Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Zakładam dla Perły nowy wątek, ponieważ niedługo zacznę intensywnie szukać dla niej domku i wtedy odnośnik do tego miejsca na pewno się przyda.

Trudno uwierzyć, że Perełka tak bardzo została skrzywdzona przez los... przez właściciela, którego na pewno bardzo kochała. Co czuła, kiedy w przypływie alkoholowej wściekłości rzucał nią o ścianę, bił? W jej zachowaniu nie widać tego, jak bardzo została doświadczona. Lgnie do człowieka, cieszy się na każdy miły dotyk i pcha się na kolanka. Uwielbia być głaskana, a człowieka traktuje jak przewodnika, gdyż jest niewidoma.
Schronisko to nie miejsca dla takiego pieska, zwłaszcza, że najmłodsza już nie jest. Dlatego jest u mnie na DT, ale szuka domku, który będzie w stanie ofiarować jej miłość i opiekę do końca. Ona odwdzięczy się pełnym miłości liźnięciem po ręce, nadstawieniem uszek, kiedy wypowiada się jej imię ;)
Myślę, że warto dodać, że Perła załatwia swoje potrzeby na dworze, a gdy bardzo czegoś chce... szczeka ;) Umie też chodzić na smyczy, ale denerwuje się, jak jest na niej ciągnięta - nie chce wtedy dalej iść. Smycz traktuje jak przewodnika, bez niej trzeba się często do niej odzywać.

A tutaj kilka zdjęć z dzisiejszego spacerku. Perła najwidoczniej bardzo lubi przechadzać się w słońcu, co było po niej widać :)

Edited by harpoonka
  • Replies 179
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jaka Perełka śliczna, błyszcząca i taka zadowolona :crazyeye:.

Harpoonka, jeżeli rzeczywiście myślisz o szukaniu domu dla Perełki to lepiej wątek przenieść na PwP, niekoniecznie na lubuskie (mały jest tam ruch :oops:) , możne być na ogólne, więcej ludzi zajrzy co zwiększy szanse na adopcje. Chyba że :cool3: ... , wtedy galeria to odpowiednie miejsce :p

Posted

wykrywka, hmm... Ja obecnie wynajmuję mieszkanie. Właścicielka nie ma nic przeciwko Butkusowi (sama ma pieski i bardzo je lubi), a o Perełce była mowa tylko o DT... Kolejną sprawą jest mój chłopak, który szaleje za Perłą, ale też non stop powtarza, że na stałe zostać nie może :( A ja... Gdyby wszystko ode mnie tylko zależało, Perła już nie szukałaby domku ;)

Posted

Melduję się też u Perełki i będę ja odwiedzać.
Harpoonko,tak pomyślałam,że może jak masz FB to umieść Perełkę.Wiesz tam jest dużo Twoich znajomych,ktorzy mają swoich znajomych itd,itd. Napisz,że szukasz jej domku-może akurat?

( a tak na marginesie-jakieś znajome wydają mi się te okolice.to nie jest Sulechów? )

Posted

arim, to jest Sulechów :) Dokładniej boisko przy ulicy Sportowej - czyli blisko na pola i stawy :D Cieszę się, że tu mieszkam, bo dla Perełki to duże udogodnienie. Wychodzę z domu i od razu mam boisko, gdzie mała może sobie pospacerować w spokoju ;)
Ty też z Sulechowa jesteś?

Co do fb, będę musiała się przyczepić do komputera chłopaka i dodać zdjęcia też tam (z mojego kompa nie wgram fotek, muszę się w końcu zmobilizować i przeinstalować system B) ). A nuż się uda. W każdym razie Perełki w niesprawdzone ręce nie oddam, choćbym miała poruszyć niebo i ziemię.

Posted

Boisko wydało mi się jakieś znajome:crazyeye: Mieszkałam jakiś czas na Prostej(stare dzieje),ale niekiedy zajeżdzam,jak mam po drodze do Janosika na pierogi(zrobiłam reklamę).I ten busik co masz go na zdjęciu,to jakby wrósł tam w krajobraz-już kiedyś zwróciłam na niego uwagę,że wiecznie tam stoi a tu widzę go na Twoim zdjęciu. :) Swiat jest mały!

Posted

Niestety nie mam konta na fb :oops:
Już pisałam, że powinnaś przenieść watek (tzn. poprosic o to moderatora) do działu Psy w potrzebie (PWP) i umieścic go w: Psy do adopcj / znalezione.

Posted

Kurczę, do żadnego moderatora, jakiego znalazłam (nieumiejętnie zapewne), nie mogę wysłać wiadomości z prośbą o przeniesienie tematu, bo wszyscy mają zawalone skrzynki. Gdzie jeszcze mogę próbować, bądź do kogo?

Perła robi takie postępy, że hej. Bardzo się zmieniła odkąd przywiozłam ją ze schroniska. Jest dużo weselsza, więcej się rusza, chociaż i tak prawie cały czas w domu śpi. Na spacerach zaczęła nawet szybciej chodzić - pewnie bardziej mi ufa i wierzy, że nie wprowadzę jej w jakąś dziurę, czy drzewo ;) Okazało się też, że potrafi biegać i skakać, jak się cieszy :multi:

I zaczynam akcję pod tytułem - jak przekonać chłopaka, że dwa psy w domu to żadna tragedia, zwłaszcza, że jeden to domowy leń, a drugi to ślepa, starsza sunia, która wiecznie śpi :oops: Ale ciii... nadal szukam jej domku, ale jak nic nie znajdziemy to... :cool3:

Posted

Harpoonka spróbuj tutaj :
http://www.dogomania.pl/threads/197741-Pro%C5%9Bby-o-przeniesienie-w%C4%85tk%C3%B3w-i-zmian%C4%99-tematu/page18

Kto by przypuszczał, że Perełka biega lub skacze :fadein:.
Widać, że ma ochotę na życie.

Historia zna już niejeden przypadek, że dom tymczasowy stał się stałym, tak więc nie byłabyś pierwsza i na pewno nie ostatnia :evil_lol:, ale kciuki oczywiście zaciśnięte za nowy domek lub ... tą drugą możliwość :razz:

Posted

Opieka nad chorym psiakiem jest ciężka, ale też daje wiele satysfakcji. Mój poprzedni psiak oślepł w wieku 9 lat (zaćma), żyła 18. Po pewnym czasie doskonale sobie radziła na swoim terenie, biegała, bawiła się. Nawet aportowała piłkę (taką z dzwonkiem w środku). Ludzie, którzy nie wiedzieli o jej chorobie nawet się nie domyślali, że Kora nie widzi. Jedna pani nawet nam powiedziała "ależ ona ma ładne oczka" (oczy już były białe od zaćmy) :evil_lol:

Posted

heksa82, masz rację, że opieka nad chorym psiakiem daje mnóstwo satysfakcji. Ja sama pękałam z dumy, jak Perła zaczęła mi ufać i ładnie chodzić na smyczy - zaczęła po prostu wierzyć, że poprowadzę ją tak, żeby nic jej się nie stało. Reaguje, na słowo "uważaj" i tak rozkosznie wtedy sprawdza, na co ona ma uważać:loveu: Na naszym podwóreczku śmiga już tak, że nikt nie chce wierzyć, że mała jest kompletnie ślepa.
Z nią tak naprawdę żadnych problemów nie ma. Jedynie ze schodów trzeba ją znosić i wnosić tak samo. Spacerki z nią to sama przyjemność, a w domu większość czasu przesypia.
Perełka to naprawdę bezproblemowy piesek. Kłopotu nikomu by nie sprawiła... tylko czy ktoś ją zechce? :(