Bobryna Posted April 16, 2012 Author Posted April 16, 2012 I teraz od nowa trza zamieszczać zdjęcia :roll: Dla odmiany dodam opisy i zdjęcia innych zwierząt (zgapiłam to z innych galerii :eviltong:) Dawniej jedynymi zwierzętami (oprócz sporadycznie pojawiających się much, pająków itp.:p) w moim domu były papużki faliste. W sumie przez kilkanaście lat mieliśmy 6 papużek. Tiki (wiem, wiem beznadziejne imię :eviltong: nazwa pokarmu dla papug w l.90 :roll:) - samiec, nieoswojony, żył krótko - kilka tygodni, prawdopodobnie kupiliśmy (a właściwie rodzice, ja miałam wtedy jakieś 5 lat ;)) go chorego...(zdjęć brak) Tika (wersja żeńska od Tiki :lol:) - samica, kupiona razem z Tikim, średnio oswojona (nie uciekała i nie dziobała ręki, ale na niej nie siadała), z jakiegoś powodu nie latała, również mieliśmy ją krótko, z powodu niedomkniętej klatki (stojącej na balkonie) papużka zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach. (zdjęć brak) Kubuś - nasz ulubieniec :loveu:, 100% samiec, bardzo inteligentny, reagował na swoje imię tzn. jak się go zawołało, to przylatywał na wyciągniętą dłoń, megaoswojony - jak tylko ktoś był w domu, to zawsze papug mógł sobie swobodnie latać po mieszkaniu, potrafił powtarzać niektóre słowa i naśladować odgłos kasłania ;), żył około 7 lat - gdybym wcześniej wiedziała więcej o papugach, co mogą jeść a co nie, to pewnie żyłby dłużej...(niewyraźne zdjęcia papierowe, może zeskanuję, jak coś będzie na nich widać) Miki - płeć: homo nie wiadomo :eviltong:, ale prawdopodobnie samiec z zaburzeniami hormonalnymi (jak to brzmi :lol:), średnio oswojony ("dziobak" - wchodził na rękę, ale po chwili domagał się smakołyka skubiąc dłoń), żył około 6 lat, zmarł w wyniku choroby płuc/worków powietrznych. (zdjęcia muszę poszukać, to może wstawię) Kapitan Spaulding (żółty) - homo nie wiadomo, ale raczej samica, bardzo fajna papużka :loveu:, szybko się oswoiła (rekord: po dwóch dniach :)), jako jedyna ze wszystkich moich papug pozwalała się drapać po główce i w ogóle głaskać, nigdy nie dziobała mocno, bardzo delikatna, niestety zachorowała (prawdopodobnie nowotwór nerek/wątroby) i zmarła w wieku 4 lat... Docurobei (szary) - samiec, dokupiony później jako towarzysz Kapitana, dzikus jakich mało, a dziobał aż do krwi :mad:, z czasem trochę się oswoił ("papugował" Kapitana i jak widział, że przylatuje mi na głowę albo na rękę, to leciał za nim ;)), po smierci Kapitana dostał chyba jakiegoś załamania nerwowego (chudł w oczach :shake:) i ponieważ nie chciałam już więcej papużek (tak to bym mu dokupiła towarzysza/towarzyszkę), oddałam go w dobre ręce (doktor na mojej uczelni, hodowca ptaków egzotycznych, pasjonat). Niestety Docurobei nie doczekał końca kwarantanny (a miał dołączyć do nowego stada)...:-( Quote
BlackDream Posted April 16, 2012 Posted April 16, 2012 Witam się i zapowiadam, że będę tu wpadać czy się to komuś podoba czy nie :cool3: Cudne zwierzaki, też miałam kiedyś jamnika (nierasowego) i sentyment pozostał. Quote
Bobryna Posted April 17, 2012 Author Posted April 17, 2012 (edited) Witamy! :) i cieszymy się, że będziesz do nas zaglądać ;) ceris napisał(a):Zaglądałam na Wasz wątek czesiowo-blusiowy, ale po awarii forum wcięło ślady. Nie ważne. Czesio jest fest facet, a Blusia bardzo intrygująca. Może u mnie kiedyś warunki zmienią się na tyle, żeby w domu mogły mieszkać dwa psy :roll: Wczoraj jakoś przeoczyłam Twojego posta :eviltong: 2 psy to fajna sprawa, więcej kłopotów, ale też więcej frajdy ;) Edited April 17, 2012 by Bobryna Quote
ceris Posted April 17, 2012 Posted April 17, 2012 Mój mały jest towarzyski bardzo, ale najpierw musi się "przekonać" do konkurenta :diabloti: Potem z ekscytacji po ścianach chodzi. Na pewno byłoby ciekawie, baaaardzo :diabloti::evil_lol::lol: Quote
BlackDream Posted April 17, 2012 Posted April 17, 2012 Też bardzo chciałabym drugiego psa i wiem, że Wiki też by chciała. Jak tylko będę mogła to natychmiast sprowadzę dla niej towarzysza. Quote
ceris Posted April 18, 2012 Posted April 18, 2012 Muszę u Bobryny korepetycje wziąć na temat opieki nad dwoma psami :eviltong: Quote
Bobryna Posted April 18, 2012 Author Posted April 18, 2012 Dzięki :lol::lol: a będę miała z tego jakieś profity? :razz: Quote
BlackDream Posted April 18, 2012 Posted April 18, 2012 ceris napisał(a):Muszę u Bobryny korepetycje wziąć na temat opieki nad dwoma psami :eviltong: O to ja też się zapiszę! Quote
ceris Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Bobryna napisał(a):Dzięki :lol::lol: a będę miała z tego jakieś profity? :razz: Zależy jaką umowę zawrzemy :cool3: i co uznamy z profity :lol: Quote
Bobryna Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 BlackDream napisał(a):O to ja też się zapiszę! Ooo, coraz więcej chętnych :lol: Oczywiście żartowałam z tymi "profitami" :eviltong: Będę Wam udzielać rad, jeśli tylko będę umiała ;) Quote
BlackDream Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Ależ profity będą oczywiście! Kwiatki! :Rose: Może być? :cool3: Quote
Bobryna Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 [quote name='BlackDream']Ależ profity będą oczywiście! Kwiatki! :Rose: Może być? :cool3: Może być :lol: A dodaję zdjęcia, które już kiedyś były w naszej galerii, ale je "wcięło" :angryy: LaPsowe zabawy ;) Quote
Bobryna Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 (edited) A po zabawie... :loveu: Edited April 29, 2012 by Bobryna Quote
ceris Posted April 20, 2012 Posted April 20, 2012 No na ostatnim zdjęciu widać, jak na dłoni, jaka to mamuśka z Blusi :loveu: Słodkie :lol: Quote
BlackDream Posted April 20, 2012 Posted April 20, 2012 Jakie to urocze :loveu: Ja chcę drugiego pieskaaaa :placz: Quote
Bobryna Posted April 21, 2012 Author Posted April 21, 2012 (edited) [quote name='ceris']No na ostatnim zdjęciu widać, jak na dłoni, jaka to mamuśka z Blusi :loveu: Słodkie :lol: Przypomniało mi się, jak kiedyś szłam z psiakami i jakieś dziecko powiedziało, że ten duży pies jest mamusią tego małego ;) :lol: [quote name='BlackDream']Jakie to urocze :loveu: Ja chcę drugiego pieskaaaa :placz: Spokojnie, skoro już myślisz o drugim piesku, to już niedaleka droga, żeby naprawdę go wziąć ;) Ja byłam dosyć niecierpliwa i jak tylko pomyślałam o możliwości posiadania kolejnego psa, to wiele się nie zastawiając adoptowałam Blusię ;) A myślałaś jakiego pieska byś wzięła? Polecam adopcję psa ze schroniska :-D i przeciwnej płci niż Viki (tylko wówczas któreś musi być wykastrowane/wysterylizowane). "Zaginionych" zdjęć ciąg dalszy :p Czesio: "Wstajemy już?" Wzrok jeszcze rozmarzony :loveu: Blusia też się już obudziła ;) Trochę higieny :lol: :loveu: i Czesio gotowy do spaceru ;) Edited April 21, 2012 by Bobryna Quote
BlackDream Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Ogólnie moim marzeniem jest praski ratler lub chihuahua, ale tak właśnie sobie myślę, że super byłoby podarować nowe życie jakiemuś schroniskowemu psiakowi :smile: Wczoraj nawet wypatrzyłam dwa pieski na stronie schroniska, ale obie to suczki... A Viki jest już wysterylizowana :smile: Quote
Bobryna Posted April 21, 2012 Author Posted April 21, 2012 Fajnie, że oglądałaś już psiaki na stronie schroniska :) Piesek czy suczka, to już zależy tylko od Ciebie i od tego jaki ma charakter Viki, czy toleruje inne suczki itp. Według mnie psy przeciwnej płci tworzą bardziej zgrane stado, rzadziej zdarzają się kłótnie, ale nie jest to regułą ;) Quote
BlackDream Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Viki nie ma problemu z innymi suczkami na spacerach, ale nie wiem jak się zachowa w domu, wśród tylu rzeczy, o które może wywiązać się rywalizacja :niewiem: Może piesek byłby bezpieczniejszym rozwiązaniem :smile: Quote
ceris Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Śliczne zdjecia Czesia i Blusi. Drugi pies, to drugie szczęście w domu :lol: Ja najpierw musiałabym sobie adoptować jakiegoś gościa na dwóch nogach :evil_lol:, żeby móc zapewnić opiekę nad czworonogami w razie mojej nieobecności. Takie to pokręcone... Quote
anetta Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 A ja proszę o większą ilość spacerkowych fot :eviltong: Quote
Bobryna Posted April 23, 2012 Author Posted April 23, 2012 [quote name='ceris']Ja najpierw musiałabym sobie adoptować jakiegoś gościa na dwóch nogach :evil_lol: Dobre! :lol: [quote name='anetta']A ja proszę o większą ilość spacerkowych fot :eviltong: Może jutro zrobimy sesję fotograficzną, jak pogoda będzie sprzyjająca ;) Na razie tylko zdjęcia z zeszłego roku (robione telefonem :roll:): Quote
Recommended Posts