zootechniczka Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 (edited) Witam mam pytanie. Mój psiak gdy tylko razem trenujemy np. w parku lub bawimy się razem zabawką przeważnie tez połączone z treningiem to nie dopuszcza żadnych innych psów nieważne czy suka, czy pies czy szczeniak. Gdy psy są z dala to nie zwraca na nie uwagi jednak Gdy nagle podbiegają, to traci cierpliwości i warczy na nie a jeśli to nic nie daje i zaczynaj go obwąchiwać lub lizać po pysku, chce się odgryźć. Chciałbym się dowiedzieć jak powinnam postępować w takiej sytuacji. Jak na razie robię tak że biorę psa na smycz i czekam aż pies który podbiegł odejdzie potem spuszczam i dalsza zabawa/trening. Chciałabym wiedzieć czy dobrze robię i czy da się psa oduczyć tego zachowania? Zaznaczam że w momencie gdy wcześniej zauważę ze pies biegnie i przerwę zabawę, odejdę kawałek dalej to przywitanie przebiega normalnie. Wiem że to może być zazdrość o zabawki bo jak miał rok, jak go wzięłam to nieraz psy kradły mu zabawki i był problem z odebraniem ich z powrotem. Ktoś coś poradzi jak mam postępować w takich sytuacjach? Edited April 19, 2012 by zootechniczka Quote
GAJOS Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 W psim świecie nie ma czegoś takiego jak zazdrość. Zazdrość jest uczuciem tylko i wyłącznie ludzkim. On nie zazdrości drugiemu psu zabawki, a po prostu broni zasobów, tak samo pewnie byłoby przy misce. Błędem jest to, że zapinasz go na smycz gdy w pobliżu znajduje się inny pies. Rób to zanim podejdzie do Was inny pies. Twój pies ma wyrobione skojarzenie "przyjdzie tu jakiś pies, to znów mnie przywiąże do smyczy". I dlatego atakuje. Najlepiej pokaż mu,że to Ty rozporządzasz zasobami - dajesz i zabierasz zabawki. Zabierz zabawkę nim zabierze ją tamten lub Twój pies. Quote
Soko Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Czy potrafisz zabrać mu zabawkę? Jeśli tak, to: Jeśli widzisz, że pojawia się inny pies, albo już Was dopadnie, zabierz zabawkę i zamień to na jakieś bieganie, fajną zabawę w sztuczki, szukanie smakołyków w trawie (uspokaja). Gdy odejdzie, kontynuuj to, przejdź z 20-30m w atmosferze zabawy i ćwiczenia i dopiero mu ją daj. Zabieraj i dawaj zabawki praktycznie przez cały spacer jak najczęściej, z psem czy bez psa. Quote
Recommended Posts