Saskja Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Witam,Czy ktoś z was podawał suce przed kryciem kwas foliowy? Słyszałam, że to bardzo wskazane. Moja Sunia będzie kryta za miesiąc. Jeśli podawać, to ile? Quote
Cavisia Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Oj reklama:roll: . Kwas foliowy nawet dla kobiet nie ma wielkiego znaczenia. Rozmawiałam ze swoim lekarzem, i żeby dał on naprawdę jakiś efekt, to powinien być brany ok. roku przed planowaną ciążą. Nie warto przesadzać, lepiej dać dobrą karmę, a nie dawać innych dodatków. I pozostawić sprawę naturze. Quote
Katerinas Posted February 15, 2007 Posted February 15, 2007 [quote name='Cavisia']Oj reklama:roll: . Kwas foliowy nawet dla kobiet nie ma wielkiego znaczenia. Rozmawiałam ze swoim lekarzem, i żeby dał on naprawdę jakiś efekt, to powinien być brany ok. roku przed planowaną ciążą. Cavisia Nie zgodzę się z Twoim zdaniem (wytłuszczona część), mówiąc o kobietach. Kwas foliowy ma duże znaczenie. Ale... właśnie jak piszesz, brany przez około rok, lub jak inni lekarze mówią pół roku przed ciążą. Branie kwasu foliowego minimalizuje ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej. Nie wiem jak to jest w przypadku psów, czy hodowcy podają kwas foliowy ( :hmmmm: ). Quote
Cavisia Posted February 15, 2007 Posted February 15, 2007 Katerinas,masz rację, skrót myślowy. Oczywiście chodziło mi o to, że według lekarzy branie kwasu foliowego już w czasie ciąży (jeśli nie brano go wcześniej) nie ma wielkiego sensu. Wcześniej - oczywiście, jest bardzo, ale to bardzo ważny. Quote
Saskja Posted February 15, 2007 Author Posted February 15, 2007 O tym, że u kobiet itd., to ja wiem, bo sama brałam przez pół roku. Wiem, że PRZED. Dlatego właśnie pytałam, bo moja sunia jest przed kryciem. Skoro ciąża trwa u suk znacznie krócej, więc i okres, gdy trzeba przygotowywać organizm, jest zapewne krótszy. Zresztą nie wiem. Chciałabym zrobić wszystko jak najlepiej, a o tym, że ktoś daje suczkom kwas foliowy, przeczytałam własnie gdzies na dogo - tylko za Chiny nie moge sobie przypomniec, gdzie to było :-) Quote
Katerinas Posted February 15, 2007 Posted February 15, 2007 [quote name='Saskja']przeczytałam własnie gdzies na dogo - tylko za Chiny nie moge sobie przypomniec, gdzie to było :-) Wystarczyło wrzucić w wyszukiwarkę Pysia podawała/podaje http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=7764&page=2&highlight=foliowy I daga http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2407278&highlight=foliowy#post2407278 Quote
MARS Posted February 21, 2007 Posted February 21, 2007 No cóż pojedyńcze osoby podają i sobie chwalą. Wiekszość nie podaje o też zwykle problemów nie ma... Z mojej strony uważam że podstawa to trzymanie suki przed ciążą, w trakcie i po na dobrej jakościowo karmie i wiecej nie trzeba jej dodawać. Jak to mówią co za dużo to nie zdrowo... Quote
Irviers Posted December 4, 2007 Posted December 4, 2007 a ja mam pytanie odnosnie dawkowania kwasu foliowego. W jaki sposob obliczyc dawkę dla sznaucera miniaturowgo? (waga 8 kg) Quote
Recommended Posts