Jump to content
Dogomania

suka - gwałcicielka

Recommended Posts

Posted

Mam kłopot z 1,5 roczna bokserką . Od niedawna co spacer po spuszczeniu ze smyczy usiłuje mi zgwałcić nogę. Żeby zacząc ja tresować : siad , stój i takie tam kiedy dopiero wraca jej rozum kto tu rządzi , musze stoczyć parominutowa walkę łącznie z podduszaniem co jest równie niemiłe co męczące. Jak jejto wybic ze łba. P.S. To chyba nie do końca jest bokserka bo pysk ma szczęsliwie wydłużony ale z pewnością jest suką dominujacą - ruda zołza. Proszę o info bo szkoda mi męczyć psa i siebie.

Posted

Suka ewidentnie chce nad Tobą dominować, to już wiesz. No niestety nie da się pozbyć takiego zachowania w jeden dzień. To jest sprawa hierarchi. Musisz po pierwsze karcić sunię za takie zachowanie, a po drugie popracować nad pokazaniem kto jest przewodnikiem stada.

1,5 roku to może być taki wiek, że ona zaczyna dorastać psychicznie i walczy z Tobą o dominację. Musisz konsekwentnie z nią postępować i w żadnym wypadku nei tolerować takich zachowań.

Ja mam 14-miesięcznego kawalera w domu, który co prawda niegdy mnie nie gwałcił, ale za to próbował warknąć jak mu się coś nie podobało. Dostawał za to w pysk i teraz mimo, że nie oddał mi jeszcze pałeczki nie myśli o tym, żeby warknąć na mnie.

Ja z Twojej wypowiedzi wywnioskowałam, że jak ona Cię zaczyna gwąłcić to Ty jej wydajesz komendy siad itp. Jeśli tak jest, to proponuję nie zajmować jej tymi komendami tylko od razu pokazać, że bardzo Ci się takie zachowanie nie podoba i nie będziesz tego tolerował.

Powodzenia! :D

Posted

Z moją sunią jest to samo, tylko, że ona ma już 6 lat. Może to być wina chormonów. Jeżeli jest to naprawdę uciążliwe i mimo wszystko nie ustaje najlepiej jest sunię wysterylizować.

Posted
Musisz po pierwsze karcić sunię za takie zachowanie, a po drugie popracować nad pokazaniem kto jest przewodnikiem stada.

Ja mam 14-miesięcznego kawalera w domu, który co prawda niegdy mnie nie gwałcił, ale za to próbował warknąć jak mu się coś nie podobało. Dostawał za to w pysk :D

Wiesz za nim zaczniesz udzielac takich 'swiatlych 'rad to moze bys cos poczytala na temat wychowania psow?

Sama bylas bita w dziecinstwie i teraz przenosisz to dalej?

Nie zdziwie sie jak kolejna taka konfrontacja z psem wyjdzie na jego korzysc-poczekaj chwile. I potem bedzie-pies szuka domu, niestety.

Konsekwencja i tylko konsekwencja w wymaganiach od psa daje rezultaty.

A co sie twojemu psu nie podoba -chyba powinnas wiedziec co-to ze warczy to wiesz, ze ostrzega Ciebie - nie rob tego. Co robisz, ze na Ciebie az musi warczec?

A gwalcenie suki wcale nie musi oznaczac dominacji- moga to byc zaburzenia hormonalne-kastracja powinna pomoc-nie od reki ale za jakis czas.

• 1 year later...
Posted

Jeżeli jest to szczeniak prawdopodobnie próbuje na ile może sobie z Tobą pozwolić i musisz w tym okresie zaznaczyć że to Ty jesteś szefem stada,a nie ona. Moim zdaniem należy powiedzieć psu "nie" lub inną komende i delikatnie sprowadzić psa np.do pozycji siad. Gdy tylko usiadzie lub przestanie tego zachowania dać nagrode.