Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja moją uczyłam najpierw na mate,ale 2 dni robiła,a potem za nic nie robiła na matę , uczyłam ją dobry miesiąc i postanowiłam zacząć na polu i efekty miałam lepsze,bo teraz ładnie czeka i w domu już od 1 miesiąca tylko moze z trzy raz zrobiła,no bo nie wytrzymała.

• Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='magda_p_dg']tak powiadasz???? hmmmmm.....

wiesz co, ja go nagradzałam bo jeszcze do niedawna lał gdzie popadnie, w całym mieszkaniu, dopiero w okolicach weekendu majowego zaczął siusiać na matę i raczej mu się nie zdarzał gdzieś indziej, dlatego go motywowałam. uważasz że teraz już nie trzeba zwracać na to uwagi i nie nagradzać go, a w zamian brać ciacha na dwór i tam go nagradzać ?[/QUOTE]

jeżeli zaczyna ci już przeszkadzać sikanie na matę, to powinnaś przestać chwalić. jak na sika na matę to nie zwracaj w ogóle uwagi, a chwalisz tylko jak zrobi na podwórku, na początku za każdym razem a później coraz rzadziej. A i pamiętaj za załatwianie się nie nagradzaj smakołykiem, tylko pochwała słowna albo zabawa.
Będzie dobrze, w końcu się nauczy ;)

Posted

nie przeszkadzam mi jakoś szczególnie sikanie na matę. wiadomo że wolałabym aby robił siku tylko na dworze, ale on ma dopiero 4 miesiące więc nie wymagam żeby wytrzymywał i robil siku 3 czy 4 razy dziennie....tym bardziej jak siedzi w domu kiedy jesteśmy w pracy....myślę że po prostu przyjdzie czas kiedy załapie o co kaman, i będzie kontrolował swoje potrzeby. a co do pokazywania kiedy mu się chce, to powiem wam że on w ogóle nie sygnalizuje. biega, bawi się, leci sobie i nagle robi siku na macie, abo obok, także w ogóle nie ma szans na załapanie momentu. a jak wypije więcej wody to sika non stop jak sikawka :)

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

chłopaki od dwóch dni szaleli na działeczce. wcześniej byli uziemieni bo kupiliśmy działkę jakieś 2,5 m-ca temu i cały czas na niej robiliśmy, a to potem trawa rosła, więc nie mogli chodzić z nami i bidulki zostawały w domku. a teraz , od wczoraj full wypas, biegają, gonią się jak wariaty, szczekają na wszystkich przechodniów (oczywiście Master uczy się od starszego brata i jak tamten szczeka to ten też, a co będzie odstawał od grupy.....heheheh)

Posted

Izabela124. napisał(a):
My dwa lata temu sprzedaliśmy działkę, a była fantastyczna. Ale na szczęście mieszkam niedaleko pól i psy mają gdzie biegać do woli :)

no właśnie widzę po Twoich zdjęciach że macie gdzie spacerować...pozazdrościć.....

Posted

to właśnie jest w nich takie fajne, tak się zmieniają, że nigdy nie wiadomo co z nich wyrośnie, jak bedą wyglądać, jakie będą mieć kolory....... chociaż powiem ci że gdybym teraz kupowała grzywacza i miała kasę i ochotę żeby ją wydać na psa z rodowodem to wzięłabym psa z hodowli GATTACA. Mają tak piękne psiaki, i te ich łatki na klatce.mhmhmmmmmmm pychotka....oglądałam na fb zdjęcia ostatniego ich miotu...no po prostu bajka !!!! są fantastyczne. Podobają mi się też takie śmieszne biało czarne, mega łaciate, z kolorową grzywą, też gdzieś na fb oglądałam czyjąś galerię. chyba żadna inna rasa nie ma tak różnorodnych umaszczeń i kolorystyk psów jak mają to grzywki. jestem pełna podziwu oglądając każdego psiaka, jaki jest inny - wyjątkowy.

a twój Kiss z jakiej jest hodowli, przypomnisz mi ? żebym nie musiała szukać .