Jump to content
Dogomania

Mój pies jest strasznie uparty!!

Recommended Posts

Guest karusia1_1991
Posted

Hej!Mam pekinczyka ktory jest strasznym uparciuchem:angryy: .Nigdy nie przychodzi do mnie gdy go wołam :mad: i ciągle prosi o jedzenie chociaz wazy już ( wg wzorca rasy :D) o 2 kg za duzo!Do tego wszytskiego bardzo duzo wypada mu włosów.Jeśli macie jakis pomysl jak zaradzic chociaz jednemu z tych problemow to piszcie pls :eviltong: pzdr 4 all

Posted

[quote name='karusia1_1991']Hej!Mam pekinczyka ktory jest strasznym uparciuchem:angryy: .Nigdy nie przychodzi do mnie gdy go wołam :mad: i ciągle prosi o jedzenie chociaz wazy już ( wg wzorca rasy :D) o 2 kg za duzo!Do tego wszytskiego bardzo duzo wypada mu włosów.Jeśli macie jakis pomysl jak zaradzic chociaz jednemu z tych problemow to piszcie pls :eviltong: pzdr 4 all

....
Nie przychodzi na wołanie , bo nie potrafi!!
Uczyłaś go tego? Jeśli tak to jak.
http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/przychodzenie.html

Posted

Przede wszystkim nie możesz się złościc na psa.
Pies musi znać komendy, żeby je wykonywać. Jeśli już je zna, to użyj sposobu, zeby go zmotywować do pracy. Możesz go zachęcać zabawką lub smakołykami, bo z tego co piszesz to bardzo lubi jeść.
Proszenie o jedzenie to wina właścicieli, bo ulegasz psim maślanym oczom i mu dajesz co tylko zechce. Musisz być twarda i nie dawać nic psu między posiłkami. Jeśli dajesz psu coś do jedzenia to każ mu coś zrobić - siad, łapa, waruj, itp. Wtedy pies utrwala sobie komendy.
Jeśli jest za gruby, to zmniejsz mu ilośc pożywienia i zwiększ ilośc ruchu. Otyłośc jest niezdrowa dla psa, źle wypływa na stawy, serce.
Wypadanie sierści to może byc przyczyna złego karmienia, suchego powietrza lub też pora linienia.

Posted

karusia1_1991 napisał(a):
Nigdy nie przychodzi do mnie gdy go wołam :mad:

Mój pies przychodzi bo mu się to opłaca :eviltong: . Co Twój pies ma za to że przyjdzie? Czy był nauczony przychodzić na zawołanie? Czy to co mu oferujesz za przyjście jest dla niego frajdą?