Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Daguś, ty już naprawdę jesteś specjalistką jeśli chodzi o lustra :multi:

Ja jak na razie miałam okazję się bawić Nikonem D80 kolegi. Nie jest zły, ale mógłby być trochę mniejszy :oops: Ogólnie super mi się nim robi zdjęcia. Canona w rękach miałam, nie narzekam, ale nie miałam okazji poznać go bliżej, więc sugeruję się tym, co przeczytałam :razz:

Dziękuję Daguś za radę, naprawdę wielkie dzięki :calus:

Kasiu, dziękuję bardzo :loveu:

Posted

Daguś:loveu:
Nie będę Cię cytować, bo mój post przy Twoim zginie:evil_lol:, więc piszę tak.
Ja się przymierzam do kupna Tamrona 17-50mm f/2,8 zamiast kitu- miałby mi służyć do krajobrazu (Tatry, jeziora) i do fotek codziennych.

Do tego Sigma AF 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro i właśnie filtr UV/polaryzacyjny.

Posted

madziasto4 napisał(a):
Daguś:loveu:
Nie będę Cię cytować, bo mój post przy Twoim zginie:evil_lol:, więc piszę tak.
Ja się przymierzam do kupna Tamrona 17-50mm f/2,8 zamiast kitu- miałby mi służyć do krajobrazu (Tatry, jeziora) i do fotek codziennych.

Do tego Sigma AF 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro i właśnie filtr UV/polaryzacyjny.

Madziu ten Tamron o ktorym piszesz jest bardzo fajny i rzeczywiscie w tym wypadku KITowy nie jest Ci potrzebny :) z tego co wyczytałam jest on chyba ulepszonym modelem Tamrona 28-70mm f/2,8 który naprawde tez jest bardzo fajny bo miałam okazje robić nim zdjęcia.

Natomiast ta sigma o której piszesz nizej jest szkłem stosunkowo nie drogim, tylko dlaczego cholewcia jest taka ciemna :placz:
Ja na poczatku zastanawiałam się nad kupnem sigmy, bądź Tamronem AF 28-200 mm F3.8-5.6 XR Di Aspherical [IF] Macro, zamiast kitowego obiektywu, ale jakoś nie do końca byłam do niej przekonana, byly osoby, które mi ją polecały i oczowyście osoby, które odradzały. Oczywiście wszedzie minusem było to światło, druga sprawa, ze na skrajnych ogniskowych wyczuwalne sa szumy i zreguły nie powinno sie ich używać, a przy tym obiektywie byłoby to wadą. Na zajęciach już w szkole pytałam się jednego z wykładowcy i takze pwoiedział aby takich obiektywów nie kupować, jak już chcemy to lepiej np tak jak wspomniałam tego tamrona 28-70 i np 70-300 ...
Jakby się chciało mieć te wszytskie oniektywy to trzebaby wynając tragaża do ich noszenia, a przed tym zrobić napad na niwielki bank w okolicy :evil_lol:

P.s może w sprawach foto przeniesiemy sie do Osarutka zeby nie zaśmiecac Ariskowej galeryjki, co?

Posted

Sara_i_Aris napisał(a):
Kasiu, poczytasz i będziesz wszystko wiedziała :lol:

Daga, wcale nie zaśmiecacie Ariskowej galerii. Częściej bywam u siebie niż u ciebie, więc tutaj będę miała okazję poczytać.

w takim razie będziesz miała pretekst żeby czasem do Nas zajrzeć :eviltong:

Posted

Magda_Miki napisał(a):
Ja się witam i napiszę, że Arisek w sam raz na święta z tymi baziami:loveu: co do reszty to tak jak Kasia - nic nie kumam:lol:

Na święta zrobimy inne zdjęcia, jeśli tylko Aris będzie chciał pozować.

Poza tym, do sesji z różą nie stosowałam żasdnych smakołyków i jestem zadowolona. Jeśli chodzi o tę z baziami, to Aris nie mógł długo usiedzieć na miejscu, bo widział ciasteczko :lol:

Daga_i_Oskar napisał(a):
w takim razie będziesz miała pretekst żeby czasem do Nas zajrzeć :eviltong:

Spryciula :eviltong:

Posted

Sara_i_Aris napisał(a):
Na święta zrobimy inne zdjęcia, jeśli tylko Aris będzie chciał pozować.

Poza tym, do sesji z różą nie stosowałam żasdnych smakołyków i jestem zadowolona. Jeśli chodzi o tę z baziami, to Aris nie mógł długo usiedzieć na miejscu, bo widział ciasteczko :lol:

Ja już nie używam smakołyków. Zdjęcia wychodzą wtedy takie nienaturalne, bo paszcza zwrócona w stronę nagródki, a nie w obiektyw:lol: Teraz mam inny problem, bo za każdym razem kiedy M usłyszy dźwięk włączanego aparatu to leci po swoje zabawki... dlatego mam trudności w złapaniu go podczas snu:mad:

Posted

Ja ze smakołyków korzystam, kiedy Aris nie chce mi pozować, co teraz zdarza się coraz rzadziej ;) Przynajmniej mam pretekst, żeby mu dać, bo nie ma dnia, żeby mnie o nie nie prosił.

Aris też jak usłyszy, że włączam aparat, to od razu do mnie leci :lol: Powącha, co ja tam mam i wraca do swoich zajęć.

Posted

Magda_Miki napisał(a):
Ja już nie używam smakołyków. Zdjęcia wychodzą wtedy takie nienaturalne, bo paszcza zwrócona w stronę nagródki, a nie w obiektyw:lol: Teraz mam inny problem, bo za każdym razem kiedy M usłyszy dźwięk włączanego aparatu to leci po swoje zabawki... dlatego mam trudności w złapaniu go podczas snu:mad:

u Nas jest podobnie dlatego wiekszosc zdjec jest z zabawkami hiih
Ale lepsze to niz jakby pies nie lubial aparatu i uslyszawszy dzwiek migawki odwracałby głowe w przeciwna strone, a tak wlasnie achowuje sie iesek kumpeli :evil_lol:

Posted

Magda_Miki napisał(a):

Schowaj nagródke za plecy, to się będzie w obiektyw patrzył :evil_lol:

Ja do pozowania daję komendę siad albo coś, pstrykam zdjęcie, i za dobrze wykonaną komendę daję po nagródce :cool3:
Ale to nie jest przekupstwo, bo nie macham im najpierw przed nosem nagrodą, tylko dopiero po zdjęciu sięgam do kieszeni/do pudełka na biurku i daję.
A kiedy sam Torcio pozuje, to dla niego nagrodą jest rzut piłeczką, przeciąganie zabawką itp :cool3: I też nie wie jaką nagrodę dostanie, kiedy i skąd :cool3:

Posted

my lubimy piszczace zabawki...lub ich nazwy ulubiony bunny albo toy-toy!
wtedy Mela uwaznie slucha:loveu:albo koty przechadzajace sie nonszalancko..to doprowadza ja do ...szalu ale czasem mozna fajne
spojrzenie uchwycic..jak dzis!

Posted

Magda_Miki napisał(a):

:roflt: biedny Mikulec, spac psu nie daja :roll:

madziasto4 napisał(a):
Schowaj nagródke za plecy, to się będzie w obiektyw patrzył :evil_lol:

Albo w ustach se trzymaj i aparat tyz na tej wysokosci :evil_lol:

Dobry Sarus. :hand:

Posted

Anusia & Alutka napisał(a):

Albo w ustach se trzymaj i aparat tyz na tej wysokosci :evil_lol:

Karmienie psa smakołykami z ust to fajna metoda :grins:
Ale pod warunkiem, że są to nagródki ludzkie, typu ser/parówka/jabłko, a nie psie dropsy, a nie daj Boże ziarenka karmy :diabloti:

Posted

Cześć :calus:

Anusia & Alutka napisał(a):
Dobry Sarus. :hand:

Cześć Anusiu.

madziasto4 napisał(a):
Karmienie psa smakołykami z ust to fajna metoda :grins:
Ale pod warunkiem, że są to nagródki ludzkie, typu ser/parówka/jabłko, a nie psie dropsy, a nie daj Boże ziarenka karmy :diabloti:

Fajna, naprawdę :loveu: Ja tak karmię Arisa paluszkami... tzn. on sam mi wskakuje na kolana i kradnie je z moich z ust :lol:

Posted

Sara_i_Aris napisał(a):

Fajna, naprawdę :loveu: Ja tak karmię Arisa paluszkami... tzn. on sam mi wskakuje na kolana i kradnie je z moich z ust :lol:

Fajna do nauki kontaktu wzrokowego :cool2:

Cześć Sarka, co słychać?

Posted

On ze mną łapie kontakt wzrokowy, jak mówię "emy" (końcówka idziemy, ale na całe słowo reaguje aż nazbyt żywo) :eviltong:

Nic nie słychać. Chyba obejrzę film, a potem będę się uczyć.

ps: Klawiatura mi świruje :-?

Posted

Sara_i_Aris napisał(a):

Zesz kurde hyhy :evil_lol:
Se pomyslalam ze paluszkami Sara karmi czyli, ze rączkami daje kulki karmy, ale druga czesc zdania wprawila mnie w niemala zadume...
Chwile potrwalo zanim sens ogolny zdania pojęłam :evil_lol: