zmierzchnica Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 [quote name='Bobryna']Tak, w znieczuleniu ogólnym. Jasne, że się obawiam, ale jednak Czesiowe zęby wymagają specjalistycznego czyszczenia, pastą (dla psów) i szczoteczką nie da się tego usunąć, a dziąsła ma zaczerwienione i podczas szczotkowania (regularnego i bez dociskania szczoteczki na chama :P) zawsze krwawią :shake: Nie ma tragicznego kamienia, ale te dziąsła mnie martwią. Mogłabyś napisać w jakim sensie Chibi fatalnie znosi narkozę? Czym się objawia? To będzie pierwszy zabieg Czesia w znieczuleniu... edit: później może wstawię zdjęcie zębisk jamnikowych ;)[/QUOTE] Rzyga okropnie :shake: Nawet jak nie ma już czym, to dalej ma odruchy wymiotne, wygląda to strasznie :roll: Ale obawiam się, że bez zabiegu się nie obędzie, ona ma bardzo też dziąsła zaczerwienione... Podobno podawanie kości (niegotowanych i cielęcych) bardzo poprawia kondycję zębów, ale w przypadku Chii to jest już chyba za późno na to. Wszystkie moje psy jedzą to samo, ale tylko Chibi ma problem z zębami, to chyba geny jednak :shake: Tylko że znam psy, które znoszą narkozę bez problemu, więc nie sugeruj się tym. Może się okazać, że Czesio nie ma problemów zupełnie ;) Moja znajoma ma sznaucerka mini, który ma takie problemy z zębami, że praktycznie co miesiąc go usypia i czyszczą mu te zęby... A raczej ich resztkę, bo przez kamień zostały mu chyba trzy czy cztery zęby :roll: Także na pewno lepiej dbać o to, niż potem żałować, więc dobrze robisz :) Quote
Leokadia Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 Od czego zależy to ile pies ma kamienia na zębach? Mojemu nigdy nie czyszczę, a wetka chwaliła, że takie czyste zęby pomimo już niemłodego wieku (5-6 lat). Quote
zmierzchnica Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 [quote name='leónowa']Od czego zależy to ile pies ma kamienia na zębach? Mojemu nigdy nie czyszczę, a wetka chwaliła, że takie czyste zęby pomimo już niemłodego wieku (5-6 lat).[/QUOTE] Z tego co wiem, niektóre psy mają predyspozycje ku temu. Ogólnie to zależy od karmienia - jak pies je kości lub tylko suchą karmę, to zwykle kamienia nie ma, bo się ściera. Ja karmę dosmaczam nieraz jakimś mięsem, na spacery biorę smakołyki w postaci jakiejś drobiowej kiełbasy czy kawałków kurczaka/indyka, psich ciastek itd. - no i kamień się łatwo tworzy. Są jednak psy, które mimo starań właścicieli mają kamień i są takie, które jedzą byle co i byle jak - i nie mają nic. Ciesz się, że masz psiaka, który z tym nie ma problemu ;) Quote
Leokadia Posted October 13, 2013 Posted October 13, 2013 W sumie to mój jest chyba z tych, co kamień słabo łapią. Na ogół je gotowane, suche stoi, ale dziennie tylko troche pochrupie. Mamy po prostu szczęście;) Quote
Bobryna Posted October 17, 2013 Author Posted October 17, 2013 (edited) Czesio jest po zdjęciu kamienia :) Wszystko poszło dobrze, nie wymiotował i ma teraz bielusieńkie ząbki :loveu: Dostaliśmy tez taki czyścik do zębów http://groomerblog.com.pl/?p=145, zobaczymy za jakiś czas, jak się sprawdzi ;) zmierzchnica dzięki za opis objawów Chibi i słowa otuchy ;) Leonówa, Leoś ma szczęście, że nie odkłada się mu kamień (na ogół małe psy mają ten problem, zwłaszcza jak nie gryzą kości). Nasze też jedzą gotowane, suchą dojada właściwie tylko Blusia ;P Edited October 17, 2013 by Bobryna Quote
Kirinna Posted October 17, 2013 Posted October 17, 2013 [quote name='Bobryna']Chętnie ;), kiedy?[/QUOTE] niedziela? jakoś rano, i nad stawy stefańskiego czy gdzies indziej? Quote
Besti Posted October 18, 2013 Posted October 18, 2013 Pochwal się Hollywoodzkim uśmiechem Czesia :) Aha i jak się sprawuje czyścik? Też się na niego czaje. Quote
Bobryna Posted October 19, 2013 Author Posted October 19, 2013 [quote name='Kirinna']niedziela? jakoś rano, i nad stawy stefańskiego czy gdzies indziej? A może przełożymy spotkanie na następną niedzielę? (Mogą być Stawy Stefańskiego, może być jakieś "nowe" miejsce ;)) [quote name='Besti']Pochwal się Hollywoodzkim uśmiechem Czesia :) Aha i jak się sprawuje czyścik? Też się na niego czaje. Mam parę zdjęć porównawczych, ale słabej jakości - kiepsko cokolwiek widać ;P Przed Po :) Jeszcze nie wypróbowaliśmy czyścika, za jakiś czas dam znać ;) Quote
Sonka95 Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Widać różnice i to bardzo teraz ma bardziej białe :) :) Quote
Bobryna Posted October 21, 2013 Author Posted October 21, 2013 [quote name='Sonka95']Widać różnice i to bardzo teraz ma bardziej białe :) :) O to dobrze, bo takie fotognioty wstawiłam :eviltong: A tera foty z wczoraj ;) Suka garbata :diabloti: :lol: Buszujący w liściach ;) "Zdechł pies" w wykonaniu Blusi :eviltong: Quote
Besti Posted October 21, 2013 Posted October 21, 2013 A Blusia to przypadkiem nie przypakowała? :razz: Quote
Bobryna Posted October 21, 2013 Author Posted October 21, 2013 (edited) Nie, chyba nie ;) Po prostu obrosła futrem i nie należy do najzgrabniejszych suczek :eviltong: (chodzi o proporcje, bo utuczona to nie jest ;)) c.d. Siłowanie z jamnikiem ;P i "surykatka" :lol: Piesie sobie wąchały futerko/wyczesany podszerstek jakiegoś psa - przynajmniej tak mi się zdawało, jak robiłam to zdjęcie :roll: okazało się, że to połówka (bez głowy i przednich łapek) królika :-o, na dodatek chyba domowego Następnie ulotniliśmy się z tamtego miejsca i chciałam, żeby pieski zapozowały :p Edited October 21, 2013 by Bobryna Quote
Kaaasia Posted October 21, 2013 Posted October 21, 2013 http://i42.tinypic.com/33dl85t.jpg Ja już bym nie zdążyła zrobić zdjęcia :diabloti: Quote
Sonka95 Posted October 22, 2013 Posted October 22, 2013 Widzę , że i Czesia bardzo ciekawi co jest w kanale tak samo jak moją Sonkę :evil_lol: http://i39.tinypic.com/24pz9q8.jpg Śliczny portrecik :loveu: http://i41.tinypic.com/mbk049.jpg Quote
YxNinaxY Posted October 22, 2013 Posted October 22, 2013 fajne te jesienne fotki :) A Blusia na niektórych fotkach faktycznie wygląda jakby przypakowała ;) A mój ulubieniec oczywiście jak zawsze boski :loveu: Quote
Bobryna Posted October 25, 2013 Author Posted October 25, 2013 [quote name='Kaaasia']http://i42.tinypic.com/33dl85t.jpg Ja już bym nie zdążyła zrobić zdjęcia :diabloti: :evil_lol: [quote name='Sonka95']Widzę , że i Czesia bardzo ciekawi co jest w kanale tak samo jak moją Sonkę :evil_lol: http://i39.tinypic.com/24pz9q8.jpg Śliczny portrecik :loveu: http://i41.tinypic.com/mbk049.jpg Ciekawskie stworzenia ;P [quote name='YxNinaxY']fajne te jesienne fotki :) A Blusia na niektórych fotkach faktycznie wygląda jakby przypakowała ;) A mój ulubieniec oczywiście jak zawsze boski :loveu: Wydaje mi się, że to tylko futro, ale może rzeczywiście trochę "przypakowała" ;) musiałam trochę poluźnić obroże :eviltong: Jutro Blue kończy 6 latek :) Quote
zmierzchnica Posted October 26, 2013 Posted October 26, 2013 U mnie też królik zostałby wytarzany, pożarty, ew. obsikany :cool3: Ale tak mówisz, że mi zazdrościsz, ale widzę, że macie fajne tereny do łażenia :) Quote
Bobryna Posted October 26, 2013 Author Posted October 26, 2013 [quote name='zmierzchnica']U mnie też królik zostałby wytarzany, pożarty, ew. obsikany :cool3: Ale tak mówisz, że mi zazdrościsz, ale widzę, że macie fajne tereny do łażenia :) Jakieś tam tereny są, ale tylko w postaci parków ;P brakuje jednak przestrzeni z mniejszą ilością ludzi :p [quote name='Sonka95']Sto lat Blusia Blusia dziękuje za życzonka :) Quote
Recommended Posts