Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie!!!
Mam Taką Sprawę Bardzo Podoba Mi Się Piesek Rasy White
I Mam Zamiar Załozyc Hodowle Tej Rasy Jakie Sa Minusy I Plusy Hodowli Tych Piesków Czy Są Kłopotliwe W Utrzymaniu Słyszałam Też że Te Psy Maja Cięzkie Porody Czy To Prawda????

Posted

jeśli chcesz założyc hodowlę to nie tak prędko. Nic nie wiesz o rasie. Polecam przeczytać kilka ksiązek a nie od razu pchać sie bo chcesz miec hodowlę. Oczywiście nikt ci tego nie zabrania. Radzę dowiedziec się jaki ają charakter i wogóle i dopiero później myślec nad zakupem pieska tej rasy ;)

Posted

Nie jestem hodowcą tej rasy ani nie posiadam takiego pieska. Jednak bardzo mi się podobają z obserwacji. Popieram poprzednika który pisał iż należy trochę poczytać przed kupnem. Ten portal pomoże Ci się dobrze zorientować w rasie.
Obserwowałam kiedyś taką suczkę 4 miesięczną która sama nauczyła się sobie rzucać piłeczkę. Coś fajnego. Brała ją w pyszczek, zgryała na końcówce i piłka jak z procy wylatywała uderzając w ścianę ( tak jak w tenisie) a ona już czekała i poskakując łapała ją w pyszczek. Super. Są bardzo wesołe, energiczne i można mieć olbrzymią radość z obserwacji tego psiaka. Ruchu potrzebują sporo.

Guest Kamcia_14
Posted

Panterko !! Chciałam cię poinformować że aby założyć hodowlę
trzeba mieć już jakieś obeznanie w tej rasie ;) . Westy są energicznymi ,
nadającymi się do dzieci , pojętnymi pieskami ;) . Naprawdę polecam tą rasę ;) . Ale pamiętaj ... west MUSI mieć rodowód . Zdajesz sobie z tego sprawę prawda ?

Posted

panterka22,
Ja mam sunie rasy WHWT od 4 lat , drugiego psa od ponad roku i nadal niewiem wszystkiego... a Ty nieznając rasy chcesz założyć hodowlę :shake: :mad:
Wydaje mi się , że niewystarczy przeczytać kilku książek aby zostać hodowcą... no ale może mi się tylko wydaje.. moge się nieznać

Sylwia & white szatany

Posted

Panterka.
Hodowla to nie tylko posiadanie dwóch psów jakiejś rasy i dopuszczanie do ich krycia. Żeby być hodowcą trzeba znac sie też troche na genetyce, pojeździć po wystawach, a przede wszystkim posiadać psy rodowodowe, wolne od wad genetycznych, dopuszczone do hodowli.
Zanim więc pomyslisz o hodowli pomyśl o kupnie psa. Po za tym nie radziłabym ci kupować psa "na wygląd", wogóle nie znając jego charakteru bo to zazwyczaj prowadzi w przyszłości do rozczarowań.

Na tym forum jest sporo hodowców, poczytaj jak to wygląda wszystko.

Posted

Uważam jak poprzednicy, choć nie zgodze sie z jednym. Czytając różne fora spotkasz wiadomości błędne i dobre. Nie wystarczy też przeczytać książki. Może porozmawiaj z hodowcą, ale nie mailowo,spotkaj sie z jakims hodowcą tej rasy. Ja mam westa od roku, a też co raz Foxi mnie zaskakuje. Nie bierz się od razu za hodowanie westów, bo z braku wiedzy możesz sobie wyrobić opinie pseudohodowcy, a tego chyba nie chcesz.

Posted

Zgadzam sie ze wszystkimi. Jak można planować odrazu hodowle skoro nawet psa nie masz. Zastanów się najpierw nad jego kupnem, ale nie tylko ze wzglądu na jego wyglą. Kupująć psa najważniejszy jest jego charakter i cechy które Ci odpowiadają. Z samej praktyki dowiesz się co nie co o rasie. Popytaj doświadczonych hodowców, oni napewno chetnie Ci doradzą, wiem to po sobie:) Dopiero kiedy naprawde dobrze poznasz tajniki rasy możesz zastanawić się nad hodowlą. Ale pamiętaj, że hodowla to pasja i ona istnieje dla psów a nie dla zysku. Zalożenie hodowli to poważna decyzja.
Sama mam sunie i myślę nad pokryciem jej, ale nie mam zamiaru zakładac w tej chwili prawdziwej hodowli, z regularnym pokrywaniem suki. Zresztą myśl o wystawach i miocie pojawiła się po dłuższym czasie posiadania psa, a nie była ona kupowana w takim celu, ale jest to przedewszystkim piesek do kochania.