ewu Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 AniaB napisał(a):wiadomo, że z dt i ds jest ciezko, ale ja bym sie również wstrzymała z ta adopcją do Niemiec..:( Nie wiem czy suni nie lepiej bedzie na tym łańcuchu niz gdy zostanie wysłana w nieznane.. I to jeszcze w takie miejsce gdzie nikt nie bedzie w stanie sprawdzic co sie z małą dzieje tak naprawde.. A jak wyglada najblizsze schronisko? Nie zawsze oddanie do schronu jest dla psa najstraszniejszą rzecza.. Sa schroniska gdzie warunki nie są złe, a przynajmniej nie trzeba płacić i mozna szukać domku samemu... Oczywiscie zależy to od układów w schronie.. Gdyby suńcia była bliżej mnie to moze byłabym w stanie bardziej pomóc..:( Płakać mi sie chce gdy pomyśle co moze ja spotkać..:( Ona już miała złe zycie.. A jak mogłabyś jej pomóc? Czy mogłabyś oferować dt? Quote
AniaB Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 niestety mam juz psiaka na DT z umieralni w Nowym Targu..:( Myslałam raczej o codziennym dokarmianiu, wozeniu do weta, ewentualnie zabezpieczeniu miejsca w schronisku w krakowie w oddzielnym boksie lub w szpitaliku bo takie mozliwosci sa.. Jednak skoro Fundacja z Niemiec jest rzeczywiscie solidna, to nie ma co mieszac.. W końcu nie tylko złe fundacje sa w Niemczech.. mam nadzieje..:) Quote
koelka Posted April 26, 2012 Author Posted April 26, 2012 Czekamy do początku maja, czy niemiecka fundacja zabierze sunię. Dostawała leki, trochę lepiej z jej sierścią. Jeśli do tej pory pomożemy jej tutaj z domem, nie będzie musiała nigdzie jechać. Też dostaję zdjęcia z tej fundacji zabranych od nas psiaków w nowych domach. Quote
Nutusia Posted April 27, 2012 Posted April 27, 2012 Do paszportu potrzebny jest chip i szczepienie na wściekliznę co najmniej 21 dni przed wyjazdem. Inaczej pies LEGALNIE granicy nie przekroczy. Podejrzewam, że w przypadku psa widocznie chorego, muszą też być zaświadczenia potwierdzające, że nie zagraża innym zwierzętom. Quote
koelka Posted April 28, 2012 Author Posted April 28, 2012 Nie sądzę, żeby miała paszport, o wściekliznę zapytam, bo nie wiem. Quote
gameta Posted April 28, 2012 Posted April 28, 2012 Nutusia napisał(a):Do paszportu potrzebny jest chip i szczepienie na wściekliznę co najmniej 21 dni przed wyjazdem. Inaczej pies LEGALNIE granicy nie przekroczy. Podejrzewam, że w przypadku psa widocznie chorego, muszą też być zaświadczenia potwierdzające, że nie zagraża innym zwierzętom. No wiec właśnie dlatego pytam, bo znam fundację niemiecką, która owszem zabierała psy, ale tylko te z chipami szczepieniem i paszportem. I wtedy faktcznie były/są fotki z nowych domów, więc nie jakaś tam ściema czy laboratorium... Skoro tu chcą zabrać a nie pytają o paszport, to nie brzmi to fajnie... Quote
Nutusia Posted April 28, 2012 Posted April 28, 2012 Wtedy LEGALNIE jej z Polski nie wywiozą i to rzeczywiście budzi wątpliwości... Quote
ewu Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 gameta napisał(a):No wiec właśnie dlatego pytam, bo znam fundację niemiecką, która owszem zabierała psy, ale tylko te z chipami szczepieniem i paszportem. I wtedy faktcznie były/są fotki z nowych domów, więc nie jakaś tam ściema czy laboratorium... Skoro tu chcą zabrać a nie pytają o paszport, to nie brzmi to fajnie... Bardzo niepokojące:( Paszport i chip są obowiązkowe. Czuwajcie nad nią ona już tyle złego zaznała. Quote
koelka Posted May 6, 2012 Author Posted May 6, 2012 Właśnie czekam na fotki z dzisiejszej wizyty u Kuli (ja nie mogłam niestety pojechać). Ponoć wygląda lepiej, ma już budę, a nie śmietnik, ale na razie tam zostaje:( Quote
ewu Posted May 7, 2012 Posted May 7, 2012 Dobrze ,że ma choć nieco lepiej. Może by jej wydarzenie na fb zrobić? Ja niestety nie umiem... Quote
UBOCZE Posted May 7, 2012 Posted May 7, 2012 ewu napisał(a):Dobrze ,że ma choć nieco lepiej. Może by jej wydarzenie na fb zrobić? Ja niestety nie umiem... Ja już robiłem, ale wskutek milczenia, a potem innego pomysłu odwołałem. Przy evencie dobrze proponować konkretną opcję, jak osoby mogą pomóc. I potrzebne częste aktualizacje. Quote
koelka Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 Jutro przypomnę się o zdjęcia Kuli, bo nie dostałam i dopytam, czy mamy działać dalej, czy czekamy na decyzję niemieckiej fundacji. Quote
ewu Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 [quote name='koelka']Jutro przypomnę się o zdjęcia Kuli, bo nie dostałam i dopytam, czy mamy działać dalej, czy czekamy na decyzję niemieckiej fundacji.[/QUOTE] Ja bym działała, mam mieszane uczucia w stosunku do niemieckiej fundacji.... Mam niestety linki do potwierdzonych przez organizacje prozwierzęce nieetycznych działań w stosunku do polskich psiaków wywożonych do Niemiec...Wiem ,że nie można wszystkiego wkładać dpo jednego worka ale stawką jest życie i cierpienie-niczego nie można zrobić pochopnie.Przepraszam za to wymądrzanie z daleka ale nie mam możliwości pomocy "fizycznej" i dlatego wspieram sunię jedynie na wątku. Quote
koelka Posted May 10, 2012 Author Posted May 10, 2012 Rozumiem te wszystkie obawy, ale ta fundacja, która współpracuje z gorzowskim schroniskiem, zabiera psiaki od lat, często stare i schorowane i znajduje im domy w Niemczech - przesyłają zdjęcia, informują o psach. Tutaj jest np. wątek suni ze schroniska - pojechała do Niemiec i mam zdjęcia od Pani, która współpracuje też z gorzowskim TOZ-em, że sunia ma się dobrze (zdjęcia chyba mówią same za siebie): [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/223140-urocza-amstaffka-Doti-przywi%C4%85zana-do-drzewa-wychudzona-w-schronie-czeka-na-DS%21"]http://www.dogomania.pl/forum/threads/223140-urocza-amstaffka-Doti-przywi%C4%85zana-do-drzewa-wychudzona-w-schronie-czeka-na-DS%21[/URL] A co do Kuli, zdjęcia będę miała w sobotę, bo Pani, która była u niej w odwiedzinach zostawiła w samochodzie u syna aparat, a syn wraca w weekend. Sunia ponoć mega łagodna i przytulaśna. Szczeniaki będą teraz zaszczepione, a suni porobią kolejne badania, co z jej skórą - bo choć wygląda lepiej, to trzeba zrobić wszystkie badania. Koszty tych badań pokryje ta niemiecka fundacja, która na razie suni nie ma gdzie zabrać. Więc jak najbardziej możemy zarówno jej, jak i 2 szczeniakom szukać domów. Quote
ewu Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 No to dobrze to wygląda:) Kula kochana trzymaj się sunieczko, będzie wspaniale:) Quote
koelka Posted May 12, 2012 Author Posted May 12, 2012 (edited) Mam zdjęcia suni - jest przekochana. Okazało się, że ona mieszkała w domu, ale pół roku temu właściciel wyrzucił ją na dwór, bo... za głośno chrapała:( I nie chce już dalej jej trzymać. Mimo, że warunki ma lepsze, bo od Pana sąsiada, który sunię dogląda, dostała budę, więc nie mieszka już w śmietniku, ona potrzebuje kogoś, kto ją pokocha, przytuli i podrapie za uszkiem. A nie pana, który jej nie chce. Ona jest bardzo łagodna i przytulaśna. Więc proszę raz jeszcze o pomoc w szukaniu jej domu. Szczeniakom też, bo zostaną niedługo zabrane do schroniska:( Zobaczcie jaka jest kochana: Edited May 12, 2012 by koelka edit Quote
Olusia88 Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 Niestety ja narazie mam na dt k malucha który w wieku ok. 5 tygodni został podrzucony w reklamówce więc dt u mnie dla szczeniaka odpada. Myślałam ze mama i maluchy razem pojadą . Może jakiś banerek dla Kuli i maluchów. Ciotka Ziutka ? Quote
koelka Posted May 12, 2012 Author Posted May 12, 2012 (edited) [quote name='mestudio'] [PHP] [/PHP] [PHP] [/PHP] [PHP] [/PHP] cioteczka - TZmestudio Tutaj były już robione banerki dla Kuli. Na szybko dałam Kulę na tablice: http://tablica.pl/oferta/suczka-kula-i-jej-2-szczeniaki-szukaja-domu-ID15mhx.html Edited May 12, 2012 by koelka Quote
Olusia88 Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 Oj przepraszam no tak ale może też warto dodać , że maluchy też szukaja dt na cito w banerku ? i coś na fb ? Quote
koelka Posted May 12, 2012 Author Posted May 12, 2012 (edited) [quote name='Olusia88']Oj przepraszam no tak ale może też warto dodać , że maluchy też szukaja dt na cito w banerku ? i coś na fb ?[/QUOTE] Faktycznie aktualniejszy banerek by się przydał, że szczeniaki też szukają domków. Może poproszę mestudio nieśmiało o ponowny banerek. A kto pomoże z fb? Bo ja nie mam. Edited May 12, 2012 by koelka Quote
Recommended Posts