Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 961
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Seaside napisał(a):
Gosiu miesięcznie ile nas będzie staruszek wynosił?? :(

Pan doktor nam wyliczal - 300 zl.
Cyba, ze znajde rownie dobre i tansze zamienniki lekow.

Posted

zuziaM napisał(a):
Pan doktor nam wyliczal - 300 zl.
Cyba, ze znajde rownie dobre i tansze zamienniki lekow.

Wrzuć tu listę leków, będziemy szukać :cool3:
Często jest tak, że leki weterynaryjne są droższe od ludzkich o identycznym składzie :roll:
Moja suka dostaje nasercowe leki takie jak mój tato :p

Posted

[quote name='Seaside']ostatnio dogo chodzi fatalnie :(
to są leki Nestorka

Rimadyl, Karvisan, Arthroflex

Dzieki Jagodka.

Nazwa jednego leku , to KARVIVAN ( pomylilam sie ).

No i wiadomosci takie, ze wszystkie te leki .... sa z gornej polki.... wiec i najdrozsze, niestety ( podejrzewalam, ze lekarz poleci takie, na ktorych pewnie ma najlepsze profity ) dlatego zaproponowalam poszukac zamiennikow.

Natomiast, jesli chodzi o same leki, to :

RIMADYL - lek przeciwzapalny, niesterydowy, ale podajac go nalezy kontrolowac stale czy nie ma niepokojacych zmian w organizmie psa, moga wystapic np. kolki, wymioty, biegunki, krew w kupkach.
Ten lek mozna zastapic nieco tanszym, rownie dobrym - lekiem o nazwie MOVALIS.

KARVIVAN - to lek, ktory poprawia sfere psychiki psa; moze poprawic nieco wzrok i sluch.... ale wcale nie musi....; wg. pani doktor ten lek jest w przypadku Nestorka zbedny.
Zapytalam rowniez o mozliwosc zamiany go na NOOTROPIL ( dostawala go moja sunia z chorym serduszkiem - staruszka ). To lek , ktory ludzie biora np. w chwilach przemeczenia, a potzebuja wzmoc koncentracje ( np. do nocnej nauki ). Poczekam na odpowiedz, czy mozna go podawac ( zostalo mi sporo po mojej Iguni ).

ARTHROFLEX - lek wspomagajacy stawy. W zasadzie powinno sie go podawac juz od ok. 2-3 roku zycia psa.
Ten akurat Nestorkowi moze .... nieznacznie pomoc.
Jesli chodzi o zamiennik, to jest CANIVITON FORTE ( puszka kosztuje 160 zl i wystarcza na dwa miesiace dla 25 kg psa - a Nestorek wazy ok. 15 kg ).

Jesli chodzi o operowanie Nestora w celu usuniecia kamienia z pecherza, pani doktor by tego nie robila.
Kamien ma prawie 2 cm srednicy i jest na tyle duzy, ze nie przemiesci sie do cewki moczowej i nie zatka jej. Psiak moze z tym zyc.
W tym wieku stres spowodowany operacja moze na niego zle wplynac.

Dzieki wielkie, Adam - za informacje o lekach :Rose: .

Jesli ktos jeszcze ma inne propozycje, prosimy.

.

Posted

[quote name='zuziaM']
Natomiast, jesli chodzi o same leki, to :

RIMADYL - lek przeciwzapalny, niesterydowy, ale podajac go nalezy kontrolowac stale czy nie ma niepokojacych zmian w organizmie psa, moga wystapic np. kolki, wymioty, biegunki, krew w kupkach.
Ten lek mozna zastapic nieco tanszym, rownie dobrym - lekiem o nazwie MOVALIS.

ARTHROFLEX - lek wspomagajacy stawy. W zasadzie powinno sie go podawac juz od ok. 2-3 roku zycia psa.
Ten akurat Nestorkowi moze .... nieznacznie pomoc.
Jesli chodzi o zamiennik, to jest CANIVITON FORTE ( puszka kosztuje 160 zl i wystarcza na dwa miesiace dla 25 kg psa - a Nestorek wazy ok. 15 kg ).

Rimadyl jest faktycznie bardzo drogim lekiem :100 tabletek 50mg to koszt ponad 300 zł. Pies mojej siostry jest juz na nim od 5 lat (teraz ma 6). Faktycznie sprawdza się i u niego nie powoduje skutków ubocznych ( raz w roku robimy badania krwi). Tabletki są smaczne i psiak zajada jak chrupki:lol: . U Nestorka zapewne będzie mniejsza dawka bo jest średnim pieskiem.

Zamiast Arthroflexu (jest w płynie, łatwy do podania) kupujemy czasmi Atrophyl w tabletkach i to wychodzi taniej ( op. ok 30 zł) tylko psiak go nie lubi i pluje tymi tabletkami:razz: .

Posted

ZuziuM!
Nootropil brała moja babcia po wylewie. Jest też tańszy - polski zamiennik, ma ten sam skład, ale cena dużo niższa. Nazwa wyleciała mi z głowy, ale w aptece na pewno ci podpowiedzą!
To na wypadek, gdyby ci się skończyło to, co zostało po Iguni.