Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,Czy ktoś z was podawał suce przed kryciem kwas foliowy? Słyszałam, że to bardzo wskazane. Moja Sunia będzie kryta za miesiąc. Jeśli podawać, to ile?

Posted

Oj reklama:roll: . Kwas foliowy nawet dla kobiet nie ma wielkiego znaczenia. Rozmawiałam ze swoim lekarzem, i żeby dał on naprawdę jakiś efekt, to powinien być brany ok. roku przed planowaną ciążą.
Nie warto przesadzać, lepiej dać dobrą karmę, a nie dawać innych dodatków. I pozostawić sprawę naturze.

Posted

[quote name='Cavisia']Oj reklama:roll: . Kwas foliowy nawet dla kobiet nie ma wielkiego znaczenia. Rozmawiałam ze swoim lekarzem, i żeby dał on naprawdę jakiś efekt, to powinien być brany ok. roku przed planowaną ciążą.
Cavisia
Nie zgodzę się z Twoim zdaniem (wytłuszczona część), mówiąc o kobietach. Kwas foliowy ma duże znaczenie. Ale... właśnie jak piszesz, brany przez około rok, lub jak inni lekarze mówią pół roku przed ciążą. Branie kwasu foliowego minimalizuje ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej.
Nie wiem jak to jest w przypadku psów, czy hodowcy podają kwas foliowy ( :hmmmm: ).

Posted

Katerinas,masz rację, skrót myślowy. Oczywiście chodziło mi o to, że według lekarzy branie kwasu foliowego już w czasie ciąży (jeśli nie brano go wcześniej) nie ma wielkiego sensu. Wcześniej - oczywiście, jest bardzo, ale to bardzo ważny.

Posted

O tym, że u kobiet itd., to ja wiem, bo sama brałam przez pół roku. Wiem, że PRZED. Dlatego właśnie pytałam, bo moja sunia jest przed kryciem. Skoro ciąża trwa u suk znacznie krócej, więc i okres, gdy trzeba przygotowywać organizm, jest zapewne krótszy. Zresztą nie wiem. Chciałabym zrobić wszystko jak najlepiej, a o tym, że ktoś daje suczkom kwas foliowy, przeczytałam własnie gdzies na dogo - tylko za Chiny nie moge sobie przypomniec, gdzie to było :-)

Posted

No cóż pojedyńcze osoby podają i sobie chwalą. Wiekszość nie podaje o też zwykle problemów nie ma... Z mojej strony uważam że podstawa to trzymanie suki przed ciążą, w trakcie i po na dobrej jakościowo karmie i wiecej nie trzeba jej dodawać. Jak to mówią co za dużo to nie zdrowo...

• 9 months later...