Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam,
mam suczkę 11letnią mieszańca owczarka niemieckiego i huskiego, od dłuższego czasu mamy u niej problem z przewlekłymi biegunkami [wcześniej zdarzały się one sporadycznie].
byliśmy oczywiście u weterynarza, badanie kału,, krwi, RTG jamy brzusznej - wszystko w porządku, tylko widać na tym usg, że ma dużo gazów w jelitach. poza tym żadnych robaków, lambrii, etc
nie zmieniamy jej pożywienia od kilku lat - ciągle je to samo.
dostała od weta metronidazol i dopóki go je to jest ok, ale jak kończy to wszystko od nowa.

ma normalnie apetyt i pije, nie jest apatyczna, chętnie wychodzi na spacer i sobie biega. poza tą biegunką jest z nią wszystko ok. czasem nawet nie robi kupy ale ma straszne gazy i czasem aż słychać jak się jej w tym brzuchu 'przelewa'. podejrzewaliśmy lambrie, bo przy nich mogą być takie objawy, no ale w badaniach nic nie wyszło.

poradzicie coś? bo już trochę nie wiemy co robić :(

Posted

dorzućcie jakis preparat probiotyczny(ale nie podawaj razem z metronidazolem) dla psów np.bioprotect w kapsułkach.przewaznie na sztuki u wetów można kupić

Posted

poza tym w zeszłym roku albo 1,5 roku temu robiliśmy jej testy alergiczne, bo strasznie się drapała. okazało się, że najprawdopodobniej dostała uczulenia od nowej farby/nowego dywanu w domu :O

a można dawać jakiegoś "ludzkiego" lactobaccillusa?
metronidazol z tego co kojarzę 3x dziennie więc trudno będzie jej jakoś specjalnie podawać to osobno. chyba, że odstęp ~godzinny wystarczy

Posted

gryf80 napisał(a):
pisala,że jedzenia nie zmieniała od długiego czasu,krew ma wzorcowa

z alergia nikt się nie rodzi, ale się ją nabywa
może się w każdej chwili pojawić
a co to znaczy, że ma krew wzorcową?
był określany poziom przeciwciał IgG? IgA?

Posted

badanie na lamblie było robione metodą immunochemiczną?
metronidazol nie jest obojętny dla organizmu
jeśli nie ma lamblii to ja bym poważniej rozważył jego użycie

Posted

Jeśli jelita są zagazowane + przewlekłe biegunki, to należy wziąć pod uwagę przerost flory bakteryjnej, tym bardziej że poprawia się po metronidazolu.
Gdyby to się potwierdziło, to oprócz metronidazolu trzeba dołożyć drugi antybiotyk, i na stałe probiotyk (psi).
Jeśli to byłby przerost flory, to ze względu na to, że Twój psiak jest mieszańcem z owczarkiem niemieckim, to sprawdziłabym jeszcze trzustkę, bo te schorzenia współistnieją ze sobą.

Posted

vallhund napisał(a):
sprawdziłabym jeszcze trzustkę, bo te schorzenia współistnieją ze sobą.

bardzo dobry pomysł z tą trzustką, jeśli źle funkcjonuje pokarm nie jest w pełni trawiony, niestrawione resztki są rozkładane przez bakterie, przy czym wydziela się dużo gazów

Posted

u ludzi chora trzustka objawia się charakterystycznym stolcem
"Stolec jest rzadki, jasnobrązowy lub miodowy i ma gnilny, bardzo nieprzyjemny zapach. Charakterystyczna jest też trudność w spłukaniu go po wypróżnieniu. Wszystkie te cechy świadczą o biegunce tłuszczowej, czyli zwiększonej zawartości tłuszczu w kale."
może u psów to wygląda podobnie...

Posted

jeśli rzeczywiście jest przerost flory bakteryjnej w jelitach to dobrze, żeby w karmie były FOS i MOS - prebiotyki
MOS jest składnikiem ściany komórkowej drożdży
może warto dodawać je do karmy (oczywiście sproszkowany wyciąg z drożdży, a nie świeże czy instant)

Posted

trocka-lactobacilus ludzki dosc krótko działa,raczej jest potrzebny enterococus faecium który kolon izuje na dlużej(jest tylko w prep.dla zwierząt),dobrze p[iszesz-pomi9ędzy jednym a drugim podaniem metro.

Posted

wybaczcie chwilową nieobecność, już odpisuję co i jak
najpierw miała robioną z tego co kojarzę normalną morfologię - wszystko w normie, tylko bardzo nieznacznie podwyższone białko
nie wiem jak z tymi przeciwciałami igG igA
nie wiem też jaką metodą było wykonywane badanie na lamblie
metronidazolu już nie podajemy
w tym tygodniu miała badanie trzustki z krwi - w normie
dostała antybiotyk, niestety nie wiem jaki, zastrzyki przez pięć dni i jej przeszło
teraz jej dajemy probiotyk dla psów, taki ze strzykawy

poza tym staramy się ją karmić puriną gastroenteric, ale jest problem, bo ona w ogóle nie lubi chrupek i nie za bardzo chce ją jeść :(

no ale odkąd dostała antybiotyk pierwszy, czyli od poniedziałku, kupa jest NORMALNA :) więc moze będzie ok

Posted

kiedyś po powrocie z pracy zastałem w pokoju dwie kupy, a właściwie to kałuże brązowej wody z domieszką krwi
strasznie się wtedy wystraszyłem
miałem akurat w domu nifuroksazyd (chemioterapeutyk na biegunki) i działając pod wpływem emocji od razu dałem psu kilka tabletek
biegunka przeszła po godzinie po podaniu i już nie powróciła
potem doczytałem instrukcję, że lek prawie w ogóle nie wchłania się z przewodu pokarmowego oraz że działa tylko na chorobotwórcze bakterie
oczywiście to że się nie wchłania do krwiobiegu jest bardzo dobre bo działa miejscowo tylko w jelitach i nie obciąża nerek
na drugi dzień pytałem w pracy lekarza co to mogło być że była krew w kale
powiedział że zakażenia Salmonellą i Shigellą mogą być z krwią
w każdym razie u nas Nifuroksazyd bardzo pomógł

• 1 year later...
Posted

[quote name='gryf80']bo kiepsko działa generalnie,na psy

Nifuroksazyd na mojego psa dość dobrze działa, więc to chyba zależy od organizmu i danej choroby. To co jednemu psu pomoże, nie koniecznie sprawdzi się u innego.