Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Therefore; once you cut the fur or shave it, you are in trouble, because you will mainly get wool for a period of time - which is hard to keep tidy

to tez ci wystarczy?:)

to na razie :D

Posted

zgodzę się, że po strzyżeniu do gołej skóry zmienia się struktura włosa, ale że po przystrzyganiu :o ?? Jakoś mój pies, który łapki ma przystżygane naokoło przed każdą wystawą wełny w tych miejscach nie ma i inne znane mi psy wystawowe także 8)

Czy mogłabyś podać źródło cytowanego materiału?

Posted

Dzięki Kamila za wyręczenie w kwestiach merytorycznych i wyjaśnienie Briards mej płci. Beczkę soli Kamilo zjesz - in plus tym razem :)

Co do reszty nie chce mi się komentować. To jest jakaś nienawiść wobec Polaków. Próba poniżenia naszego kraju i naszej kynologii. Nie lubię osób, które plują w swe gniazdo i z takimi nie będę rozmawiał. Fuj.

Posted

Marcinie nawarzone piwo błagam - nie beczke soli :D :D :D

a co do zachowania briards:

cytuje ponoć jakieś ważne dzieło (które ma raczej charakter poradnika - patrz użyte zwroty) i nie podaje autora,

lawiruje między stereotypami na temat Polaków i hodowli, nie zadając sobie trudu na głębszą analizę

w takich wypadkach ja także zachowam się stereotypowo :evil: :

my przynajmnniej dotrzymujemy umów międzynarodowych i nie poddajemy się po 3 dniach okupacji - ładny stereotyp? :P

a mówienie o HERMINE fakt "ładna jest, ale" świadczy o ignorancji

Posted

Co prawda nie znam się na briardach (dobrze odmieniłam?), ale niestety musze się zgodzić z briards w sprawie Polskiej kynologii.. Nie jest ona na najwyższym poziome. Hodowcy zachodni biją na o głowę :(

Posted

Briards :jeśli byłabyś członkiem Polskiego Klubu Briarda to wiedziałabys ze NASZE Polskie briardy stoją na wysokim poziomie i nie są gorsze od francuskich.Jednym z dowodów jest Kier Z GNAZDA SOWY który przed swoją przedwczesną śmiercią miał propozycję krycia w Belgii.Więc bardzo cię proszę nie poniżaj nas POLSKICH hodowców,tylko dlatego że masz importowanego briarda bo to nie świadczy o tym że będzie wygrywał na wystawach i że jest idealny pod względem eksterieru.

Posted

Słuchajcie... ja nadal w sprawie tego cięcia...

Przetrzepałam dziś trochę internet. Tekst jaki wstawiła Briards...

a co do obcinania wlosow na lapach to pozwol, ze przekopiuje tutaj tekst miedzynarodowy w j angielskim (bo nie chce mi sie tlumaczyc)

Normally I would say that you don't cut the hair on a Briard. However, for health purposes there are some places you want to cut anyway:

* Between the toes (especially in winter because of ice, but also to avoid dirt which tangles up there and hurt)

* Around the paws - not too close (tight), but if the hair around the toes grows too long - it looks like he's wearing slippers. - and they attach more dirt.

... pobrany jest prawdopodobnie ze strony http://home.wanadoo.nl/briard/rasinfo/karakter/engelskarakter.htm

Jeśli się mylę, proszę Briards sprostuj mnie... Ale ten sam tekst można znaleźć na podanej wyżej stronie.

Briards - Cytuję dalej fragment Twojego posta (tego samego co powyżej z dnia 25.01.2004 godzina 00:32):

takze teraz chyba sie ze mna zgodzisz, ze nie robi sie tego gdy nie trzeba (jak mowilam kilkanascie juz razy) a jedynie ze wzgledow zdrowotnych gdy potrzeba bo normalnie u prawidlowej siersci nie ma takiej potrzeby

Piszesz: "nie robi sie tego gdy nie trzeba"

- czyli jednak czasami trzeba...

... Dalej czytamy: "(jak mowilam kilkanascie juz razy) a jedynie ze wzgledow zdrowotnych gdy potrzeba"

- gdzie mówiłaś o tym kilkanaście razy? W topiku "Kołduny" w dziale Pielęgnacja nie wspomniałaś ani razu. A wręcz w pierwszym poście odnoście mojej odpowiedzi:

Marcin: Briardom przycina się tylko włos na łapach. Przycięcie ma być w kształcie koła. Dzięki temu pies nie wygląda tak jakby chodził w "kapciach", a jednocześnie optycznie skraca się łapa.
... naskoczyłaś na mnie (takie odniosłam wrażenie) pisząc:
PIERWSZE SLYSZE. to twoja teoria czy jakiegos fryzjera???? po pierwsze briardom sie NIC NIE strzyze.

po drugie wyciac mozna JEDYNIE filcaki i to w miejscach NIE widocznych np na wewnetrznej stronie ud czy pach.

... i następny post
a obcinac wlosy na lapach by mi nigdy do glowy nie przyszlo i jeszcze nikt mi sie nie przyznal, ze to robi, sama byc moze raz czy dwa obcielam wlosy psu pomiedzy poduszkami ale ze wzgledu na snieg, ktory lubi pomiedzy nie wchodzic.

Zainteresowanych odsyłam do topiku "Kołduny" strona 4

http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=8525&postdays=0&postorder=asc&start=45

Dziwi mnie tylko fakt, że na kilka osób (ja się nie liczę bo dopiero się uczę), tylko Ty zaprzeczasz przycinaniu. Te kilka osób to: Pani Ewa Dorota Sobolta, Pani Fiszdoń (z hodowli Apokalipsa Bis), Helcia, Caterina1, PannaMinCzin, Mar, Kamilapon (jeśli kogoś pominełam to przepraszam).

A teraz co wygrzebałam ze stron internetowych:

"Everyone agrees on foot trimming and you should use the foot as your guide for size. The proper shape is oval and it should not give the dog the appearance of cocker feet nor should it not raise too far above the floor." ze strony http://www.groomers.com/breeds/briard.html

"Regular baths, brushing, and a little trimming around the feet are needed to have a beautiful, comfortable dog." ze strony http://www.canismajor.com/dog/briard.html

"They will require regular baths, brushing, and trimming around the feet." ze strony http://centralpets.com/pages/critterpages/mammals/dogs/DOG86.shtml

Z jednego z postów Caterina1 wynika, że masz briarda importowanego. Z jednego z Twoich postów Briards wynika, że nie było Cię u nas w kraju jakiś czas. Czy to oznacza, że zagranicą są inne medoty, w Polsce inne? Na wystawach zagranicznych inne zasady u nas inne?

... Bo teraz to mnie ten temat już bardzo mocno zaciekawił... a że jak wspomniałam już wyżej dopiero uczę się o briardach wszystkiego, jestem poprostu ciekawa :)

Proszę też inne osoby wyznające się w temacie o odpowiedzi :)

Dzięki

Posted

Katerinas

śmiem twierdzić, że zabiegi pielęgnacyjne przyszły "do nas" z zachodu, a nie "wyszły od nas". Jednak wbrew temu co twierdzi Briards, wielu polskich wystawców doskonale pielęgnuje swoje psy i obecnie znajduje się na RÓWNYM poziomie co reszta Europy. A łapki koryguje cały swiat 8)

briards nie ma co - dalaś pokaz ignorancji :wink:

Posted

Mysle ze znalazloby sie nieco wiecej tematow gdzie Briards sie nieco unosi 8)

Wezmy np.hodowle temat "Pseudohodowle"gdzie zostalam uznana za o sobe pozbawiona sympati wobec psow i pseudo dogomaniaczke.....ZA komentarz "Dag po prostu nie bedzie sie nudzila" :lol:

Posted
masz jakis dziwny problem

1.uwazam p sobolte za teoretyka? pokaz mi gdzie ja tak napisalam??? NIGDZIE.

prosze bardzo....

briards

Młodszy dogomaniak

Wysłany: 19 Sty, 2004 - 16:10

--------------------------------------------------------------------------------

nie wierz w to co pisza w ksiazkach pani sobolty tak do konca, tam rowniez pisze ze psy ze zla sierscia powinny ulegac bezwzgledneij likwidacji do 5go dnia zycia.

ta pani to wybitny teoretyk i chcialabym zobaczyc jak ona swoim

Posted

DO BRIARDS I NIE TYLKO:

Twierdzisz że nie napisałaś że p.Sobolta jest teoretykiem czyżbyś miała krótką pamięć to jest twoja wypowiedź z dnia 19,01,2004 godz 16.10 w temacie KOŁTUNY.

Podrugie uważasz że nikt ci nie chce przyznać racji.Rację można przyznać jeżeli się ją ma.

Cały czas wypowiadasz się o briardach z Franci,Belgi a o naszych wypowiadasz się raczej negatywnie chcę ci powiedzieć że mamy coraz lepsze psy i to nie tylko w naszej skali ,ale coraz częściej zauważane są na ringach zachodnich.I nie są to psy importowane.Dodam tylko że nie zawsze psy sprowadzane z zagranicy uzyskują hodowlaności w Polsce czy Czechach.Dam przykłady NAZAR du chaum du Bois Dieu jest reproduktorem ale kolor ma beznadziejny,Lionka co że piękna suka jak nie daje potomstwa,w czechach pies sprowadzony z Franci z hodowli de Emaraudes-dysplazja .itp.TAK ŻE NIE WSZYSTKO CO SPROWADZONE JEST TAKIE SUPER.A powruciwszy do naszych briardów naszych myśle wychodzowanych w Polsce.Na Euro Dog Show w Bratysławie Ariet Trzy Korony była II dosk. i dostała Res Caciba Orton był IV w klasie użytkowej a na UEBB też w Bratysławie Orton był 5 na 10 psów w klasie użytkowej RATINA z Pierwszej Ligi była II W.O.AEIVENA Karhu Czarny Niedzwiadek II w.o. pominełam AMARA za co przepraszam ,ale nie pamiętam który był a nie chciałabym pisaĆ BZDUR.

Dodam jeszcze że Prezes Francuskiego Klubu Briarda był zaskoczony wysokim poziomem briardów w Polsce.Corin de Brouver była zachwycona Aiszą zarówno jej piekną głową jak i tym co w niej ma -jak stwierdziła.I ogólnie jej eksterierem.W Katowicach w 2002 w ocenie belgijeskiego sędziego wyrała młoda sunia również z polskiej hodowli BESI Batangas a w młodzieży Atis Kudłate Serce przy stawce 11 chyba psów.Tak że myślę że POZIOM NASZYCH BRIARDÓW JEST CORAZ LEPSZY A DZIĘKI MĄDRYM I PRZEMYŚLANYM KRYCIOM NIEKTÓRYCH HODOWCÓW BĘDZIE W NIEDŁUGIM CZASIE JESZCZE LEPSZY

Posted

Carry ... jesteś bezwzględna :wink: :lol:

Myślałam żeby też to dopisać w swoim poście powyżej... ale w końcu to wykreśliłam... pomyślałam, że... no... chyba byłoby za dużo...

:D