Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Psiaki ze schroniska. Od wielu lat nie powąchały trawy, ziemi.

Ten betonowy boks to cały ich świat.

I w tych warunkach zrodziła się psia przyjaźń.

Jasny i większy Bezik zawsze staje w obronie mniejszego czarnego przed atakami innych psów oraz służy mu za poduszkę.

Popatrzcie sami:

Aktualności:

10.06 Bezik i Dyzio opuścili schronisko i pojechali do BDT do Kaji69 :).

Bezik jest gruby jak tucznik :roll:, prosimy o wsparcie na karmę light.

[SIZE=3]Dzisiaj się dowiedziałam, że Bezik był w tym samym boksie od samego początku i opuścił go przez 6 lat tylko 2 razy - raz został przeprowadzony parę metrów do sali na kastrację, a za drugim razem był u fryzjera- z prywatnej inicjatywy pracowniczki schronu.

Dyzio również opuścił ten sam boks 2 razy- raz na kastrację, drugi raz był adoptowany i wrócił po 3 dniach - pani powiedziała, że rodzina ją wyśmiała, że jest stary i brzydki. Zdążyli mu nadać imię- widziałam, że ma wpisane w książeczkę zdrowia - Dino.

[SIZE=5]Rozliczenie:

toyota- 50 zł
evita2000- 50 zł :loveu:
AtaO- 20 zł :loveu:
Aimez_moi - 20 zł :loveu:
kabaja- 100 zł :loveu:
agusiazet -40 zł :loveu:
kabaja- 40 zł :loveu:

kabaja- 40 zł :loveu:

evita2000- 100 zł :loveu:

WYDATKI:

odrobaczenie-35,00 zł
odpchlenie -40, 00 zł
karma light -90,00 zł
czyszczenie ząbków Dyzia -40,00 zł
szczepienia p/wściekliźnie x2-30,00 zł
karma light-90,00 zł
RAZEM WYDATKI -325,00 zł

Teksty do ogłoszeń:

CV

Imię: Dyzio

Nazwisko: Możesz sam wybrać

Miejsce urodzenia: nie pamiętam, ale była tam moje mama

Wykształcenie: Szkoła psiego uśmiechu, kurs uroku osobistego, studia wyższe w posłuszeństwie, specjalizacja w roztapianiu ludzkich serc, tytuł pracy naukowej: „Kocham cię”

Doświadczenie zawodowe: Wieloletnia praktyka w bieganiu z patykiem w pyszczku.
Praca w firmie „Podwórko” na stanowisku starszego sprawiacza radości.

Wady: Długa i niezasłużona odsiadka w więzieniu zwanym schronisko
Zalety: Kocham cię!

Hobby: Uszczęśliwianie wszystkich ludzi dookoła.

List Motywacyjny:

Nazywam Się Dyzio i obecnie mieszkam w Domku Tymczasowym. Jednak z przyjemnością przeniosę się do Państwa domku. Powiem nieskromnie, że mam wiele zalet. Potrafię się uśmiechać i cieszyć z byle powodu. Mój ogon posiada funkcję radosnego merdania zawsze gdy tylko widzę swojego Pana lub Panią. Jestem tani w utrzymaniu. Moja pensja nie musi być wysoka, szczerze powiedziawszy to nawet może jej nie być. Wystarczy mi miska dobrego jedzonka i głaskanie w dużej ilości. Nie pogardzę też rzucaniem piłeczki i zabawą w chowanego. W zamian oferuję swoje usługi w postaci radosnego szczekania, przytulania się i rozweselania nawet w najtrudniejszych chwilach. Pokocham całą Twoją rodzinę.

Bezik

Była sobie raz cukiernia mała
Piękne torty w środku miała
Były czerwone, żółte i różowe
A także niebieskie i całe kolorowe
Na półeczkach, podziwiane
Stały babeczki malowane
Były też cukierki, rogaliki i pączki
Wystarczyło tylko wziąć do rączki
Niestety w samym koncie, na półeczce
Leżał mały Bezik, zapomniany troszeczkę
Leżał tydzień, dwa, a nawet trzy
Jednak przez cały czas będąc świeży!
Kilka lat tak czekał
Aż się w końcu doczekał
Dobra Pani go wzięła
I radośnie uścisnęła
W końcu znalazł swoje miejsce
Z czego ucieszył się wielce

Bo moi mili prawda jest taka:
Jak masz diament to wiedz o tej dewizie
Że żaden czas diamentu ci nie nadgryzie

Powyższa dewiza dotyczy też naszego Bezika – psa o złotym sercu. Psiak spędził kilka lat w schronisku, zdążył zapomnieć co to jest trawa i jak się biega. Aby osłodzić swój czas spędzony w więzieniu zaprzyjaźnił się z Dyziem i nie raz stawał w jego obronie. Bezika udało się razem z jego przyjacielem wyciągnąć ze schroniska i umieścić we wspaniałym domku tymczasowym. Jego sierść została doprowadzona do ładu, zrzucił też kilka zbędnych kilogramów. Przypomniał sobie co to znaczy biegać po zielonej trawie i cieszyć się dotykiem człowieka. Teraz czeka na swojego nowego właściciela – Ciebie! Jest w pełni przygotowany do adopcji. Brakuje mu jedynie metalowej blaszki, doczepionej do obroży – z Twoim imieniem i numerem telefonu. Nie każ mu dłużej czekać!

Edited by toyota
  • Replies 323
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nic się nie zmienia. Ciągle siedzą w betonowym boksie :(.

To są takie pieski z gatunku powoli drepczących. Myślę, że nie sprawiłyby żadnych problemów typu ucieczki, czy nadmiar energii ;).
Mają już swoje lata i oba są grube, zwłaszcza ten jasny, czego akurat nie widać na zdjęciu.

Wymyśliłam dla nich imiona Bezik i Dyzio, jakoś tak mi pasuje ;).

Posted (edited)

Sprawdziłam dzisiaj -chłopaki są w schronie od 2006 r. - czyli już 6 lat.

Obaj są bardzo łagodni, liżą ręce przez kraty. Jasny Bezik jest już bardzo zrezygnowany i apatyczny :(.

Edited by toyota
Posted

Wiem, że są psy w różnych schroniskach, które siedzą dłużej niż 6 lat, ale u nas nie ma wolontariatu, psy nigdy nie wychodzą z boksów, siedzą w swych celach i czekają- na adopcję albo na śmierć.

Wierzę, że jest gdzieś dom i Człowiek, która ich pokocha, tylko musimy ten dom odnaleźć !

Posted

[quote name='Aimez_moi']Nie mozna ich wyprowadzic choc na pol godzinki?[/QUOTE]

W żadnym wypadku :(. W schronie jest zakaz wyprowadzania psów. Argumentują to w ten sposób, że gdybym wzięła te 2 psy na spacer, to po powrocie, te które zostały w klatce, byłyby zazdrosne i mogłoby dojść do zagryzienia. W tym ciasnym bunkrze jest więcej psów, tylko chowają się do środka.

Wiem z dogo, że rzeczywiście wolontariusze w innych schronach wyprowadzają psy w taki sposób, że wychodzi na raz na spacer cały boks.
W tym schronie jednak wolontariatu nie ma.

Posted

Dyzio i Bezio nie dają mi spokoju :(
Napisz coś więcej o chłopkach, jakiej są mniej więcej wielkości? Przeciez oni nie mogą dokończyć życia w klatce schroniskowej. A co będzie jeśli kierownik stwierdzi ,że są już nieadopcyjni ? :(:(:(