Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Siema..
Wiem, ze Was męcze, ale chyba to dobrze, ze chce dla mojego przyszlego skarba jak najlepiej :D ?
Jezeli kupuje sie pieska po rodowodowych rodzicach, to przy odebraniu szczeniaka dostaje sie rodowod? Czy jakas metryczke ?
O co chodzi ?
Kompletnie sie w tym nie orientuje ;P
Jak mozecie to napiszcie cos o tym ;)
I z jakich hodowli są Wasze pieski? Jezeli w ogole z hodowli :) ?

Posted

To jest tak. Kiedy odbierasz szczeniaka z zarejestrowanej hodowli dostajesz metryczke, w ktorej opisany jest wiek malucha, rodzice, krewni itd. Pozniej jesli chcesz wybrac sie na wystawe idziesz do ZK i wyrabiasz z tej metryczki rodowod;) Jesli ma to byc piesek do kochania nie musisz tego rodowodu wyrabiac.

Moj pies jest z hodowli IRAWADI (ktora juz niestety nie istnieje:roll:) i jest bez rodowodu... Ponoc lewy miot:lol:

Posted

Rodowod wyrabiasz sobie w zwiazki najblizej Twojego miejsca zamieszkania bo wiesz jka chcesz wyrobic rodowod to musisz metryczke dac do zwiazku i po dwoch miesiacach odbierasz rodowod
aaa i zeby szczeniaczki byly z rodowodem hodolwa musi byc zarejestrowana w Zwiazku Kynoligiczny koszt rodowodu 36zl +rejestracja psa 22zl

Posted

No na pewno jeśli bierzesz pieska ze znanej hodowli, to na pewno jest zarejestrowana, ale potem możesz się dopytac w ZK.
Ale jak kupiłaś pieska i masz metrykę, to na pewno jest zarejestrowna.
Mój jest bez rodowodu, ale i tak go kocham :loveu:

Posted

no hodowla musi byc zarejestrowana w Zwiazku bo to zwiazek wydaje metryczki szczeniaczka (tzn zeby sie dobrze zrozumiec dostajesz metryczke od hodowcy ale wydaje je hodowcy zwiazek)
pozdrawiam i zycze dobrego wyboru szczeniaczka-kochanego i sliczniutkiego:loveu:

• 1 year later...
Posted

Hej mam problem po tyh wszystkich remontach i przeprowadzce nie moge znaleźć metryki Etienny.....ale mam nerwy....orientujecie cie czy w razie czego można uzyskać odpis??
Lece dalej szukać....
Ania

Posted

Magda_Miki napisał(a):
Mozna to sprawdzic dzwoniac do ZK. Na stronie takich informacji raczej nie ma (sa za to szczeniaki).

Poza tym zwykla domowa pseudohodowla nie ma nazwy:roll:

Co do nazwy się nie zgodze każdy może nazwać swoją psełdohodowle i będzie to zgodne z prawem. Jednak powinno się zdzwonić do związku i spytać czy jest miot w danej hodowli po danych rodzicach bo słowo po rodowodowych rodzicach nie znaczy że szczenie będzie miało metryczke.
Mogą być rodzice z rodowodem a szczeniaki nie i najczęściej gdy szczenie nie ma papieru pisze się po rodowodowych rodzicach zamiast szczenię posiada metryke

Posted

ladyyork napisał(a):
Co do nazwy się nie zgodze każdy może nazwać swoją psełdohodowle i będzie to zgodne z prawem. Jednak powinno się zdzwonić do związku i spytać czy jest miot w danej hodowli po danych rodzicach bo słowo po rodowodowych rodzicach nie znaczy że szczenie będzie miało metryczke.
Mogą być rodzice z rodowodem a szczeniaki nie i najczęściej gdy szczenie nie ma papieru pisze się po rodowodowych rodzicach zamiast szczenię posiada metryke

Zgadzam się z tobą. Mój Harry jest po rodowodowych rodzicach (widziałam oboje rodziców) i byli teoretycznie championami. Hodowczyni, jako że byliśmy pierwszymi "klientami" to się nas zapytała czy pies ma być z rodowodem, no niestety mój tata powiedział, że nie i cały miot nie był zarejestrowany w ZK pomimo tego, że hodowla jest zarejestrowana

Posted

go|denk@! napisał(a):
Zgadzam się z tobą. Mój Harry jest po rodowodowych rodzicach (widziałam oboje rodziców) i byli teoretycznie championami. Hodowczyni, jako że byliśmy pierwszymi "klientami" to się nas zapytała czy pies ma być z rodowodem, no niestety mój tata powiedział, że nie i cały miot nie był zarejestrowany w ZK pomimo tego, że hodowla jest zarejestrowana

Taka hodowczyni już moze mieć kłopoty bo jest zarejestrowana w ZK, jednak gdy ktoś ma psiaki wogle nie zarejestrowane i hodowla na papierze też nie istnieje to nic mu zrobić nie można:shake:

Posted

ladyyork napisał(a):
Co do nazwy się nie zgodze każdy może nazwać swoją psełdohodowle i będzie to zgodne z prawem.

Pewnie, że każdy może, ale po co ma to robić skoro rozmnożył swoją suczkę dla zysku. Nazwa w niczym nie jest mu potrzebna - chyba, że chce się podszyć pod hodowcę i robić z ludzi balona (jak to robi pseudohodowla znanej na forum pani P.)

Posted

ladyyork napisał(a):
Taka hodowczyni już moze mieć kłopoty bo jest zarejestrowana w ZK, jednak gdy ktoś ma psiaki wogle nie zarejestrowane i hodowla na papierze też nie istnieje to nic mu zrobić nie można:shake:

hmm a jak takie coś można zgłosić? Coprawda psiak nie jest zarejestrowany, ale w książeczce zdrowia mam imie, nazwisko, były adres (bo prawdopodobnie hodowczyni się wyprowadziła).
A hodowczyni mogła przepisać na kogoś innego tą hodowle? Bo właśnie weszłam na str chorzowskiego oddziału ZK gdzie ta hodowla była zarejestrowana i zauważyłam, że hodowca się zmienił, a nazwa została taka sama

Posted

go|denk@! napisał(a):
hmm a jak takie coś można zgłosić? Coprawda psiak nie jest zarejestrowany, ale w książeczce zdrowia mam imie, nazwisko, były adres (bo prawdopodobnie hodowczyni się wyprowadziła).
A hodowczyni mogła przepisać na kogoś innego tą hodowle? Bo właśnie weszłam na str chorzowskiego oddziału ZK gdzie ta hodowla była zarejestrowana i zauważyłam, że hodowca się zmienił, a nazwa została taka sama

A to już inna sprawa , tu trzeba się by było wysilić i sprawdzić czy np hodowla nie została przepisana na współmałżonka lub innej osoby tylko teoretycznie bo inaczej jej nic nie zrobią. A TAKIE ŻECZY ZGŁASZA SIĘ PRZECIEŻ W ZWIĄZKU I MOZESZ TO ZROBIĆ NAWET JAK SIĘ HODOWCA ZMIENIŁ (spytać sie czy nie ma w tym jakiegoś oszustwa by ją sprawdzili) moze by się zgodzili

Posted

Nie, hodowla została przepisana na osobę obcą. Hodowca ,może to zrobić. Poprostu ceduje nazwę hodowli na nową osobę i nie musi za tym iść przekazanie psów.

• 1 month later...
Posted

[quote name='ladyyork']Taka hodowczyni już moze mieć kłopoty bo jest zarejestrowana w ZK, jednak gdy ktoś ma psiaki wogle nie zarejestrowane i hodowla na papierze też nie istnieje to nic mu zrobić nie można:shake:

Masz racje, nie mozna, ale chyba wiesz to z własnego doswiadczenia, i ta emotka na końcu Twojej wypowiedzi jest po prostu nie na miejscu:
http://www.pinezka.dyskutuj.com/sprzedam-lub-zamienie-na-sunie-yorka-temat-vt8.html

http://www.pinezka.dyskutuj.com/trudna-decyzja-maluszki-lady-temat-vt7.html