Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Impresja&Simarilion napisał(a):
Koszmaria, jesli masz udostęnij proszę!! Nie ludzie wiedzą, że to rozmnażacze, który nie dbają o zdrowie psów!!

wysłałam Ci PW.
[bo nie uważam za właściwe umieszczanie na forum publicznym prywatnej korespondencji bez wiedzy drugiej strony]

Posted

A widzieliście stronę tegoż stowarzyszenia: http://psiakikociaki.com.pl
Więc zwróćcie uwagę ile na niej jest informacji. Zero. Nie ma żadnych regulaminów, żadnego adresu siedziby, nie mówiąc już o informacjach na temat tzw. "hodowców" tegoż stowarzyszenia. Na jakiej więc podstawie oni twierdzą że:

- To my wspieraliśmy ludzi w dążeniach do stworzenia własnych prawnie działających Stowarzyszeń.
- To my byliśmy inspiracją dążeń dla wszystkich zagubionych hodowców
- To dzięki nam słowa "pseudohodowca", "pseudohodowle" stają się historią i marginesem działań w kynologii i felinologii.

- Nieskromnie mówiąc - nasz projekt, SKPiKR spowodował również , że korporacje producentów , sprzedawców karm ,akcesoriów dla zwierzat , czy lekarzy weterynarii
mają dalej dla kogo działać i pracować .

- Nasze działania bez "sztandarowych" wsparć decydentów i organizacji "pro-zwierzęcych" wpłynęły bezpośrednio na ograniczenie liczby bezdomnych zwierząt
(bezdomności spowodowanej wejściem w życie nowej ustawy-o ochronie zwierząt ) ,
zorganizowani ludzie-hodowcy nie oddają ,nie pozbywają się swoich zwierząt mogą je nadal hodować w świetle prawa
-Legalność kupna i sprzedazy zwierząt domowych pozostających w ewidencji , dokumenty identyfikujące zwierzę rasowe , brak anonimowości

Dla mnie to całe stowarzyszenie jak i inne powstałe po 1.01.2012 to jedna wielka ściema i nabijanie w butelkę naiwnych.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Janko']A widzieliście stronę tegoż stowarzyszenia: http://psiakikociaki.com.pl
Więc zwróćcie uwagę ile na niej jest informacji. Zero. Nie ma żadnych regulaminów, żadnego adresu siedziby, nie mówiąc już o informacjach na temat tzw. "hodowców" tegoż stowarzyszenia. Na jakiej więc podstawie oni twierdzą że:

Dla mnie to całe stowarzyszenie jak i inne powstałe po 1.01.2012 to jedna wielka ściema i nabijanie w butelkę naiwnych.
to nie tak. Stowarzyszenie powstało na mocy ustawy o stowarzyszeniach i prawdopodobnie posiada wszystko to co powinno posiadać zgodnie z polskim prawem, inaczej by nie bylo stowarzyszeniem rejestrowanym (o ile jest rejestrowane w sądzie). A to, że to "firma krzak" to juz inna bajka....

Posted

marta1997abc napisał(a):
Uważam , że ZKwP jest jedynym słusznym związkiem.

Zgodzę się w połowie :) Gdyby inne stowarzyszenia stworzyły realną konkurencję dla ZKwP dla wszystkich skończyłoby się to dobrze, bo ZKwP by się poprawił, bo mieli by po co :) Ale póki o w Polsce jedynym stowarzyszeniem, a nie "stowarzyszeniem" jest ZKwP.

Posted

masdamerka napisał(a):
Zgodzę się w połowie :) Gdyby inne stowarzyszenia stworzyły realną konkurencję dla ZKwP dla wszystkich skończyłoby się to dobrze, bo ZKwP by się poprawił, bo mieli by po co :) Ale póki o w Polsce jedynym stowarzyszeniem, a nie "stowarzyszeniem" jest ZKwP.

jest nadzieja na zmiany/poprawę w ZKwP - wybory właśnie się zbliżają. Nasze głosy się liczą. Teraz zmiana bądź nie w naszych głosach i chęci wybrania się na walne.

Posted

Ano, chciałam się dowiedzieć co nie co o ich rodowodach, ale to nie pierwszy raz. Można napisać encyklopedię pod tytułem "Najbardziej absurdalne wymówki". O dziwo pytania są karalne, a używanie wulgaryzmów-już nie.

Posted

Dziś zobaczyłam :rodowód" SWKiPR. Wpisane ledwo trzy pokolenia, nie wiem nawet czy prawdziwe, napisałam do hodowców z ZKwP, których hodowle znalazły się w tym rodowodzie. Dotychczas, gdy chciałam zobaczyć rod. kontakt się urywał, albo zaczynało się paplanie o czymś całkowicie innym, dlatego sądzę, że większość jest zmyślana, aby nabić cenę.

Mam jeszcze ciekawostkę, mianowicie hodowle zrzeszoną w ZKwP i SWKiPR:
http://www.shortiejacks.pl/

Czy tak w ogóle można?

Posted

masdamerka napisał(a):
Nie mam pojęcia czy tak można, ale patrząc na to nie wiem czy to jakiś głupi żart, czy ktoś serio "pod jednym dachem" rozmnaża psy z ZKwP i SWKiPR :)

takie praktyki należy zgłaszac do ZKwP do własciwego oddziału

Posted

Ja akurat widziałam rodowód bardziej uzupełniony, ale nie wiem czy prawdziwymi danymi, bo któż to sprawdza?
W domu też mogę sobie wydrukować taki "rodowód" dla moich kundelków i miksa podhalan z onkiem podać za shit tzu...

Posted

Masakra. Że też ludziom ten wszechobecny brak danych nie daje do myślenia. Przecież to nie jest żaden rodowód tylko świstek papieru, w którym jak mantra powtarza się: nieznana/y lub brak danych, bo takie też widziałam.

Posted

z tymi NN to też trzeba uważać, bo w ZKwP też są NNki, ale na innej zasadzie (o ile jakąś zasadą mozna nazwać prezentowany powyżej kundlowód). W ZK są NNki - np w gończych polskich czy za chwilę będą też w rodo ogara, ale jest imię psa/suki NNki np - Nero NN. U gończego jest otwarta Ksiega Wstępna a u ogara był dolew obcej krwi i ojciec jest zapisany jako NNka właśnie, ale drugie z rodziców ma udokumentowane pokolenia.

Posted

panbazyl napisał(a):
z tymi NN to też trzeba uważać, bo w ZKwP też są NNki, ale na innej zasadzie (o ile jakąś zasadą mozna nazwać prezentowany powyżej kundlowód). W ZK są NNki - np w gończych polskich czy za chwilę będą też w rodo ogara, ale jest imię psa/suki NNki np - Nero NN. U gończego jest otwarta Ksiega Wstępna a u ogara był dolew obcej krwi i ojciec jest zapisany jako NNka właśnie, ale drugie z rodziców ma udokumentowane pokolenia.

Oczywiście, że NN i Księga Wstępna ma sens, ale tylko w przypadku ras rzadkich, ginących a maltańczykowi przecież wyginięcie nie grozi.