniach... a potem powiedziała, że dalmatyńczyki są w grupie psów ozdobnych... a nie są i to od paru lat. Jest wspaniałym wetem, ale nie zna sie na rasach... niestety.

Posted

NNikka napisał(a):
Ostatnio dr Sumińska w radiu mówiła, że york to nie zaba i ze nie powinno sie go kąpać co dwa tygodnie... proponowałabym powąchać yorka po dwóch tygodniach...

York to po dwóch tygodniach zalicza się do skunksów :roll: Ja bym nie wytrzymała z takim śmierdzącym psem... a weterynarze nie muszą się znać na rasach, tylko na zdrowiu i niech tak zostanie. I niech się nie wymądrzają, jeśli nie mają pojęcia...