Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tabelka powinna wrocic do konca tygodnia - domena nie wykupiona tylko nei oplacona przez nieuwage i niedogadanie - juz wszystko zalatwione, wiec w przeciagu tygodnia powinno byc juz znow wszystko widoczne.

• Replies 160
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Szamanka']Usunęłam niektóre posty ewidentnie łamiące regulamin lub offtopowe.
[quote name='Szamanka']Osoby, które w dalszym ciągu będą łamały regulamin i netetykietę zostaną zbanowane.

Amen! :ylsuper:

[quote name='ReiMar']Jesli ktos z warszawskich czlonkow ZK reflektuje
to zapraszam..

Pytanie tylko, do czego?
Bo nie znam za bardzo sprawy.
Ale to myslę już tylko na priva.....

[quote name='ReiMar']I tak tez bylo - zadzwonilam i umowiono mnie na wizyte nastepnego dnia na 20:30.

Uuuu....
To ja trafiłam chyba na jakiś zły okres :icon_roc:
Bo mi jego asystentka podała wtedy termin bodajże trzech tygodni.

[quote name='Huskuś']Ewo i Kasiu, nie bierzecie tego do siebie. Po prostu trzeba ustalić zasady. Jeśli uznamy Wasze wyniki, to rownież musiby uznać wynik pana X z Pcimia Dolnego, któremu wpis zrobił jakiś weterynarz z jego miejscowości.

Dla mnie OK.
Od początku próbuję wytłumaczyć właśnie, że to nie dla umieszczenia psa w tabeli robiłam badania i nie będzie mnie boleć, jesli się w niej nie znajdziemy.
Rozumiem decyzję o ustaleniu pewnych zasad- dla mnie nie ma problemu. :cool1:

Posted

Może offtopowo, ale być może będą osoby zainteresowane:)))))))

Witam,
Uprzejmie informuję, że termin badań oczu i serca w Poznaniu uległ zmianie.
Badania odbędą się 17 marca!!!!!!!!!
Jeśli są jeszcze osoby chętne czekamy na zgłoszenia.
Pozdrawiam

Posted

NigdyNigdy napisał(a):
Na pewno by pomogło.
Sądzę jednak, że bardzo ważne by było przedstawić znane już wyniki w Polsce, czy w innych krajach (stricte statystyczne).
Dobrze by było połączyć obecność dr Garncarza i Janickiego (prezentacja problemu od strony medycznego) + seminarium przedstawiające statystyki.
Pytanie tylko, czy ci lekarze znaleźli by czas i chęci, żeby w tym konkretnym czasie i miejscu stawić się, żeby wesprzeć tę inicjatywę.
Może zaproponować dr Garncarzowi przeprowadzenie badań w tym czasie- zawsze byłby to jakiś czynnik przyciągający zarówno jego, jak i hodowców.

No, dobrze, moi Mili, temat ucichł, jakby choroby oczu samoistnie zniknęły :cool3:
Tymczasem, utrzymuję powyższą propozycję.
Nie ukrywam, że oczekuję chętnych, którzy podejmą się tematu i doprowadzą sprawę do końca.
W dniu dzisiejszym, podczas Walnego Zebrania naszego Oddziału, rozmawiałam z p. Zygmuntem i przedstawiłam mu powyższy plan- jest bardzo "za".
Potrzeba by było jednak się zadeklarowac już teraz, co do przygotowania i wygłoszenia tej prelekcji.
Przypominam, że spotkanie miałoby się odbyć w sobotę, 22-go września, po południu, w Łodzi.
BTW- z mojej rozmowy z dr Garncarzem parę dni temu, wynika, że nikt z nim na ten temat jeszcze nie rozmawiał....

Posted

Sądzę, że dobrym pomysłem bylby wykładzik na temat oczu z okazji klubówki.
Ale pamiętajmy, że nie tylko Husky są uczestnikami klubowej. Pani Garncarz zajmuje się kardiologią, a są i takie zwierzaki w 5-tej grupie, które mają problemy z serduchem, np. Samoyedy i one nawet ostatnio zaczęły rozumieć potrzebę badań serca w tej rasie.
Więc pewnie mogły być nawet dwa wykłady. :)
Sądzę, że dobrym pomyslem byłoby połączyć te wykłady również z możliwością badań oczek i ewentualnie serducha Samków czy innych tego typu.
No tylko ktoś z Łodzi musiałby się w to troche zaangażować. Nie koniecznie własciciel Husky.

Pozdrawiam Hania

Posted

Huskuś napisał(a):
Sądzę, że dobrym pomysłem bylby wykładzik na temat oczu z okazji klubówki.
Ale pamiętajmy, że nie tylko Husky są uczestnikami klubowej.

Haniu, uważam, że powinnismy iść małymi kroczkami- jak zaczniemy łapać wszystkie możliwe sroki za ogon, to nie uda nam się utrzmać żadnej ;)
Niejako tradycją są seminaria prowadzone w przeddzień "Klubówki" i nie przeszkadza, że tematy dotyczą tylko jednej rasy, bądź grupy ras.
Dotychczas mówiono zarówno o tematach ogólnych związanych z chrobami szczeniąt, czy żywieniem na przykład, ale również było sporo prelekcji dotyczących monografii danej rasy, jej anatomii czy typów.
Osobiście z chęcią słuchałam, co mają mi do powiedzenia ludzie znający temat Samojedów, czy Basenji :)
Tak, więc tym, że dotyczy to Husky bym się nie przejmowała, tym bardziej, że dane, jakie posiadamy (posiadasz ;) ) dotyczą z tego, co wiem wyłącznie Husky.

Osobiście zrobiłabym tak:
- przygotowanie statystyk dot. Husky w Europie, czy na świecie + ich omówienie (jakieś słowo wprowadzające dot. np. organizacji zajmującymi się takimi badaniami, czy rejestrem psów mile widziane)
- poprosiła dr Garncarza o przedstawienie problemu ze strony stricte lekarskiego (objawy, diagnoza, leczenie, komplikacje itp. itd.)
Wtedy mielibyśmy połączenie tych dwóch światów- teorii lekarskiej z zastosowaniem jej w hodowli.

Huskuś napisał(a):
Pani Garncarz zajmuje się kardiologią, a są i takie zwierzaki w 5-tej grupie, które mają problemy z serduchem, np. Samoyedy i one nawet ostatnio zaczęły rozumieć potrzebę badań serca w tej rasie.
Więc pewnie mogły być nawet dwa wykłady. :)

Myślę, że pomysł ogłoszenia możliwości wykonania badań oczu, czy serca to dobry pomysł. I mam na myśli wszystkie rasy, nie tylko Husky.
Jednak nie mieszałabym kwesti kardiologii do wykładu, bo nam się zrobi galimatias.
Należałoby wtedy przedyskutować wszystkie możliwe badania, a na to nie ma ani czasu, ani możliwości :roll:

Huskuś napisał(a):
No tylko ktoś z Łodzi musiałby się w to troche zaangażować. Nie koniecznie własciciel Husky.

Nie koniecznie musi być z Łodzi ;)
Bardziej martwię się, czy dr Garncarz miałby wtedy czas i ochotę przyjechać na bezpłatną prelekcję (chyba, że ktoś byłby skory mu zapłacić :razz: )?
Myslę jednak, że przekonanie hodowców do słuszności badania oczu, może i jemu przynieść pewne korzyści ;)

Posted

[quote name='NigdyNigdy']Tak, więc tym, że dotyczy to Husky bym się nie przejmowała, tym bardziej, że dane, jakie posiadamy (posiadasz ;) ) dotyczą z tego, co wiem wyłącznie Husky.

Ależ skąd, jestem wszechstronna. :)
Mam dane Akit, Shib, Malamutów i Samoyedów i jeszcze coś tam by się znalazło.
Natomiast Finowie publikują w necie dane wszystkiego co jest psem. I każdy to sobie może zobaczyć http://jalostus.kennelliitto.fi/

Jednak nie mieszałabym kwesti kardiologii do wykładu, bo nam się zrobi galimatias.

Raczej chodzi o dwa wykłady, nie jeden. W końcu pan Garncarz jeździ z żoną. :)

Pozdrawiam Hania

Posted

Huskuś napisał(a):
Ależ skąd, jestem wszechstronna. :)
Mam dane Akit, Shib, Malamutów i Samoyedów i jeszcze coś tam by się znalazło.

A! No to jeszcze lepiej! :-)

Huskuś napisał(a):
Raczej chodzi o dwa wykłady, nie jeden. W końcu pan Garncarz jeździ z żoną. :)

To, według mnie, już trochę za dużo, jak na raz....
Z reguły są 4-5 prelekcji i zazwyczaj są to tematy zróznicowane- warto ludzi nie zanudzić weterynarią ;)
A prelekcję o kardiologii można zaproponować równie dobrze na przyszły rok.

Posted

Niedawno podjęłam się robienia tej tabeli i w międzyczasie wyszły pewne sprawy i muszę wyjaśnić zasady na jakich zamierzam działać.
Niezależnie jak bardzo kogo kocham, ;) nie zamierzam weryfikować wpisów z certyfikatów. W tabeli ląduje to co jest w certyfikacie. Oczywiście pomijam wpisy typu, że piesek ma zapalenie spojówek, bo to nie jest istotne dla hodowli. Na razie tylko jeden tego typu wpis widziałam i to sprzed "wieku", kiedy certyfikaty jezcze nie miały żadnej sensownej formy.
W niektórych certyfikatach weterynarz może robić adnotacje. I domagajcie się tego, jeśli potrzeba wyjaśnienia.

Pozdrawiam Hania

Posted

Moi mili ,którzy badali swoje haszczaki w Poznaniu , bardzo proszę o przesyłanie skanów certyfikatów do Hani, żeby można je było wrzucić do tabeli.
Chyba wszystkim nam zależy na tym by ta lista sie stale powiększała, a tym samym ilość przebadanych psów z certyfikatem,zaznaczę -bez względu na wynik badania.

Pozdrawiam

Posted

No prosze... alez sie rozrosla tabelka :) Milo jest widziec, ze jednak wielu wlascicieli posiada certyfikaty :) Jak tak dalej pojdzie, to Polska bedzie nie tylko zaglebiem husky w Europie, ale przede wszystkim zaglebiem przebadanych SH :) Podnosimy poprzeczke ;) Jak tak dalej pojdzie to niedlugo wstyd bedzie miec nieprzebadane psy w hodowli :p

Mysle, ze przede wszystkim koniecznosc dokonywania badan zrozumieli Ci, ktorzy ostatnimi czasy nie mieli tyle szczescia i u ich psiakow stwierdzono chorobe... nie ma nic bardziej przykrego od choroby psiaka... Ale dzieki takim informacjom jestesmy w stanie tego typu przypadki ograniczyc. Poza tym zaczynamy miec pewien obraz, co "wedruje" w genach naszych psow... Szkoda tylko, ze jeszcze nie wszyscy upubliczniaja wyniki - wiemy przeciez, ktore psy pojawiaja sie na badaniach a jednak informacja o wynikach nie wychodzi na swiatlo dzienne... Przeciez to jest bardzo cenna wiedza dla wszystkich - nie powinno sie jej pozostawiac tylko dla siebie, choc rozumiem, ze czasem moze to byc przykre, jesli wynik nie jest pozytywny... Odrzucmy jednak egoizm i pomyslmy o tym, ze przyczyniamy sie dla dobra rasy i psiakow, ktore pojawia sie na tym swiecie.

Widzialam tez w tabelce, ze Kasia dolaczylas do grona :) Nic sie nie pochwalilas... :eviltong: Gratulacje i usciski lapek dla Jaguski! :multi:

Posted

[quote name='ReiMar']Widzialam tez w tabelce, ze Kasia dolaczylas do grona :) Nic sie nie pochwalilas... :eviltong: Gratulacje i usciski lapek dla Jaguski! :multi:

A dziękuję, w imieniu Jagienki.
Wynikiem się pochwaliliśmy - na naszej stronie.

[quote name='basia']Ewa, to spójrz na to może ciut szerzej i rób to dla dobra rasy.

[quote name='ReiMar']Powiem Wam dziewczyny, ze jestem rozczarowana. Powinnismy dawac dobry przyklad, jesli chcemy aby cos sie zmienilo w kwestii chorob trapiacych rase.

[quote name='USH']
Najsmutniejsze w tym wszystkim, że Wy NAPRAWDĘ nie rozumiecie o co chodzi !!!!!!SZOK!!!!!

[quote name='Jola'] Powiem tyle zenada, jestem zaskoczona ze badania wywoluja tyle emocji - [quote name='Jola']
(...)
No, ale coz u nas sie mysli krotkowzrocznie i egoistycznie

[quote name='USH']Temat badań jest tematem bardzo uciążliwym jak widać dla niektórych.
Szkoda,że tak ciężko się podporządkować w imię słusznej idei.
Jak dla mnie to wszystko tylko i wyłącznie kwestia pieniędzy.

[quote name='peppermint']Chodzi o to, aby w końcu zacząć budowac przyszłość (wiem, wiem - znowu górnolotne frazesy) i zacząć formalnie, regularnie te psy badać..

[quote name='ReiMar']Bardzo bym chciala dojsc do jakiegos porozumienia, bo na niczym innym mi tak nie zalezy jak na tym, aby psy uzywane w hodowli byly przebadane.

[quote name='NigdyNigdy']
I chętnie pomogę propagować tę ideę.
Jeśli rzeczywiście zależy Wam na zmianach to podpowiadam, jak zainteresować ludzi tym tematem.
Macie dane, statystyki, posiadacie sporo informacji i materiałów zarówno na temat dysplazji, jako takiej, jak i sytuacji w niektórych krajach.
Przygotujcie z tego fachową prelekcję i zaprezentujcie ją szerszemu gronu.

BTW- od dwóch tygodni debatujemy z Hanią nad prelekcją z okazji wystawy klubowej.
Dużo tu krzyku było na temat dobra rasy, ale kiedy pojawiła się konkretna propozycja rozpropagowania badań, to wszyscy, za wyjątkiem jednej osoby, schowali głowę w piasek :cool1:
To jak? Gadamy dalej, czy bierzemy się za robotę? :cool3:
Nie ukrywam, że największe nadzieje pokładam w najgłośniejszych krzykaczach :diabloti:

Posted

Nie ma problemu, jesli w czyms trzeba pomoc to ja oczywiscie sluze. Nie podsuwam gotowych pomyslow, bo po prostu nie mam doswiadczenia i wiedzy o tym, jak organizuje sie takie spotkania. Za to chetnie pomoge komus bardziej doswiadczonemu, jesli tylko mi powie, czego oczekuje :)

Posted

ReiMar napisał(a):
Nie ma problemu, jesli w czyms trzeba pomoc to ja oczywiscie sluze. Nie podsuwam gotowych pomyslow, bo po prostu nie mam doswiadczenia i wiedzy o tym, jak organizuje sie takie spotkania. Za to chetnie pomoge komus bardziej doswiadczonemu, jesli tylko mi powie, czego oczekuje :)

Przyznam że ja również byłabym zainteresowana takim wykładem,
jeśli będzie potrzebna jakaś pomóc, to chętnie ,w miarę możliwości pomogę.
Myślę że temat jest gorący ,i wiele osób chciałoby swoją wiedzę na temat chorób genetycznych pogłębić.;)
Pozdrawiam

Posted

Sęk w tym, że wszyscy chcą pomóc, ino do roboty chętnych brakuję :diabloti:
Ja takiej prelekcji nie wygłoszę, z wielu powodów.
Najbardziej prozaiczny to taki, że nie siedzę w temacie na tyle głęboko, żeby przygotować wykład.
Hania siedzi, ale jej w Łodzi, z tego, co pisała, nie będzie.
Zatem, najprostsza forma "pomocy" to po prostu przygotowanie i wygłoszenie prelekcji.
Kto chętny? :razz:

Posted

NigdyNigdy napisał(a):

Zatem, najprostsza forma "pomocy" to po prostu przygotowanie i wygłoszenie prelekcji.
Kto chętny? :razz:

Chcesz mnie zabic takimi propozycjami? :smhair2: :scared: :eviltong:

A jak rozmawialas z Dr Garncarzem to nie zgodzilby sie na przyjazd i wygloszenie? Moze przy okazji znalazlo by sie pare chetnych psow na badanie, zeby mu sie wyjazd zwrocil..?

Posted

ReiMar napisał(a):
A jak rozmawialas z Dr Garncarzem to nie zgodzilby sie na przyjazd i wygloszenie?

Ja z nim na serio nie rozmawiałam- jedynie wspomniałam, że jest taka inicjatywa, ale że wspominałaś (Ty chyba? :roll: ), że z nim porozmawiasz, więc nie chciałam się wcinać.
Myślę, że jego obecność byłaby nie tylko dobrym rozwiązaniem, a wręcz bardzo potrzebnym czynnikiem do fachowej dyskusji na ten temat.
Jednak, swoją drogą przedstawienie statystyk, czy rozwiązań stosowanych w innych kajach byłoby też ciekawe, według mnie.

Posted

OK, to ja w takim razie jeszcze uzgodnie z Hania, bo ona ma chyba najlepsze kontakty z tym zrodlem ;) A statystyki mozemy jakos moze wspolnie przygotowac? Moze podzielimy sie materialami? No nic, to sprawa na pozniej...

Jesli mialyby sie odbyc w tym czasie badania, to mamy w Lodzi Malwine, ktora na pewno pomoze w zorganizowaniu odpowiedniego miejsca :)

Posted

ReiMar napisał(a):
Jesli mialyby sie odbyc w tym czasie badania, to mamy w Lodzi Malwine, ktora na pewno pomoze w zorganizowaniu odpowiedniego miejsca :)

Myslę, że w dniu i w miejscu wystawy byłoby rozsądnie.....

Posted

Co do prelekcji i badań, to wspominałam o tym państwu Garncarzom, zaraz po rozmowie z Kasią. Ale to było mało zobowiązujące. Ot takie wspominki, że rozmawiałam z Kasią i że była taka propozycja.
Teraz wysłałam list z zapytaniem, czy są tym zainteresowani na poważnie.
Bo jeśli tak, to trzeba będzie jakoś zadziałać.
No i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam Hania

Posted

Państwo Garncarz nie przyjadą na klubowkę w Łodzi we wrześniu. W tym czasie mieli zaplanowany ze znajomymi urlop. Mają na niego jechać zaraz po sympozjum w Bratysławie.
Ale jest propozycja aby byli na klubówce w Legionowie. Klubówka będzie 2 marca 2008, a prelekcja była by na zebraniu 1 marca. Termin kosmicznie odlegly. :) To jest propozycja pana Jakubowskiego. Na razie wysłałam ją do państwa Garncarz i czekam.

Kasiu dziękuję Ci za wsparcie. :)

Pozdrawiam Hania

Posted

Huskuś napisał(a):
Kasiu dziękuję Ci za wsparcie. :)

Nie ma za co ;)
Myślę, że w sumie to nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło....
Może więcej czasu pozwoli na lepsze przygotowanie prelekcji?
Może będą już jakieś, szczątkowe chociaż, wyniki dotyczące Polski?
Grunt, żeby przygotować to dobrze, a myślę, że warto też poprosić o wskazówki dr Garncarza - w końcu, chyba najlepiej wie, w jakim kierunku powinniśmy pójść, jeśli chodzi o oczy :roll:

Posted

Państwu Garncarzom pasuje marzec.
Na razie jestem tak śpiąca i wykończona, że nie mam siły dalej tego załatwiać. Przespałam dziś czas dzwonienia do pana Jakubowskiego. :lol:
Ale co się odwlecze, to nie uciecze. Jeszcze tylko ponad 11 miesięcy do klubówki. ;)

Pozdrawiam Hania