Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam,adoptowaliśmy Tosię kudłatego mieszańca,wszystko jest ok.grzeczna łasa na pieszczoty usłuchana,akceptuje i bawi się z naszymi dziecmi 13,10 i 6 lat
w stosunku do ludzi spoza domu(obcych) jak ktoś wchodzi obszczeka powącha tego kogoś i juz jest ok po czym oddala sie na swoje posłanie...natomiast wczoraj stało sie cos co mnie niepokoi,była moja siostra z ponad rocznym dzieckiem i gdy mała chodziła sobie spokojnie po pokoju to Tośka co chwila próbowała do niej podbiegać i właśnie nie wiem jak to nazwać czy chciała ją tylko zdominować czy to juz agresja,otóz próbowała ją kąsać/gryzc,skarciłam ją stanowczym fe,nie wolno i bardzo niechętnie ale poszła na swoje spanie siostra po chwili tez poszła szwagier sie wystraszył o dziecko ja sama jestem pełna obaw,dodam ze dziecko na pewno nie zrobiło jej krzywdy
poradzcie mi coś może wspólnie coś zaradzimy temu

Posted

Żadna dominacja ! Zapewne chciała ją obwąchać - poznać. Wy za bardzo broniliście dziecko przed chęcią poznania, stąd te próby. Powinniście pozwolić psu na obwąchanie "tego małego stworka, które lata po moim pokoju". Za mocno się obawialiście, i stworzyliście nerwową atmosferę, którą pies odebrał jako coś negatywnego, i chciał to "poprawić w psi sposób". Natomiast jeżeli byłaby to agresja, to słowami, nie skarcilibyście psa, doszłoby do obnażania zębów i wielu innych sygnałów ostrzegawczych. Powinniście posadzić psa, podejść z dzieciaczkiem, takaby kontrolować psa, a jednocześnie dać psu powąchać dzieciaka. I co najważniejsze nie stresować się. Tyle.

Posted

Dokładnie, 1. nie stresować się.
2. Jeśli już odeszła, to może nagrodzić, hm? Z dwojga złego wybrałabym opcję, że pies odchodzi, niechętnie bo niechętnie, ale odchodzi. Jeśli na urodziny dziecka przyjdzie inne z alergią na psy to raczej nie pozwolicie na ich kontakt. Dlatego warto doprowadzić do sytuacji, gdzie pies robi siad i dopiero na pozwolenie się wita, bądź odchodzi na swoje miejsce, do innego pomieszczenia, itp.

Posted

Soko, dokładnie. Dziecko musi być w ochronnej bańce (ja tak to nazywam) i człowiek powinien decydować czy, i jaki to ma być kontakt psa z dzieckiem, czy dziecka z psem. Kontrola, ale bez nerwów, i nie wkręcać sobie historyjek z dominacją.