Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cieszcie się,póki są zdj:evil_lol:
[IMG]http://images35.fotosik.pl/1581/5067040fe7f2f2f7med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images44.fotosik.pl/368/bd958deb881ed96cmed.jpg[/IMG]

[IMG]http://images38.fotosik.pl/1762/270985d2936636b7med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images47.fotosik.pl/1510/6e49a39f33d608bemed.jpg[/IMG]

Nawet pies ze schroniska może być radosny....
[IMG]http://images48.fotosik.pl/368/5b37506b9aeee616med.jpg[/IMG]

• Replies 714
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mam problem odnośnie dawkowania[IMG]http://www.owczarek.pl/forum/smileys/smiley5.gif[/IMG]
Konkretnie w tabelce wagowej pro plana athletic dla szczeniąt,nie wiem czy mam dobre podejście do dawanej ilości karmy etc.
[FONT=Times New Roman][B]Dawkowanie:[/B]

[/FONT] [TABLE]
[TR]
[TD="width: 68"][FONT=Times New Roman]
[/FONT][/TD]
[TD="width: 316, colspan: 5"][FONT=Times New Roman] [B]wiek w miesiącach
/ dawka dzienna (g)[/B]
[/FONT][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 68"] [FONT=Times New Roman][B]waga
dorosłego
psa [/B] [/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"][FONT=Times New Roman] [B]1,5-3[/B]
[/FONT][/TD]
[TD="width: 57"][FONT=Times New Roman] [B]4-5[/B]
[/FONT][/TD]
[TD="width: 57"][FONT=Times New Roman] [B]6-8 [/B]
[/FONT][/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman] [B]9-11 [/B] [/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"][FONT=Times New Roman] [B]12-24[/B]
[/FONT][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 68"] [FONT=Times New Roman]23-35 kg[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman]100-225[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 60"] [FONT=Times New Roman]235-320[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman]310-495[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 64"] [FONT=Times New Roman]365-525 [/FONT]
[/TD]
[TD="width: 61"] [FONT=Times New Roman]375-545[/FONT]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 68"] [FONT=Times New Roman]35-45 kg[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman]110-255[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 60"] [FONT=Times New Roman]270-365[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman]375-595[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 64"] [FONT=Times New Roman]505-660[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 61"] [FONT=Times New Roman]535-680[/FONT]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 68"] [FONT=Times New Roman]45-60 kg[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman]125-355[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 60"] [FONT=Times New Roman]290-535[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman]420-790[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 64"] [FONT=Times New Roman]620-870[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 61"] [FONT=Times New Roman]670-880[/FONT]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 68"] [FONT=Times New Roman]60-70 kg[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman]150-425[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 60"] [FONT=Times New Roman]415-635[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 57"] [FONT=Times New Roman]620-960[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 64"] [FONT=Times New Roman]820-1055[/FONT]
[/TD]
[TD="width: 61"] [FONT=Times New Roman]870-980[/FONT]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[U]biorę sobie wyznacznik dorosłego psa 25-35kg[/U] ( w wieku 6mies.suka waży 28 kg.ale jest to spowodowane lekką gafą,bo przez przypadek dostawała o wiele za dużo karmy dostawał o ponad 50%więcej niż powinna:angryy:,[U]czy może przejść i patrzeć na wagę 35-45kg bo suka jest grubej kości?[/U]????)).
Mam pytanie- do czego odnosi się ta ilość [FONT=Times New Roman]310g-495g w 6-8 mies. Czy chodzi o to ,że pies ważący docelowo 25kg. ma jeść przez te miesiące 310g,a ten docelowo ważący 35kg ma jeść 495g?
Czy może między tym 6 a 8miesiącem mam powoli przejść od 310 do 495 g w 8 miesiącu?
Ale potem z kolei znacznik 9-11 mies. wynosi [/FONT][FONT=Times New Roman]365g-525g ,więc jak zacznie 9 miesiąc to mam zmniejszyć ilość do 365g? [B]Proszę o pomoc bo się pogubiłam...[/B][/FONT]

Posted

To jest orientacyjna dawka. Jednemu psu wystarczy 310g, a inny bedzie musiał zjeść 495g, a jeszcze inny będzie potrzebował jeszcze więcej.
Jak ja karmiłam Torę suchym, to wypośrodkowałam dawkę jedzenia ;) Moim zdaniem też tak zrób i patrz czy Luna tyje czy chudnie :)

Posted

nie patrz na to, że 35-45, bo suka nie powinna tylko ważyć.. chyba wzorcowa waga wynosi do 32kg..nawet ciężka kość nie jest wytłumaczeniem chyba.. Sonia dorosła waży 35kg i jest za gruba....

dla mnie najważniejsze jest oglądanie psa i przypasowanie jej jedzenia... jeśli chcesz aby schudła to dawaj jej jedzenia, trzymając się dolnej granicy, jeśli chcesz aby przytyła to górnej granicy ;)
no właśnie ja nie mogłam ogarnąć tabelek, i wg tabelek Gandzik dostawał nawet ciut więcej, a był za chudzony, bo szybko rósł... na BARFie umiałam to lepiej ogarnąć :lol: bo wszystko opierałam na obserwacjach ;)

Posted

[url]http://images44.fotosik.pl/368/bd958deb881ed96cmed.jpg[/url] jak miło popatrzeć na ich zabawy :loveu:

[url]http://nokautimg3.pl/p-f0-05-f005a8da29e3cdbbf56b48af79391397500x500/pilka-na-sznurku-pilki-6-cm-dlugosc-sznurka-100-cm.jpg[/url] taką piłeczkę Ptyś zagryzł :evil_lol:

[url]http://img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/25/45/79/26/2545792649[/url] a w tej poodgryzał te wszystkie kolce :roll: ale nadal skacze i jeszcze żyje :evil_lol:

Na rc tez jest taka tabelka, ja daję psu tak właśnie jak xamon napisała :) chyba, że jest głodny i się upomina to czasami dam mu troszkę więcej.
Wcześniej był bardziej łakomy i jadł tyle co max a i tak był szczupły. Moi rodzice i teście ciągle gadali, że jest za chudy itd... no ale Oni uważają, że pies powinien być okrągły i chyba nie bardzo wiedzą jak wygląda normalny ONek :roll: Teraz twierdzą, że Ptysiek dobrze wygląda a ja mam manie bo wydaje mi się za gruby...
Zresztą mój teść ( jest na prawdę spoko ale w tej kwestii mnie wkurza na maksa :D) to najchętniej nafaszerowałby psa wszystkim ze stołu bo to pożywne a te jak mówi "kozie bobki" co mu daję to są nic nie warte...

Posted

[quote name='xamon']to jest przedział ile najmniej powinien dostawac a ile najwięcej :) ja zawsze daję dawkę pomiędzy.[/QUOTE]
Czyli wszyscy robimy tak samo :lol:

Ja właśnie zaczynamwczytywać się w barf i jakoś nie mam zaparcia do tych przeliczników

Posted

[quote name='Kaaasia']
Ja właśnie zaczynamwczytywać się w barf i jakoś nie mam zaparcia do tych przeliczników[/QUOTE]

my BARFujemy :multi:
i dla mnie nie ma łatwiejszej zasady.. na suchej karmie włosy z głowy rwałam, bo tyle ile było na opakowaniu to pies wiecznie głodny chodził itp :roll:

Posted

[quote name='Ptysiak']Zresztą mój teść ( jest na prawdę spoko ale w tej kwestii mnie wkurza na maksa :D) to najchętniej nafaszerowałby psa wszystkim ze stołu bo to pożywne a te jak mówi [B]"kozie bobki" co mu daję to są nic nie warte[/B]...[/QUOTE]

I tu się zgadzam z Twoim teściem ;)

Posted (edited)

dzięki za podpowiedź, włąsnie w niektórych karmach jest fajnie bo jest podana ilość g na kilogram szczeniaka, w odpowiednich miesiącach..
no właśnie Luna wydaje mi się za gruba bo przez przypadek dawałam jej 3 kubki dziennie,a nie wyliczyłam sobie,że 1 kubek to 200g i dostawała 600g!:crazyeye:
Jeszcze przez to jej futro nie widać wcale czy jest chuda,czy grubsza.... przez to nie mogę się doczekać kiedy osiągnie dorosłość,to nie będę miała takich problemów z dawkowaniem...

Aaa i udało mi się upolować dziś nowe,skórzane czarne szelki(norweskie) i kolczatkę(do korekt) za kilkanaście zł. łącznie:loveu: jestem z siebie dumna:diabloti:

Edited by aganela
Posted

magdabroy napisał(a):
I tu się zgadzam z Twoim teściem ;)

A ja wolę te kozie bobki niż to co mój teść chciałby dawać psu ;)

Luna ma dużo więcej futra od Gandiego. Z tego co się orientuję to DONki ogólnie są cięższe, masywniejsze od ONka. Nie pamiętam dokładnie ale 6 miesięczna suczka według wskaźnika może ważyć tak do 30 kg.
Wcale nie jest aż tak gruba. Może i troszkę odchudzania jej się przyda ale bez przesady :) U owczarka powinny być wyczuwalne żebra z tego co wiem.

Guest wolfheart
Posted

cześć

śliczne obie sunie,ah te Luny coś w sobie mają;)

Posted

Ptysiak napisał(a):
A ja wolę te kozie bobki niż to co mój teść chciałby dawać psu ;)

Ja nie twierdzę, że zdrowsze jest to czym karmiłby psa Twój teść :shake: Poprostu uważam, że sucha karma to świństwo. Jest to żarcie wysoko przetworzone, ze składnikami, których psi organizm wcale nie potrzebuje ;)
Owszem, przez rok Tora była karmiona suchym. Było to spowodowane tylko moim lenistwem :oops: Wcześniej żaden pies u mnie nie jadł suchego, tylko miały gotowane jedzenie ;) Tora też dostawała gotowane i suche. Ale wiem, że nie wrócę już do tej formy karmienia psa ;)

Posted

Byłyśmy dziś nad stawem:loveu:Luna pływała ze swoimi psimi przyjaciółmi pierwszy raz w życiu!:loveu:Sama na pewno by nie wskoczyła! A tak to od patrzyła się od goldenka mojego kuzyna i hop siup:)
I wiecie jak się zdziwiłam,jaka młoda jest chuda jak jej to całe futro oklapło po wyjściu z wody....! Coś prawie jak Gandzia w futrze...!
Ale i tak muszę ją odchudzić o ok.2 kg lub przez to ,że dostaje teraz prawidłową miarkę i dłuższe spacery żeby już nie tak szybko przybierała na wadze!

Posted

[quote name='magdabroy']No to mamy kolejnego owczara, który kocha wodę :loveu:
może nie kocha,ale chyba lubi...byliśmy dość wcześnie bo o 10 rano...na pewno pod wieczór woda byłaby lepsza...cieplutka...
14:28
goldek 2 dni starszy od Lunki :loveu:

próbujemy czy woda dobra:)

Posted

kochany golden:)

ojej ,ja umiem pływać

papużki nierozłączki;)

mordeczka kochana

i cała trójka:Lunka,goldenek i mieszaniec też szczeniak:)

po południu mogą być u nas burze,więc zaraz będę zmykać z psami na spacerek:)