Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio zauważyłam u mojego psa takie białe, drobniuteńkie płaty skóry. Po rozgarnięciu sierści zobaczyłam, że jego skóra jest strasznie wysuszona i cała się łuszczy. Czy to może być alergia pokarmowa?

Posted

raczej spotykałam się z wyłysieniami skórnymi przy alergiach pokarmowych.

Łupież jest efektem wielu czynników- np.suchej karmy, suchego powietrza, zaburzeń skóry...

Spróbuj psa wykąpać w nizoralu(ludzki szampon), w 90% przypadków działa, a jeśli nie lepiej udaj się do weta z psem.
Sposób z nizoralem podrzucił mi nasz weterynarz, mieliśmy wtedy psa z ogromnym łupieżem(aż okropnie to wyglądało) i okazało się że łupież jest jedynie wynikiem zaburzeń skóry, po kilku kąpielach przeszło bezpowrotnie.

• 1 month later...
  • 7 months later...
Posted

A czy pobrał lekarz zeskrobinę ? Może to byc swierzbowiec a nawet Wszoły, które szybko namnażają się, a ich liczne ugryzienia wywołują silne swędzenie.Wszoły to pasożyty spokrewnione z wszami. Odżywiają się sierścią, nabłonkiem i krwią.

• 1 month later...
Posted (edited)

Łupież u psa jest spotykany dosyć często i może on być objawem wielu chorób skóry. Wszystko zależy od tego czy nasz pies się wydrapuje i w jakich miejscach mogą pojawić się zmiany skórne.
Najczęściej właściciel pieska zauważa małe białe płatki na grzbiecie psa. Sierść jest matowa, może wypadać. Nierzadko skóra jest zaczerwieniona, szczególnie w miejscach wrażliwych jak pachwiny i brzuch.
Jeśli zauważymy takie objawy, to warto skonsultować to z lekarzem, ponieważ może to być niebezpieczne zarówna dla naszego pupila, jak i dla nas samych.
Choroby mogące powodować łupież u psa to:

[LIST]
[*]APZS czyli alergiczne pchle zapalenie skóry
[*]nadwrażliwość na alergeny w środowisku
[*]nietolerancja pokarmowa
[*]obecność pasożytów skóry jak cheyletiella czy świerzbowce
[*]dermatofity czyli grzybica skóry
[*]zaburzona równowaga hormonalna, szczególnie niektóre choroby jak niedoczynność kory nadnerczy, niedoczynność tarczycy,
[*]nadmierna aktywność gruczołu fiołkowego znajdującego się na nasadzie ogona,(pozostałość po wilczych przodkach)
[*]bakteryjne zapalenie skóry
[*]zła dieta u psa
[/LIST]

Edited by qca
  • 1 month later...
Posted

mam 3 miesięczne szczenie które jest z nami od 11 dni,w poprzednim domu karmione było w 3/4 chlebem w mleku i 1/4 chapi i ma łupież Domyślam się ,że od takiej super diety, ale tu mam pytanko jeśli karmiona będzie lepiej to jak długo ten łupież będzie się utrzymywał,to upierdliwe jak u ludzi może być? W niedzielę była kąpana szamponem ziołowym dla szczeniąt ,kiedy taką kąpiel powtórzyć?A może kapać w tym nizoralu?

Posted

nie kąp w nizoralu.nie jesteś pewna przecież czy łupież jest spowodowany obecnościa grzyba na który nizoral zadziała,czy jest to spowodowane niedoborami pokarmowymi-na któryms dziale pytałaś chyba odnośnie żywienia.

Posted

Moja suka dodatkowo ma łupież zawsze, gdy traci też sierść w okresie jej wymiany, potem mija.. Ale odkąd dostaje Boscha z jagnięciną jakoś lepiej ta skóra wygląda i łupieżu jest znacznie mniej.

Posted

nigdy nie miałam doczynienia z łupieżem ale jak narazie zaczęła lepiej jeść + tran i favitol i znikły zacieki przy oczkach,po drugiej kąpieli ziołowej prawie nie ma łupieżu no i przestała być matowa więc faktycznie łupież wychodzi ,że był od złej diety.