Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

SONGO

Songa poznałam już jakiś czas temu, gdy wystawiał główkę z boksu, prosząc o głaskanko. Na drugi raz, jak dom znalazł pies, którego wcześniej miałam, wyszłam z Songiem na spacer i wiedziałam, że moja miłość od pierwszego wejrzenia jest uzasadniona – przecież on jest przeuroczy! Myślę, że miniaturka Golden Retrievera idealnie do niego pasuje, ba!, nawet lepiej wygląda :loveu: Kto wie, może w jakiejś pseudohodowli miał być goldenem, ale się nie udało, i dlatego właśnie został oddany? Niestety (albo i stety) mogę tylko przypuszczać, ponieważ nie znam jego historii.
Ale teraz ma on nową, lepszą trochę historię (o ile możemy tak powiedzieć o schronisku... Myślę jednak, że psie historie dzielą się na takie trzy płaszczyzny: przed schroniskiem, schronisko i po schronisku. Ta, na razie jego najnowsza historia, to taki mały przystanek, taki chwilowy, tylko na momencik, na którym czeka na autobus do domu...).

Tak się chodzi z zabawką!

Songuś jest dość energicznym psiakiem. Z początku wydawał się taki niepewny, choćby nieśmiały (wyobraźcie sobie, jak uroczo to wyglądało!), może nawet wstydliwy, ale teraz, gdy poznał i okolicę, i ludzi, otworzył się na świat. Wcześniej jakby wstydził się bawić się z psami, ale teraz nie ma żadnych zahamowań. Gania za nimi jak oszalały! Nie tylko za nimi, za zabawką też, no ale tu jednak szybko się poddaje i z łatwością inne psy mogą mu ją zabrać :mad:
Do innych psów jest pozytywnie nastawiony, lubi podejść i je obwąchać albo po prostu przejść obojętnie. Do psów spotkanych na ulicy trochę niepewny, jakby przygotowany na agresję z ich strony. Do ludzi również jest pozytywnie nastawiony, jednak jak kogoś widzi z daleka (czy psa, czy człowieka) szczeka i się wyrywa. Lubi podejść i się poprzytulać, nawet rzekłabym, że lubi być w centrum uwagi. Na razie potrafi „siad” i troszeczkę „łapa”. Bardzo łatwo się dekoncentruje, ewidentnie nie lubi nauki – woli się bawić lub po prostu za darmo wyżebrać od kogoś smakołyka (bo wie, że ode mnie nie dostanie :razz: ). Na smyczy chodzi dość ładnie, ale też zdarza mu się ciągnąć.

Trzeba opalić pyszczek, by był... bardziej złoty.

Songo mierzy 42 cm, waży 9,5 kg, a liczy już 3 lata (jednak nie mówcie o tym kobietom, bo się odkochają!) :evil_lol:

Edited by whyou
Posted

Songo jest cudowny :loveu:

Świetnie wygląda na wybiegu jak się bawi, mimo wszystko wciąż nie u wszytskich psiaków widać te szczęście w oczach na wybiegu, a on tak słodko się bawi i cieszy chwilą :)