Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 259
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

trochę ma ogłoszeń - dzięki uprzejmości cziny o korby z zpsem i kachul z forum malamuciego :)

z małopolskiego, wydaje się sensowne, ale nie chcę zapeszać ;) i jeszcze jedno, ale dopiero zauważyłam dzisiaj.. na FB (wspominałam już, że FB mnie przerasta, nieprawdaż..)

Posted

i ja dziękuję w imieniu Ylvy :)

taki tekst wymodziłam do ogłoszeń dla Ylvy - poniżej, proszę o poprawki, uwagi, cokolwiek.. i pomysły, które zdjęcia dać - chyba z tych ostatnich, tak myślę.. - http://www.fotosik.pl/u/sylwija/album/1159522
poprzedni opis mówił o jej zapaleniu macicy, sutka, pomyślałam, ze jak to nieaktualne, to bardziej może optymistycznie ;) Choć ona jest jeszcze w trakcie zmian, coraz bardziej się otwiera..

zalety:

- pogodna
- kontaktowa
- przyjazna do psów (do kotów stosunek nie jest znany)
- śliczna
- delikatna i łagodna
- grzeczna
- nadaje się do dzieci
- potrafi zachować czystość, nadaje się do mieszkania

wady:
- dusi kury
- lekko nieufna w początkowych kontaktach
- w nowym miejscu na początku może próbować uciec
- choroba lokomocyjna

Ylva to młodziutka, ok. 1,5 roczna suczka w typie syberian husky.
Jest drobna i delikatna. Nieznane są jej losy - czy została wyrzucona, czy zgubiła się sama. Wiadomo, że kilka miesięcy się błąkała; musiała sobie radzić sama, polowała i dusiła kury, czym spowodowała dużą niechęć do siebie okolicznych mieszkańców, niektórzy ją dokarmiali, większość przeganiała..
Dlatego też jest dość zdystansowana i ostrożna do nowo-poznawanych ludzi, gdy już poczuje się bezpieczna - potrafi roztoczyć cały swój wdzięk, jest wesoła i zabawowa. Uwielbia spacery, szczególnie leśne i bliski kontakt z człowiekiem.
Ylva jest zaszczepiona, zachipowana i wysterylizowana.
Warunki adopcji: wypełnienie ankiety, spotkanie przed- i po-adopcyjne oraz podpisanie umowy adopcyjnej.

Posted

Były takie fajne fotki Ylvy w ubranku posterylkowym - chyba po awarii uleciały w nicość :(
Gdzie mogę je znaleźć ?

Tekst, jak dla mnie, super ! :)

Posted (edited)

na 90%
ona nie jest w typowym kojcu, tylko w takim jakby pokoju z wybiegiem
ona jest grzeczną sunią

poza tym na 100% niczego nie można być pewnym
stąd już w ankiecie jest info o możliwych zachowaniach, w trakcie rozmowy, a także na wizycie przedadopcyjnej

np. wczoraj dzwoniła Pani - bardzo rozsądna, super domek, moim zdaniem, bo bardzo zdrowe podejście, ale niestety raczej nie dla nich Ylva, a w ogóle husky..

i tu są zdjęcia Ylvy, także w kaftaniku ;) http://www.fotosik.pl/u/jamor/album/1136212

Edited by sylwija
Posted

sajlana napisał(a):
jesteś pewna, że nadaje sie do mieszkania? że nie będzie wyc i demolować podczasnieobecności człowieka?

poza tym bardzo dużo zależy od właściciel, od pracy
tak naprawdę, jak nawet kupujesz psa z rodowodem, nie ma pewności stuprocentowej, jak się zachowa w przyszłości
a o psach bezdomnych wiemy to, co wiemy tylko na podstawie obserwacji z dt czy hotelu, jeszcze mniej info mamy o psach schroniskowych..

poza tym też niewłaściwe zachowania właściciela mogą 'zepsuć' psa

nt Ylvy mam info, że nie brudzi w kojcu, nie niszczy, a nawet o dziwo nie próbuje już uciekać, nawet przy otwartej bramie - co nie znaczy, że to się nie zmieni

Posted

sajlana napisał(a):
czemu domek be?

właśnie domek bardzo fajny
ale nie wiedzieli za bardzo o huskich, a Ylva ma sporo cech typowych dla tej rasy
ujęła ich urodą, historią, że jest bezdomna, a chcę pomóc jakiemuś pieskowi i nie szukali rasowego psa, a do tej pory kontakty mieli/mają z psami owczarkowymi
ale mają się zastanowić, czy potrafią jej zapewnić bezpieczeństwo, czy oni byliby szczęśliwi z ptaki psem, a pies z nimi

bardzo mądre i rozsądne podejście i nie impuls chwili :)

Posted

sajlana napisał(a):
zadomowiło się suczydło w warce...głaski są, micha jest, ludź jest ... po co uciekać :)

wiesz, że chyba tak
ona się cieszy, jak tam wraca np. po spacerze z nami

Jamor co by nie gadał do niej, to się Ylva aż rozpływa :D

myślę, że ona tak długo się błąkała, no i cierpiała na pewno, że teraz jest szczęśliwa, że ktoś się nią zajął, że ma stabilizację pewną.

Posted

[quote name='sylwija']
druga część faktury za sterylkę Ylvy
Akcja Sterylkowa sfinansowała 300 pln, koszt był 350 , stąd rozbicie na 2 faktury

Zaraz robię przelew :):):)

Posted

sylwija napisał(a):
a ja dzisiaj idę do Pani, która jest zainteresowana poważnie Ylvą, na wizytę pa

to trzymamy kciuki i czekamy na wieści

Posted

braliśmy na wizytę nasze dwie tymczasowiczki (akurat byliśmy wcześniej na leśnym spacerku)

była cala rodzinka, ludzie fajni, rozsądni, ale muszą klika rzeczy uwzględnić - głownie chodzi o ogrodzenie, ale też ich kot dochodzący mógłby być w niebezpieczeństwie
ale baardzo chcą Ylvę i chcą wszystko pod nią przygotować :)