Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam 5-miesięcznego kundla. Sprawa wygląda tak, że jak pies zobaczy innego psa, małego, średniego, dużego - bez różnicy. Od razu zaczyna szczekać i jest najeżony. Można by pomyśleć, że jest agresywny, ale jak tylko się zbliżymy to psy się witają i mały chce się po prostu bawić. Nie wiem... Może chodzi o to, że trochę się boi i zanim podejdzie to chce pokazać, że nie ma z nim żartów ;p Mam nadzieję, że kiedyś mu to minie, bo trochę to męczące... Nie możemy przejść obok innego psa bez ujadania...

Co o tym sądzicie?

Posted

Prawdopodobnie to lękowe. Proponowałabym jak najwięcej ćwiczyć z psem jakieś różne komendy (tak, takiego małego psa też można, a nawet trzeba uczyć, najlepiej za pomocą rozsądnego nagradzania i konsekwencji, bo to dzieciak) w otoczeniu innych psów, odwrażliwiać na ich obecność, jak najwięcej umawiać się na spacery ze zrównoważonymi psami.

Posted

To co napisała evel to prawda. Tylko napisałeś, że jeży się i szczeka, a kiedy podejdzie już do psa to się bawi...więc teoretycznie (bo nie widziałam zachowania Twojego psa) to może być reakcja wynikająca z podekscytowania, ponieważ psy nie jeżą się tylko z powodu agresji, ale rónież gdy są podekscytowane lub poddenerwowane. Ale ja musiałabym zobaczyć tą sytuację żeby móc powiedzieć na 100%. ;) Jeśli to jest to co mówię to i tak staraj się nie utrwalać tego u swojego psa i rób tak jak poradziła evel.

• 4 weeks later...
Posted

Zachowanie trochę się zmieniło, ale chyba na gorsze... Teraz na widok psa zaczyna się tak jakby skradać (jakby się przygotowywał do ataku) i większość psów reaguje wtedy bardzo agresywnie...

Posted

No, znam wiele psów, które się skradają na inne psy i te wystawiane psy się cieszą dosć często. Ja bym radziła ćwiczyć jak najwięcej spotkań z łagodnymi psami z okolicy, wytrącać młodego z takiego skupienia poprzez zabawkę/smaczek, a nawet leciutkie szturchnięcie, jeśli przypada do ziemi. Ewentualnie komenda siad, jeśli jest już bardzo zafiksowany na tle innego psa. No ale przede wszystkim umów się z innymi psiarzami, wyjaśnij im sytuację i poproś, by np. na jakiejś łące regularnie Cię mijali, a Ty będziesz w tym czasie pracował nad młodym. Za dobre zachowanie - witanko z psem, za złe - brak reakcji ze strony Twojej i osoby z drugim psem.

Posted

Skradanie to jeden ze sygnałów uspokajających, dzięki którym psy komunikują się ze sobą. Pies wysyła taki sygnał do drugiego psa, aby pokazać mu, że nie ma złych zamiarów.