Izura Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 Jak mogę oduczyć szczeniaka szczekania? Jak wychodzę z domu a hasa na podwórku, jak wychodzi z domu na siusiu, jak rano idę z miską, jak wracam po miskę, jak wychodzę do szkoły, na papieroska- no każda okazja jest dobra do szczekania (i najlepiej to jeszcze jak się uda posikac- wtedy to szczyty psiego szczęścia są osiągane). Prosiłam, zaprowadzałam do budy, ignoruje zachowanie, jak szczeka nie wychodzę aż się nie uspokoi, groziłam, że przerobię na czapkę- nic nie pomaga. Nie mogę z nim spędzać 24h na dobę żeby chodzic i uciszac, też jakoś do szkoły muszę iść, czasem wyjść bez psa. A do tego jeszcze trafiło mi się tak, że na 3 dni muszę wyjechać- od piątku mnie nie będzie, wrócę w niedziele wieczorem i raczej nie uda mi się przesunąć tego a niedługo sąsiedzi też zaczną się wkurzać, bo przecież jak on zaczyna to i okoliczne psy muszą. Teraz siedzę cała w nerwach, bo przez pół godziny próbowałam wyjśc z domu- nie da się, dopiero w nerwach się wydarłam tak, że cała wieś to słyszała i raczył jadaczkę zamknąć. Jeszcze teraz to jest wkurzające tylko strasznie, ale nie chce myśleć co z nim zrobię jak zacznie mi szczekać przy migrenie, w nerwach chyba uduszę. Zrobiliśmy małe postępy od kiedy jest u mnie, bo już nie szczeka aż tak w trakcie zabawy, stara się to opanować przy misce bo szczeknięcie opóźnia jedzenie i kończy zabawę. Jak wychodzę to wiem, że mnie woła- sąsiedzi mnie oskalpują jak będzie za mną wył przy każdym papierosku, wyjściu do szkoły, do znajomych- nie zamknę się przecież w domu na stałe bo mam psa... Nie wiem jak to rozwiązać, z Kazikiem nie miałam takich problemów- Browar to jego przeciwieństwo, większość metod, które skutkowały mogę sobie w pupe wsadzić, bo on nie reaguje. Quote
Soko Posted March 18, 2012 Posted March 18, 2012 Spróbuj dać mu jakąś zabawkę do poszarpania, konga, albo rzucić na pożegnanie nagrody. Też miałam ten dylemat, bo wychodzę z suką co siedzi na łańcuchu, no i bałam się że będzie szczekać widząc jak się oddalam.. a skąd! Doskonale wie, że idę, a jak jej rzucę kilka nagród to pipa się nawet nie obejrzy tylko nos w ziemię i węszy! Quote
Recommended Posts