Jump to content
Dogomania

Laik wystawowy + roczny bullterier z ADHD. Prosimy o porady :)

Recommended Posts

Posted

Zamiast gratulować, trzeba mi współczuć :eviltong:
Ten pies jest rozpuszczony, jak dziadowski bicz, a energia dosłownie go rozsadza. Od 20 minut robi "ał ał ał", bo nie pozwoliłam mu wejść na łóżko. Znaczy nie pozwolić to ja sobie mogłam... Uwiązałam go do stołu, stół jest zablokowany o łóżko... i oba meble powoli jadą naprzód. GIZMO to wulkan energii + góra mięśni i tłuszczu + zupełny brak posłuchu.

Powiem Wam, jak na chwilę obecną wygląda sytuacja.
Właścicielka ma do piątku zdecydować na 100%, czy zrzeka się psa. Jeśli tak, to podpisujemy umowę i dostarcza mi dokumenty psa. Ja do tego czasu sprawdzę, jak Gizmo zachowuje się przy kotach (znaczy mogę się bez trudu domyśleć - będzie je gonił; pytanie, co zrobi, gdy dogoni) i od tego będzie zależeć, czy zostaje u mnie, czy trzeba mu będzie szukać domu (bez kotów).

Mam wrażenie, że Gizmo jeszcze nie zauważył, że jego pani nie ma :roll: On widzi teraz tylko moją pitbullkę Tangę. Cudowną Tangę, która umie się bawić, jak na teriera typu bull przystało (czyli dziką gonitwę wieńczyć wpadnięciem na siebie z ogromnym impetem i tak w kółko, przez godzinę).

Gdyby mógł zostać u mnie, zacznę realizację szatńskiego planu wystawiania Gizma w celu promowania fundacji :razz: A zacznę od wizyty w ZK i zorientowania się, czy jego wygląd w ogóle predystynuje go do brania udziału w jakichkolwiek wystawach. Ja tak dokładnie to nie wiem, jak powinien wyglądać prawidłowy bullterier.

Właśnie zabrał się za nogę od stołu, nie przestając robić "ał ał ał" (bo na łóżku leży Tanga, która nagle stała się obiektem niedostępnym). Jego właścicielka twierdzi, że niepilnowany Gizmo zjada wszystko, łącznie ze śmieciami i szmatami, po których bywa pacjentem ostrego dyżuru. Jak na razie jestem przerażona... biurko sunie razem z łóżkiem... i Gizmem, oplątanym kablami...

Dziewczyna nie pamiętała nazwy hodowli, ale może ktoś podpowie: Gizmo urodził się rok temu w Rzeszowie.

P.S. Mam jego zdjęcie od właścicielki, ale jest w dużym formacie, a ja nie mam jak zmniejszyć.

Posted

Greven, trzymam kciuki i życzę powodzenia! ;-)
Myśle, że o ile z psem troche popracujesz, to dasz radę osiągnąć 'efekt' wystawowy'.
"Dziewczyna nie pamięta nazwy hodowli" - ale przecież ma ją wpisaną w rodowodzie/metryce? Musi mieć któryś z tych dokumentów, o ile to psiak rasowy. Domagaj się go, jeśli będziesz odbierać psiaka ;-)
Możesz przesłać foto do mnie na maila - katarzyna_gas@yahoo.pl - mogę zmiejszyć i je wstawić.

BTW - Wystawa CACIB oznacza wystawę rangi międzynarodowej na którejn przyznawane są wnioski na IntCh (CACIBy).

Posted

Gazuś napisał(a):
"Dziewczyna nie pamięta nazwy hodowli" - ale przecież ma ją wpisaną w rodowodzie/metryce? Musi mieć któryś z tych dokumentów, o ile to psiak rasowy.

Spotykałyśmy się nie u niej, tylko na neutralnym gruncie (żeby mogli zapoznać się spokojnie z Tangą) i nie wzięła ze sobą żadnych dokumentów. Ma je dostarczyć na piątek... No chyba, że zdecyduje się zabrać psa z powrotem ;)

Dzięki za pomoc ze zdjęciami, ale dzisiaj już nie zdążę wysłać, bo wyjeżdżam.

Posted

Amber napisał(a):
Wiem, wiem, na dogo znalazłam fachową pomoc :). Tak więc boję się troszeczkę mniej ;). Cała zabawa polega na tym, iż nie ma problemu z wystawianiem 1 rocznego psa, 3 letniego... Ale 8 letniego weterana? Który nigdy nie był na ringu? Będziemy z pewnością niezłą atrakcją pomiędzy tymi psami dla których jest to 1000 wystawa z rzędu i chodzą jak w zegarku :lol:

tak sie sklada ze w tym roku nie jestes sama;)) ja tez bede wystawiac psa co ma 8 lat i nigdy nie byl wystawiany;) kupa pracy przedemna:)

Greven mysle ze przy odpowiednich regularnych cwiczeniach mozna spokojnie opanowac psiaczka i naprowadzic go na zachowanie wystawowe;] 12 miesiecy to wcale nie jest za pozno na show.

Posted

ja pokazywałam psa prawie 10 letniego ktory na wystawie był 2-3 razy w wieku ok. roku...po takiej przerwie włascicielka sie zdecydowała pokazac go w weteranach na CACIBówce i mamy IIIbest in show weteran ;)
Wiadomo, że starsze psy sie wolniej ucza..ale uczą :) wsyztsko zalezy od treningu ;)

Posted

Oto GIZMO

... z naszym forumowym Zbyszkiem:

... i na dłuuugim, czwartkowym spacerze, podczas którego z pitbullką Tangą przerabiali las na trociny, inscenizowali walki psów i z dziką radością zaliczali każdą kałużę... oj dzieci, dzieci ;)

Posted

Greven co ja gratuluję !!! ładna glowa, głęboka klata nos słabo u góry wybarwiony, ale chyba jeszcze ok, dobre nadgarstki szczupły to szok jak na bulika co do reszty musisz podpytać bulikoholików :razz: do wystawiania trzeba go trochę okiełznać, bo mogą Was z ringu wywalić, ale myśle, że Tanga nad nim popracuje ;)
gorace gratki nabytku :)

• 3 weeks later...
Posted

Greven co ja gratuluję !!! ładna glowa, głęboka klata nos słabo u góry wybarwiony, ale chyba jeszcze ok, dobre nadgarstki szczupły to szok jak na bulika co do reszty musisz podpytać bulikoholików :razz: do wystawiania trzeba go trochę okiełznać, bo mogą Was z ringu wywalić, ale myśle, że Tanga nad nim popracuje ;-)
gorace gratki nabytku :smile:

Dżezzz:roll: .Ja będe miała debiut...Moja psica bedze miała wtedy 13 msc.Szkoda że nie miałam mozliwości wcześniej zacząc.Mam husky,boje się jak ona zacznie się miotac.Bo ona jak widzi psy to sie do nich ciągnie.Ale moze zanim wejdziemy na ring to sie wymęczy i da sobie 'siana'.Pocieszają mnie słowa że "Na ringu psiaki naśladuja inne psiaki";) .

Posted

Vectra, ilość "morderców" w Twoim bannerku mnie przeraża :evil_lol:
Ja o bulterierze marzyłam lata temu i już zapomnieć zdążyłam, a tu proszę
- ciach i jest.

Chłopak jest rewelacyjny. Jak się w końcu wybiegał, tak gdzieś po 2 tygodniach, to pokazał że jest pojętny, wrażliwy i w ogóle... no po prostu skarb, nie pies! Dzisiaj z pitbullką przynieśli mi martwego szczura, dzieciaczki moje kochane :oops: :diabloti:

Potrafi już chodzić na luźniutkiej smyczy bez ciągnięcia (no chyba, że zapomni, że potrafi), wie że nie wolno gonić kotów (no chyba, że zapomni, że wie), reaguje na podstawowe polecenia (no chyba, że...). Chodzi brudny, podziargany i szczęśliwy. Jakoś nie wygląda na psa wystawowego ;)

Posted

Greven napisał(a):
Vectra, ilość "morderców" w Twoim bannerku mnie przeraża :evil_lol:
Ja o bulterierze marzyłam lata temu i już zapomnieć zdążyłam, a tu proszę
- ciach i jest.

Chłopak jest rewelacyjny. Jak się w końcu wybiegał, tak gdzieś po 2 tygodniach, to pokazał że jest pojętny, wrażliwy i w ogóle... no po prostu skarb, nie pies! Dzisiaj z pitbullką przynieśli mi martwego szczura, dzieciaczki moje kochane :oops: :diabloti:

Potrafi już chodzić na luźniutkiej smyczy bez ciągnięcia (no chyba, że zapomni, że potrafi), wie że nie wolno gonić kotów (no chyba, że zapomni, że wie), reaguje na podstawowe polecenia (no chyba, że...). Chodzi brudny, podziargany i szczęśliwy. Jakoś nie wygląda na psa wystawowego ;)

a gdzie Ty widzisz morderców w moim banerze :crazyeye: toć to same pieski delikatne i wrażliwe :diabloti: malutkie i kochane :diabloti:

a Twój bullek ma odruchy typowo bullkwate :loveu: słucha jak zapomni że nim jest :evil_lol:

Posted

[LEFT]No to witamy Gizmo w rodzince dogmaniaków hehehehe

Głowa do góry - my też jesteśmy w podobnej sytuacji, chcemy w tym roku zacząć karierę wystawową.

Powodzenia:multi:
[/LEFT]

Posted

Na razie Gizmacz jest w kondycji dalekiej od wystawowej, zdecydowanie za chudy i trochę chorował, nawraca mu kulawizna (podobno kilka mies. temu spadł z pierwszego piętra), to może być biodro, albo kolano... :shake:

Nie wiem, czy damy radę przygotować się na czerwiec (wystawa w Szczecinie).