Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

znalazłem ogłoszenie:

Kontakt: aneta wawrzyniak

Dotyczy: cała Polska (CZESTOCHOWA)

Treść: Sprzedam szczenięta rasy SYBERIAN HUSKI po chempionach z kanady.Polecamy sprawdzonego reproduktora chempiona polski tel.034 371-20-45, 692-385-332

z czystej ludzkiej ciekawości zadzwoniłem.

- owszem, jest już tylko jedna sztuka, bursztynowa suczka.

- wiek?

- 3 miesiące.

- jaka jest cena za suczkę?

- bez rodowodu 500pln, z rodowodem 1000pln

- po jakich rodzicach jest maluch?

- po importach z Kanady, po championach, rodzice są do wglądu na miejscu

.....

pozostawiam waszemu osądowi....

pmmazz

• Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Hahaha.

Co się dziwisz pmmazz ;-) Wszak "zrobienie" rodowodu dla psiaka kosztuje. Pewnie pani musi sobie odbić ceną za szczeniaka "rodowodowego", koszt zakupu porządnej drukarki, odpowiedniego papieru i może pieczątek. No i wreszcie musi również zostać kilka złotych na dosłanie rodowodu do nabywcy psa. :):):)

pozdrawiamy ciepło,

pasq & Dalia co nogi grzeje :: lol ::

Posted

eee tam, a mi się wydaje, że to nie chodzi o sfałszowanie rodowodu, tylko o sprzedaż osobno pies, osobno rodowód. Już kilka razy widziałam na psy.pl ogłoszenia z cyklu:

"Pilnie kupię rodowód dla ....(i tutaj rasa, płeć i maść) wiek ok 1,5-2 lat ..."

albo:

"Sprzedam rodowód ..... wiek 5 lat, cena do uzgodnienia..."

A jedna hodowczyni od bokserów mi tłumaczyła, ze jak się ma dobre układy w Związku, to się robi wsteczną kartę krycia i można metryczki dla szczeniat załatwić jak ktośbardzo chce szczeniaczka z rodowodem....

Posted

Oj, wez to przez palce przeczytaj.

Przede wszystkim moje odczucia to takie, ze ta pani chce naciagnac ludzi na ew. psa z rodowodem.

A przypuszczam ze taki psiak nie ma wcale zadnych papierow. Zagrywka natomias za 500 bez, a za 1000 z rodowodem, to w mojej opini ukazanie tego psiaka, jako pelnowartosciowego psa hodowlanego - stad haslo "z rodowodem". A ktos gdy zadzwoni i uslyszy takie opcje co mu ta pani proponuje, to kupi tego psiaka za 500 zl, bo bedzie przekonany ze ma rodowodowego, a zaoszczedzil 500 zl na jakims papierku, ktorego by nie wykorzystal (bo np. kupuje psa z mysla, ze nie bedzie bral udzialu w wystawach).

A co do wystawiania wstecznych metryk i kart krycia: szok! Gdzie idea Zwiazku Kynologicznego, by dla czystosci rasy krzyzowac psy w przemyslany sposob? A tak przez przypadek, jakas "zwichrowana bestia" (rasowa czy nie rasowa) dopadnie arystokratyczna suczke i zrobi jej dzieci, a pozniej wystawia sie metryczki ze dzieci pochodza z krzyzowki lagodnego championa i przeslicznej suki hodowlanej.

Do bani z takimi hodowcami, co dopuszczaja sie takich praktyk wystawiania metryki wstecz :/

Posted

No spoko pasg, pewnie, ze to fajny chwyt reklamowy, mi też w przypadku wilczastej Malamutki pani pokazała rodziców, tyle, że moja sunia jak wyrosła, a raczej nie dorosła, to jakoś do żadnego psa z tej hodowli podobna nie jest :evil:

Posted

Kadziumia: no ja mialem na tyle szczescie to poza tym ze mi sunia nie wyrosla to rodowud ma i z daleka jest podobna do swojego brata o tym sammym umaszczeniu - i to tylko tyle bo raczej wyglada na dobrze zbudowanego SH a nie AM... tylko ze to naprawde natura a nie oszustwo (chyba :)) :-?

Posted

Teraz coś na chłopski rozum:

nabywca widząc takie ogłoszenie nie pomysli sobie,

aha jeżeli ktoś może dostać za tego pieska 1000zł, ale chce go sprzedac również po 500zł, to coś z tym psem musi być nie tak, dziwne mieć 1000 a mieć 500zł duża różnica.

Ja spryciula bym sobie tak pomyślała!!! hehehe

Sorry, że tak do tego podeszłam, ale do tego typu ogłoszeń się inaczej nie da.

Posted

Kadziumia: A wiesz poprostu juz przestalem tym zawracac sobie glowe... choc teraz przed wzieciem drugiego psa poprostu chodze na rzesach ze strachu zeby wszystko bylo ok :)

Sh_maniak: To nie do konca jest - szczegolnie jak to jest pierwszy pies i nie ma sie w domu "tradycji rasowych". Np. u mnie zawsze byly psy bez papierow albo kundelki i tak samo u rodzicow i nikt nie zdawal sobie sprawy jak ten rynek dziala.

Posted

Sh_maniak: To nie do konca jest - szczegolnie jak to jest pierwszy pies i nie ma sie w domu "tradycji rasowych". Np. u mnie zawsze byly psy bez papierow albo kundelki i tak samo u rodzicow i nikt nie zdawal sobie sprawy jak ten rynek dziala.

Oszuści zawsze i w każdej dziedzinie żerowali i będą żerować na ludzkiej nie wiedzy.

Posted

dlaczego ten pies musi byc od razu lewy?? kobieta po prostu wie jak wyglada popyt na rynku (ze tak to ujmę) sprzedaje bez papierow jej sprawa...nie wiem co jej chodzi po glowie ale jak sie tak zastanowic to po prostu chce sprzedac psa...jezeli zglosi sie ktos kto chce wystawiac i potem sobie robic hodowlanke/reproduktora no to chce cene taka jak zwykle za malucha z papierami...ale jezeli ktos nie chce sie bawic w wystawy i nie zalezy na papierach no to daje cene taka a nie inna...sam teraz przeceiz sprzedaje maluchy i wiem jakie zadaja ludzie pytanie i co mowia jak im rzucam haslo "rodowod"....

oczywiscie moze tez robic w bambuko potencjalnych nabywcow..

Posted

Ja powiem tak.

To może być niestety prawdziwe :evil:

Rozmawiałam ze znajomym hodowcą(na bokserskim spacerku :D )-a hodowca,wiadomo,zna realia hodowlane(nie znaczy to,że u siebie stosuje-to super hodowca)-i rozmowa zeszła standardem na lewe mioty czy po prostu brak metryczek u "prawych" miotów.

Dowiedziałam się,że standardem jest sprzedawani metryczkowych szczeniąt powyżej określonego wieku(4mies.)właśnie bez metryk-żeby sprzedać taniej :evil: -bo za pełną cenę nie sprzeda tak dużego psiaka ze względu na brak nabywców a z metryczką za tak małe pieniądze to mu "etyka" hodowcy nie pozwala :evil: :evil: :evil:

Posted

no oczywiscie ze haniebne, ale moze tez po prostu nie wydawac kupujacemu metryki prawda?robic tatuaz,trzymac itp..ale kiedy sie ktos pyta to dajesz szczeniaka "czystego" bez zadnych papierkow... (chyba)

Posted

moim zdaniem jest dokladnie tak jak metros mówi-pisze. no i odsyłam do postu "rodowód", uparta jestem!

no i jeszcze wyczytałam w ksiazce Gorazdowskiego pt "psy zaprzegowe" :" W Polsce istnieje nieprzeliczona rzesza wszelkiego autoramentu kundli i mieszancow oraz psów "rasowych tylko bez papierów"(zjawisko, które nie wystepuje w żadnym innym cywilizowanym kraju)" str39, srodkowa szpalta

polecam obie pozycje!

Posted

no szczeniaki maja robiony tatutaz kolo 6 tygodnia ...przynajmniej ja moim tak bede robil, i mniej wiecej zaraz po tym ma byc przeglad miotu...nie wiem czy mozna przedluzyc to do kilku miesiecy...i zgadzam sie ze to glupie bawic sie w robioenie papierow(jezeli wspomnianego wyzej terminu nie da sie odlozyc) tylko po to zeby potem oddac(czyt. sprzedac) "lewego" szczeniaka...

Posted

Najprawdopodobniejsza jest wersja, że to normalny miot z papierami i tatuażem. Kobieta chce je sprzedać i zwisa jej, czy będą wystawiane, czy nie.

Kluczową wydaje się cena: jak cię stać to płacisz 1000 złotych i dostajesz metrykę, jak nie, albo nie chcesz, to dajesz 500 i bierzesz psa bez metryki.

Gosia

Posted

dlaczego nieoplacalne? powiedzmy ze miala 4 psy..sprzedala 3 po 1000 z papierami...jeden szczeniak "poszedl" w koszta, wiec na 2 zarobila..

no moglaby, ale z papierami wiadomo ze chodza drozej....a 500 to 500zl..:|

Posted

Mowa jest o takiej:

Jeśli natomiast nie ma tam żadnej hodowli zarejestrowanej w ZK, a mimo wszystko metryczkę (rodowód?) da się załatwić, to (...)

sytuacji, która w tym wypadku mogła zaistnieć, choć niekoniecznie.

Gdyby jednak zaistniała, to to JEST OSZUSTWO- przecież to oczywiste.

Posted

To, że sobie dogomaniacy dywagują to jedno. A drugie to to, że w przytoczonym ogłoszeniu i rozmowie nie ma ani słowa o załatwianiu rodowodu.

Jest kwestia ceny: chcesz z metryką- 1000 złotych, chcesz bez metryki- 500 złotych.

Nie rozumiem, co w tym takiego przedziwnego?

Ostatecznie najważniejsze jest, w jakie ręce pies trafia. (ale nie o tym tu mówimy).

Gosia

Posted

Jakis czas temu rozmawialem z tym panem:

03/01/04

mam do sprzedania szczenieta husky po ch.pl imp. z Kanady jednej z najlepszych tamtejszych hodowli. Szczen8iaczki tak jak i rodzice sa w typie kanadyjskim czyli sa to silne psy o mocnej kosci. mam jeszcze 2 suczki i 1pieska kolory piesek jest bursztynowy, suczka bursztynowa i czarnobiała wszystkie sa niebieskookie.

oboje radzice sa moja własnoscia wiec można zobaczyc nazywo psa i suke , istnieje również możliwosc dowozu. cena wynosi 600 zł bezrodowodu lub 1000zł z rodowodem

1 \ 2 \ 3 \ matka

Tego samego dnia na dogs.pl znalazlem jeszcze kilka ogloszen dodanych przez Tomasza i Anete Wawrzyniak:

szczenieta oraz młodzież szpic miniaturowy POMERANIAN po championach, piesek 18miesieczny 2xwyst. 2xdoskonała 1 lokata, 1xCWC

CZARNA SUCZKA SZPIC MINIATUROWY DO DOBIORU OK.17 LUTEGO

szczenieta ras SHAR PEI , SHIH TZU, CZARNY TERIER ROSYJSKI możliwosc dowozu
BULLTERRIERY PO BARDZO SILNYCH RODZICACH

jednym slowem jakas lipa.

pozdrawiam, i witam wszystkich forumowiczow, bo z tego wszystkiego zapomnialem sie :D