Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

[quote name='panbazyl']ale tu się jeszcze pojawia kolejny problem jak rozróżnić FCI i F.C.I. ..... dla laika to kosmos....

Ta organizacja już się nie nazywa F.C.I.Od pewnego czasu na stronie PKPR widnieje informacja, że PKPR należy do [FONT=Times New Roman] Alianz Canine [/FONT] [FONT=Times New Roman] Worldwide[/FONT] ( z siedzibą w Hiszpanii).
źródło:http://www.pkpr.pl/.
Ciekawe, dlaczego nagle zmienili nazwę? Bo nie wierzę żeby zrezygnowali z niej dobrowolnie.

Edited by Lotty
Posted

[quote name='Lotty']Ta organizacja już się nie nazywa F.C.I.. Od pewnego czasu na stronie PKPR widnieje isformacja, że PKPR należą do [FONT=Times New Roman] Alianz Canine [/FONT] [FONT=Times New Roman] Worldwide[/FONT][FONT=Times New Roman] z siedzibą w Hiszpanii.[/FONT]
tamto "coś" tez miało siedzibę w Hiszpanii. Pewnie FCI zrobiło dym i nazwę zmienili.

Posted

panbazyl napisał(a):
Pewnie FCI zrobiło dym.

I bardzo dobrze.

Posted

Lotty napisał(a):
I bardzo dobrze.

no oczywiście, bo mnie wkurza takie podszywanie się pod czyjąś już istniejąca nazwę i pod jego produkt, czy hodowane pod patronatem zwierzęta. Jak ktoś ma ochotę iśc na swoje to niech popracuje sobie na markę.

Posted

panbazyl napisał(a):
ale tu się jeszcze pojawia kolejny problem jak rozróżnić FCI i F.C.I. ..... dla laika to kosmos....

no cóż, nie pozostaje nic innego jak pisanie, mówienie o tym czyli tak zwana edukacja :)

Posted

F.C.I.( Federación Canina Internacional, http://www.webfci.org/) i ACW( Alianz Canine Worldwide, http://www.alianzfederation.com/) to 2 różne organizacje...
Do pierwszego z Polski należą teraz Polska Federacja Kynologiczna i Związek Hodowców Psów Rasowych, do drugiego Polska Unia Kynologiczna, w której zrzeszone są min Polski Klub Psa Rasowego, Klub Hodowców Rasy Owczarek Niemiecki KHRON, Związek Owczarka Niemieckiego Długowłosego ZOND.

To nie F.C.I. zmieniło nazwę ale PKPR zmienił organizację, do której należy.

Posted

[quote name='mrau']F.C.I.( Federación Canina Internacional, http://www.webfci.org/) i ACW( Alianz Canine Worldwide, http://www.alianzfederation.com/) to 2 różne organizacje...
Do pierwszego z Polski należą teraz Polska Federacja Kynologiczna i Związek Hodowców Psów Rasowych, do drugiego Polska Unia Kynologiczna, w której zrzeszone są min Polski Klub Psa Rasowego, Klub Hodowców Rasy Owczarek Niemiecki KHRON, Związek Owczarka Niemieckiego Długowłosego ZOND.

To nie F.C.I. zmieniło nazwę ale PKPR zmienił organizację, do której należy.
no właśnie cos mi tu nie grało. Dzięki za wyjaśnienia.

• 1 month later...
Posted

Witam.

Chciałabym się dowiedzieć co to za Stowarzyszenie Właścicieli Kotów i Psów Rasowych?
Przeglądając allegro znalazłam aukcje gdzie oferują pokrycie psem ( york) zarejestrowanym z tym stowarzyszeniu. Znalazłam stronę i wygląda na to, że owe stowrzyszenie propaguje pseudohodowle.
strona:
http://swkipr.prv.pl/index.php?el=1

Posted

Chciaż mogłoby się skontrolować warunki rozmnażanych psów, bo tak gdzie jest 5 ras i cały czas szczeniaki, sadze, że psy są trzymane w złych warunkach albo skarbówka napuścić, bo sądze, że nie płaca odpowiednich podatków.

Posted

ale do kontroli potrzeba straży miejskiej, a oni nie zawsze są chętni do takiej pracy.
skarbówkę można napuścić, ale tak naprawdę podatki z hodowli są praktycznie zerowe więc wystarczy odrobina dobrej woli żeby zgłosić hodowlę do US.
trzeba byłoby mieć ładnych kilkanaście psów żeby płacić podatki, a i tak byłyby to jakieś groszowe sprawy.

• 1 month later...
Posted

Przed chwilą miałam okazję trafić na ogłoszenie "rodowodowego" miotu ze skojarzenia "złotego psa i naszej pięknej czarnej suni" zarejestrowanego w SWKiPR. Dość zdziwiona zaczęłam szukać o tym informacji. Po obejrzeniu strony stowarzyszenia byłam już nie na żarty przerażona, szczególnie po przeczytaniu warunków, jakie musi spełnić pies/suka, żeby dostać uprawnienia hodowlane :-o

"1. Suka hodowlaną jest suka, która:
a) ukończyła 15 miesięcy, z wyjątkiem ras wymienionych w Załączniku Nr 2,
b) uzyskała po ukończeniu 15 miesięcy, lub w przypadku ras wymienionych w Załączniku Nr 2 po ukończeniu 12 miesięcy, ocenę co najmniej bardzo dobrą na wystawie organizowanej przez Stowarzyszenie lub uzyskała na przeglądzie hodowlanym ocenę co najmniej bardzo dobrą."

Aż mam ochotę napisać do nich udając pseudohodowcę, że chcę wyrobić rodowód mojej "rasowej" suczce. Ciekawa jestem, czy trudno jest taki ich rodowód uzyskać :diabloti:

Nie byłam do końca pewna, co mam o tym stowarzyszeniu myśleć, choć obawiałam się najgorszego...postanowiłam sprawdzić, czy na Dogo coś o tym słychać, no i niestety potwierdziły się moje obawy, że to tylko ominięcie nowej ustawy, ech :-(

Posted

ominięcie ustawy na którym w dodatku kilku cwaniaczków sobie dobrze zarobi, bo w końcu trzeba płacić wpisowe i składki...
w zk takie opłaty idą na wystawy, sędziów, itp. A w takim stowarzyszeniu, gdzie wystarczy przegląd z oceną bardzo dobrą do uzyskania uprawnień- idą pewnie do kieszeni.
swoją drogą ciekawa jestem, czy osoba którą wysyłaja na taki przegląd zna dokładnie wzorzec rasy??? czy oni mają w ogóle jakieś wzorce ras???

• 3 months later...
Posted

SKPIKP ,ZHPR, SHKRIPR , i wiele wiele innych to związki stworzone do "legalnego" pseudohodowania i prowadzenia pseudohodowli , które są niby legalne . Opłaty w tych związkach kosztują prawie 0 zł . Zwykły pies nawet mieszanka np. goldena retrivera i labladora może dostać "legalny" rodowód .

Posted

ja je wszystkie nazywam "stowarzyszeniem wędrujacych ogonów"....

ostatnio dzwoni do mnie babka, chce kupic psa. pyta o cenę. mówi że widziała o 1/3 taniej w innej hodowli, ale tłumaczy mi że to było właśnie stowarzyszenie coś tam coś tam.
mówię jej że moje psy mają prawdziwe rodowody, potwierdzone pochodzenie, wystawy itp. a ona mi na to że tamta pani w tym stowarzyszeniu powiedziała jej że psy z jej hodowli są lepsze, bo ci hodowcy w zkwp maja takie wysokie ceny ze względu na to że składka członkowska za rok wynosi 6000zł..... tak tak, 6tys!

Posted

[quote name='pa-ttti']ci hodowcy w zkwp maja takie wysokie ceny ze względu na to że składka członkowska za rok wynosi 6000zł..... tak tak, 6tys![/QUOTE]

:roflt:
Czego te pseuduchy nie wymyślą.:shake:

• 4 months later...
Posted

jako ciekawostkę mam na outlooku korespondencję z 'hodowczynią' z 'hodowli' Seterkowo z SKPiKR,nt.badań dla swoich psów.
ciekawe jest,że wg.tej pani badanie psów[na CLAD i atropię]jest bez sensu,skoro i tak z połączenia zdrowy+chory połowa szczeniąt może być chora...?
jakoś mętnie tłumaczyła czemu nie wykonuje żadnych badań:>

Posted

tylko że o tym że to rozmnażacze to jestesmy swiadomi my tu i to też nie wszyscy.... a taki zwykly Kowalski się cieszy, bo ma psa "z rodowodem" i łazi i się chwali po osiedlu "papierem".... jedynie co go otrzeźwi to jak pójdzie pimpusia rejestrować w ZK albo co bardziej prawdopodobne - zechce z pimpusiem się wybrac na wystawę i go pokazać....
a co do swiadomości badań - podobne braki mają ludzie pod egidą ZK też....