Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

malagos napisał(a):
Mam pytanie do Emilii i Elik - i ogromną i serdeczną prośbę: mam na bdt tego rudego kotka, szkieletorka. To już 4 tygodnie. Kot zmężniał i nabrał ciałka i czas na kastrację, bo prawa przyrody są nieubłagane (drze japę, znaczy teren....) Czy KASTOR, ewentualnie, no wiecie......... Kotek nie ma wątku, pisałam o nim na tym zagubionym, Veli...

Oczywiście, że Tak :)
Uzgodnij proszę cenę zabiegu i czekamy na metryczkę :)
Kotek śliczny, sunieczka z resztą także. Tyle tego nieszczęścia, a wystarczyłoby wprowadzić obowiązkowe sterylizacje, zamiast płacić rakarzom po kilka tysiaków od biednego wyłapanego stworzenia :(

• Replies 175
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bardzo dziekuję, elik! :multi: :multi:

Nie znam tylko ceny zabiegu, nie zapytałam lekarza, a przed chwilą umówiłam kotka na operację na środę, na godz. 15. Czy będzie konieczna też amputacja końcówki ogonka, zadecyduje nasz wet.
Zabieramy tez Velę na sterylizację. Zgodnie z uchwałą podjetą przez nas, radę gminy, gmina sfinansuje sterylizację Veli w 100% i jeszcze jest wdzięczna, że się sunią zajełam. Ale zastrzeliła mnie przed chwilą pani sekretarz stwierdzeniem, ze prawnik zakwestionował tę uchwałę, bo gmina ma finansować sterylizacje zwierząt od osób prywatnych w 50 procentach :crazyeye: Za to prokuratura sprawdziła w gminach, czy te uchwały zostały o ogóle podjęte, bo taki był przecież wymóg - do końca marca podjąć uchwałę.

Posted

malagos napisał(a):
Bardzo dziekuję, elik! :multi: :multi:

Nie znam tylko ceny zabiegu, nie zapytałam lekarza, a przed chwilą umówiłam kotka na operację na środę, na godz. 15. Czy będzie konieczna też amputacja końcówki ogonka, zadecyduje nasz wet.
Zabieramy tez Velę na sterylizację. Zgodnie z uchwałą podjetą przez nas, radę gminy, gmina sfinansuje sterylizację Veli w 100% i jeszcze jest wdzięczna, że się sunią zajełam. Ale zastrzeliła mnie przed chwilą pani sekretarz stwierdzeniem, ze prawnik zakwestionował tę uchwałę, bo gmina ma finansować sterylizacje zwierząt od osób prywatnych w 50 procentach :crazyeye: Za to prokuratura sprawdziła w gminach, czy te uchwały zostały o ogóle podjęte, bo taki był przecież wymóg - do końca marca podjąć uchwałę.

Paranoja. Wyręczasz ich w obowiązkach zajmując się bezpańską sunią i zamiast jeszcze na karmę dorzucić, to obcinają kasę na zabieg ! Próbuj z nimi negocjować, może zmienią zdanie jak powiesz, że w takim razie przywieziesz sunię do urzędu i zostawisz na ich utrzymaniu - na korytarzu :) Może zmienią zdanie. Jeśli nie, to może wet zgodzi się wystawić dwie faktury za jeden zabieg i zapłacimy z urzędem po połowie.
Metryczki przesłałam e-mailem.

Posted

Już nam cenę kastracji kota: 80 zł.
co do Veli, gmina pokryje koszty w 100 procentach, bez problemu, zgodnie z umowa, jak sunię zabraliśmy z Tomkiem z ulicy do siebie (a nie wzywaliśmy schroniska za 1800 zł), prawnik natomiast zakwestionował dalszą część uchwały, gdzie jest mowa o dofinansowaniu 50% sterylizacji suk gospodarzy.

Posted

No, nareszcie Was znalazłam! :)

A prawnika to trzeba na obchód gospodarstw zabrać i na wiejską drogę i sezonie cieczkowym - niech się napatrzy co kwestionuje!!!!!!!!!:angryy:

Ja szczeniaczków niestety wziąć nie mogę, ale że domki znajdą szybko, nie mam wątpliwości ;)

Posted

O, witaj Nutusia :)
Ziutko, taki komunikat mnie się pokazał:

Witaj,

Usunęliśmy Pani/a ogłoszenie z powodu jego niezgodności z regulaminem serwisu.
Zgodnie z regulaminem serwisu kupsprzedaj.pl ogłoszenie musi odpowiadać kategorii, do której zostało dodane.
Jeżeli Pani/a intencją jest oddanie zwierzaka do adopcji, prosimy zmienić kategorię na "oddam za darmo".

Pozdrawiamy
Zespół Kupsprzedaj.pl
info@kupsprzedaj.pl

To co się to znaczy?....
Był pierwszy telefon - pan sie upierał, zę mam do oddania czarno-białego pieska. Cholerka, moze ja o czymś nie wiem?.........

Posted

[quote name='malagos']O, witaj Nutusia :)
Ziutko, taki komunikat mnie się pokazał:

Witaj,

Usunęliśmy Pani/a ogłoszenie z powodu jego niezgodności z regulaminem serwisu.
Zgodnie z regulaminem serwisu kupsprzedaj.pl ogłoszenie musi odpowiadać kategorii, do której zostało dodane.
Jeżeli Pani/a intencją jest oddanie zwierzaka do adopcji, prosimy zmienić kategorię na "oddam za darmo".

Pozdrawiamy
Zespół Kupsprzedaj.pl
info@kupsprzedaj.pl

To co się to znaczy?....
Był pierwszy telefon - pan sie upierał, zę mam do oddania czarno-białego pieska. Cholerka, moze ja o czymś nie wiem?.........
Nie mam pojęcia co to znaczy, pewnie uznali, że pies z pseudo albo co, nie mam pojęcia cholera.
A czarno-biały piesek, nie wiem skąd się wziął.
Jak się powtórzy taki telefon to zapytaj o jakiego psa chodzi, imię itd. ciekawa jestem.

Posted

Jutro sie szykujemy na sterylizację. Czyli nie będzie śniadania i obiadu - a tak to stworzonko kocha pełną miskę!........
Tym samym Velka awansuje do domu.

Kota też przegłodzimy, niestety.

Posted

Nie cierpię takich wypraw do lecznicy i powrotów z półżywym psim ciałkiem na kolanach, brrrr........... I potem te oczy pełne bólu.........
Dla kota chyba dostane kołnierz, bo i ten ogonek trzeba chronić i te wydmuszki, kolejne bbbrrrr...........

Posted

malagos napisał(a):
Nie cierpię takich wypraw do lecznicy i powrotów z półżywym psim ciałkiem na kolanach, brrrr........... I potem te oczy pełne bólu.........
Dla kota chyba dostane kołnierz, bo i ten ogonek trzeba chronić i te wydmuszki, kolejne bbbrrrr...........

Miłe to nie jest, ale coś na ból dacie.
Biedny kocur-może nie będzie potrzebny ten kołnierz? Nie sądzę, żeby miał potrzebę grzebania sobie w kikucie..

Posted

Już po strachu - pierw na stół trafił Kotek - taka kastracja to szybki zabieg. Ogonek niestety został amputowany (koniec, tak 5 cm), bo niedługo by nastąpiła samoamputacja.
a potem operowana była Vela- okazało się, że była w ciąży, 5 płodów. A to krwawienie, jak tylko ja znaleźliśmy, spowodowane było uderzeniem. To dlatego z biegającego wesołego pieska nagle zrobił się piesek zdychający pod płotem...... Teraz Niunia leży pod kocykiem w kuchni, kot łazi po łazience (zamknięty, bo w koneserze się ze siusiał, ma bok w siuśkach, cuchnie okrutnie, a wymyć tylko mogę gąbką).

Do tego miałam stresa z organizacją domu tymczasowego dla szczeniąt, o których pisałam wyżej. Jak zwykle - za co jestem niezmiernie wdzięczna i nie mogę do tej pory uwierzyć, ze są na świecie tacy Pozytywni Wariaci, fundacja Mikropsy i Pies na Zakręcie bierze psy do Warszawy! Jakby tego było mało, po psy przyjedzie jutro Marysia Wiga38 i je odtransportuje do dt! Szczeniaki już połapane - teraz wieczorem - i są u mnie w kojcu. To suczki, strachulce, jedna mnie obsiusiała ze strachu. ale cudne, mięciutkie, kochane - a sierść taka jak u jamnika, krótka, brązowa i miękka :)

Ufff, dzień pełen wrażeń.
Idę na bazarek, zobaczę co kto zamawia, i czy w ogóle coś tam się dzieje.......

Posted

Ale fajne pozytywnie wspaniałe wieści od Wspaniałych Ludzi:).
Wszystko wspaniałe, no, może oprócz tych koich siuśków....
No, ale teraz kociul będzie miał zaszczyt wykorzystywać najsłynniejszą kuwetę świata, jaka jest w posiadaniu Rodzina Mallagossów.

Posted

Gapcia urocza!
Ano lepiej sterylizowac niż odchowywać szczenięta.....
A te dwie co dziś pojadą, są cudne! Rano mnie obszczekały, poczym uciekły za budkę. Są odpchlone.

Posted

Małe szczeniorki pojechały z Wigą do domu tymczasowego w Warszawie. Są cudne i malutkie, rewelacyjne!
Kot dobrzeje, zajada i biega, jakby nic się wczoraj nie stało.
Vela też ma apetyt, tylko za gorąco jej na posłanku, pokłada się na podłodze w kuchni.

Posted

Kot bez chomątka chodzi - nie wydmuszkach nie ma szwu i nie interesuje sie nimi. Ogonek ma 3 szwy, do zdjecia po 10 dniach, ale nie wymagaja ochrony, no chyba że coś zacznie skubać.

Nie było złamanego zapytania o Velę......................

Posted

Taką własnie mam nadzieję, Nutusiu.......
Dziś pani sekretarz rano, a potem wójt zapytał, jak się czuje sunia i podziękował za opiekę nad nią, to miłe.