Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Agnes napisał(a):
Atomowka, a pies mial przy okazji odpowiednia dawke ruchu? Moja schudla (choc nie wiem dokladnie co sie do tego przyczynilo) 4,5 kg w ok 3mce i wage utrzymuje. Zjadla 4 kg RC Obesity a potem RC hypoalergiczna ale tez odchudzajaca. Do tego duzo ruchu.
Alicja a Optines nie ma za duzo tluszczu? Rozmawialam z wetka i bezpieczniej karmic mniejsza iloscia tluszczu, daje teraz ppp z lososiem senior, 14% tluszczu (i to jest w zasadzie max) i chyba 28% bialka, seniory lepsze wg mnie od light, bo maja wiecej tluszczu, a mniej niz adulty.

optiness ma 12% tłuszczu i 22% białka ( troszkę mało mi tego białka się wydaje , ale zobaczymy )

• Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Atomowka napisał(a):
Tak sucz miała ruch, super dużo nie bo nie może ale wystarczająco. No cóż kupujemy kolejną pakę i może więcej zrzuci

a ile dawałaś , bo od tego też zależy

Posted

Alicja napisał(a):
optiness ma 12% tłuszczu i 22% białka ( troszkę mało mi tego białka się wydaje , ale zobaczymy )

hm wydawalo mi sie, ze wiecej. No to super, tak bialka mogloby byc ciut wiecej. Moja niestety miala lupiez po tej karmie, ale po czym ona go nie ma ;) dobra bo sie robi maly off ;)

Posted

Agnes napisał(a):
hm wydawalo mi sie, ze wiecej. No to super, tak bialka mogloby byc ciut wiecej. Moja niestety miala lupiez po tej karmie, ale po czym ona go nie ma ;) dobra bo sie robi maly off ;)

no zobaczymy jak będzie u nas

Atomowka napisał(a):
Dawałam jej wg wskazówek na opakowaniu więc dobrze dawałam. Jak piszę ona schudła ale spodziewałam się lepszych efektów

zawsze byśmy chcieli lepiej ;)

• 1 month later...
Posted

Alicja napisał(a):
Ja ostatnio kupowałam jeszcze u weta , ale za to dostaliśmy kupon i mamy odebrać 6kg gratis RC Obesity za udział w programie Odchudzania

tak, u nas podobnie, ale gratis dopiero po zakupie drugiego wora. Cena w gabinetach jest jednak wysoka, zwłaszcza jak się ma perspertywę odchudzania dużego psa przez kilka m-cy.

Posted

gayka napisał(a):
tak, u nas podobnie, ale gratis dopiero po zakupie drugiego wora. Cena w gabinetach jest jednak wysoka, zwłaszcza jak się ma perspertywę odchudzania dużego psa przez kilka m-cy.

ja kupiłam w takiej cenie jak wcześniej na allegro , czyli za 245 zł ...

Posted

My u weta zapłaciliśmy 275 zł. Ogar nie przepada za tą karmą , natomast jamnik wcina jak największy przysmak :) myslę, że z powodu opieszłaości naszego ogara worek starczy nam na dwa miesiące .
To nasze drugie podejście do Obesity, pierwsze nie bardzo udane było, mam nadzieję, że tym razem pójdzie nam lepiej. Latem jamniczka chudnie na każdej karmie , bo szaleje , ale zimą i po zimie jest cięzko , dlatego chcemy spróbować RC. W sumie ma do zrzucenia ok 1- 1,5 kg , więc tragedi nie ma .
Ogarzysko to trudny temat, bardzo przytył i liczymy się z długgggim odchudzaniem , musi zlecieć ok 10 kg .

Posted

A ten Wasz ogar to ruchu nie ma?:evil_lol: Mam suke w typie, zrzucila pieknie 5 kg;) Teraz przytyla ok 0,5 kg co uwazam ze rewelacyjny wynik. Sporo biega za pilka, je jak zawsze zmniejszona karme bytowa adultowa z odpowiednia iloscia tluszczu / bialka i tyle.
Mam nadzieje, ze karma typu Obesity juz nie bedzie nam potrzebna

Posted

Agnes napisał(a):
A ten Wasz ogar to ruchu nie ma?:evil_lol: Mam suke w typie, zrzucila pieknie 5 kg;) Teraz przytyla ok 0,5 kg co uwazam ze rewelacyjny wynik. Sporo biega za pilka, je jak zawsze zmniejszona karme bytowa adultowa z odpowiednia iloscia tluszczu / bialka i tyle.
Mam nadzieje, ze karma typu Obesity juz nie bedzie nam potrzebna

Ruch jak najbardziej ma, ale to z charakteru dość flegmatyczny pies, odkąd jest jamniczka to rusza się zdecydowanie więcej, bo to szalona baba jest !
Jamniczka chudnie ładnie, więc szybko wróci na bytowego adulta , no a ogarowa kuracja jest przewidywana na ok. pół roku.
Nie wiem tylko , czy omijać drugą fazę , czyli RC w.control?

Posted

gayka napisał(a):
Ruch jak najbardziej ma, ale to z charakteru dość flegmatyczny pies, odkąd jest jamniczka to rusza się zdecydowanie więcej, bo to szalona baba jest !
Jamniczka chudnie ładnie, więc szybko wróci na bytowego adulta , no a ogarowa kuracja jest przewidywana na ok. pół roku.

my po zrzuceniu 3-4 kg nadal trzymamy się w tej samej dawce karmy

Posted

gayka napisał(a):

u nas karmienie RC Obesity skonczylo sie 3miesiecznym leczeniem, wiec tej "fazy" tym bardziej nie podawalam, ale i nie mialam takiego zamiaru. Bo i po co? U nas bardzo dobrze sprawdza sie karma ktora ma ok 24% bialka i okolo (max) 14% tluszczu, suka trzyma wage, oczywiscie dostaje zmniejszone porcje. Niektore seniory maja podona zawartosc bialka i tluszczu, wiec warto tu poszukac. Byle nie za malo;)
Konsultowalam to wszystko z wetem czy ma sens itp i jak najbardziej.

• 1 month later...
Posted

Hej, a czy ktoś z Was podawał tą karmę starszemu psu? Mój ma jakieś 13 lat i z 2-3 kilo nadwagi (powinien ważyć koło 18 kg), tylko nie wiem jak jego organizm może na to zareagować. Macie takie doświadczenia z tą karmą? 10-letnia suka znajomego bardzo ładnie schudła na tej karmie, dlatego zastanawiam się czy nie kupić jej dla swojego pupila.

• 2 months later...
Posted

ore_sama napisał(a):
Hej, a czy ktoś z Was podawał tą karmę starszemu psu? Mój ma jakieś 13 lat i z 2-3 kilo nadwagi (powinien ważyć koło 18 kg), tylko nie wiem jak jego organizm może na to zareagować. Macie takie doświadczenia z tą karmą? 10-letnia suka znajomego bardzo ładnie schudła na tej karmie, dlatego zastanawiam się czy nie kupić jej dla swojego pupila.

ja bym chyba taką decyzję skonsultowała z weterynrzem, chocioaż jestem pewna , że spokojnie można podawać ! W sumie nadwaga jest duzym obciążeniem dla organizmu i starszemy psu napewno szkodzi !

• 8 months later...
Posted

Witam :) . Właśnie zaczęłam odchudzać moją boksię karmą Royal Canin obesity management . Teraz jej waga wynosi 40 kg, a powinna wynosić 32 kg . Na szczęście karma jej zasmakowała ( cena z kosmosu, więc jakby jej nie smakowała to chyba bym ją sama zjadła :lol: ) . Mam pytanie - czy mogę jej dawać owoce do jedzenia oprócz karmy ? Np. ona bardzo lubi mrożone truskawki . Czy te truskawki nie będą kolidować z dietą ?

Posted

Przy karmach weterynaryjnych typowo odchudzających, jaką jest Obesity, raczej nie zaleca się podawania czegokolwiek innego. Aczkolwiek myślę, że owoce w niewielkiej ilości nie zaszkodzą, nie ma co przesadzać. Jakiś czas temu też odchudzałam swojego goldena na tej karmie i dostawał od czasu do czasu jako smakołyk lub nagrodę jabłko, marchewkę,gruszkę itp. To na pewno lepsze niż jakieś ciasteczka ;)