Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam !

Od 1,5 m-ca mam owczarka niemieckiego 9 cio miesięcznego. Chodowca karmił go marketówkami, ja chciałam dobrze i zmieniłam pieskowi karme na Brit Premium Junior Large. Pies zaczoł się bardzo drapać i geyźć, az dosatał bakteryjnego zapalenia skóry ( tak stwierdził wet). Zastanawiam się nad zmianą karmy na jakąś na bazie jagnięciny lub ryb i tu prośba o radę. Czy powinnam zmienić całkiem producenta np na Purinę Pro Plan, Bozitę Robur ? Czy mogę zostać przy Brit, a zmienić tylko na jagnięcinę ? Brita podaje sie 250 g dziennie, a Purina 400 g. Co radzicie ?

Pozdrawiam
Małgorzata

Posted

Wg mnie jeśli to alergia pokarmowa, i jest prawdopodobieństwo, że na składnik karmy, to poleciłabym zmianę na karmę - całkowicie bez zbóż (bez owsa, pszenicy, kukurydzy, mączek, pulp itp) i całkowicie bez kurczaka, np. Acana Pacifica, Taste of the wild i inne..

Posted

brit premium jest na kurczaku
my jesteśmy na brit care large breed lamb and rice która jest na jagnięcinie i nie jest droga
teraz w swiatkarm.pl jest promocja 2 opakowania po 12 kg za 245 złotych dla zarejestrownych użytkowników
wychodzi po 122,50 za worek
u nas się sprawdza, sierść lśni jak po żadnej innej karmie

Posted

Z tym że brit na jagnięcinie zawiera tłuszcz drobiowy. Gdyby okazało się, że alergia jest właśnie na kuraka i jest silna, to objawy mogą wystąpić. Ktoś już opisywał taki przypadek tu, na forum. (Chodzi o to, że w praktyce nie da się - na skalę produkcyjną - całkowicie oddzielić tłuszczu od białka, więc te śladowe ilości białka zapewne z kurczaka, bo najtańszy, prawdopodobnie będą i w bricie na jagnięcinie). Trzeba więc obserwować.