Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak mogę oduczyć szczeniaka szczekania? Jak wychodzę z domu a hasa na podwórku, jak wychodzi z domu na siusiu, jak rano idę z miską, jak wracam po miskę, jak wychodzę do szkoły, na papieroska- no każda okazja jest dobra do szczekania (i najlepiej to jeszcze jak się uda posikac- wtedy to szczyty psiego szczęścia są osiągane). Prosiłam, zaprowadzałam do budy, ignoruje zachowanie, jak szczeka nie wychodzę aż się nie uspokoi, groziłam, że przerobię na czapkę- nic nie pomaga. Nie mogę z nim spędzać 24h na dobę żeby chodzic i uciszac, też jakoś do szkoły muszę iść, czasem wyjść bez psa. A do tego jeszcze trafiło mi się tak, że na 3 dni muszę wyjechać- od piątku mnie nie będzie, wrócę w niedziele wieczorem i raczej nie uda mi się przesunąć tego a niedługo sąsiedzi też zaczną się wkurzać, bo przecież jak on zaczyna to i okoliczne psy muszą. Teraz siedzę cała w nerwach, bo przez pół godziny próbowałam wyjśc z domu- nie da się, dopiero w nerwach się wydarłam tak, że cała wieś to słyszała i raczył jadaczkę zamknąć. Jeszcze teraz to jest wkurzające tylko strasznie, ale nie chce myśleć co z nim zrobię jak zacznie mi szczekać przy migrenie, w nerwach chyba uduszę.
Zrobiliśmy małe postępy od kiedy jest u mnie, bo już nie szczeka aż tak w trakcie zabawy, stara się to opanować przy misce bo szczeknięcie opóźnia jedzenie i kończy zabawę.
Jak wychodzę to wiem, że mnie woła- sąsiedzi mnie oskalpują jak będzie za mną wył przy każdym papierosku, wyjściu do szkoły, do znajomych- nie zamknę się przecież w domu na stałe bo mam psa...
Nie wiem jak to rozwiązać, z Kazikiem nie miałam takich problemów- Browar to jego przeciwieństwo, większość metod, które skutkowały mogę sobie w pupe wsadzić, bo on nie reaguje.

Posted

Spróbuj dać mu jakąś zabawkę do poszarpania, konga, albo rzucić na pożegnanie nagrody. Też miałam ten dylemat, bo wychodzę z suką co siedzi na łańcuchu, no i bałam się że będzie szczekać widząc jak się oddalam.. a skąd! Doskonale wie, że idę, a jak jej rzucę kilka nagród to pipa się nawet nie obejrzy tylko nos w ziemię i węszy!