Narvana Posted January 14, 2005 Posted January 14, 2005 Aha Nie chce robic zamieszania ale... Nie czechoslowacki WILCZUR tylko wilczak :wink: Ale mysle ze milosnicy (np ja 8) :D ) tej rasy powoli sie przyzwyczajaja :D Quote
AgaCzips Posted January 14, 2005 Posted January 14, 2005 [quote name='Narvana']Aha Nie chce robic zamieszania ale... Nie czechoslowacki WILCZUR tylko wilczak :wink: Ale mysle ze milosnicy (np ja 8) :D ) tej rasy powoli sie przyzwyczajaja :D Też tak myślałam,ale w PP było wilczur więc tak napisałam :oops: Quote
Narvana Posted January 14, 2005 Author Posted January 14, 2005 No dobra Spokojnie Nic sie nie stalo :P Na nastepny raz bedziesz wiedziec :D Quote
DanielZ Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 Niestety w wiekszosci ksiazkach jest napisane wilczur a i sedziowie maja problem z nazwaniem rasy a nazwa czechoslowacki wilczak dopiero od niedawna wchodzi doużytku. Quote
Canis_lupus_husky Posted February 5, 2005 Posted February 5, 2005 Niestety w wiekszosci ksiazkach jest napisane wilczur no, np. w książce E.M.Kramer "Rasy Psów" tak jest napisane... Wlaściwie samo "wilczur" aż takie błędne nie jest, bo oznacza ono (wg mnie) psa podobnego z wyglądu do wilka, a CzW nie tyle jest podobny, co wygląda jak wilk... Ale trafniejszy jest ":wilczak" bo oznacza psa mającego w sobie wilczą krew, a tak w ogóle to w oryginale nie jest "vlcur" tylko "vlcak" 8) i sprawa rozwiązana ;) Quote
DanielZ Posted February 5, 2005 Posted February 5, 2005 [quote name='Canis_lupus_husky']Niestety w wiekszosci ksiazkach jest napisane wilczur no, np. w książce E.M.Kramer "Rasy Psów" tak jest napisane... Wlaściwie samo "wilczur" aż takie błędne nie jest, bo oznacza ono (wg mnie) psa podobnego z wyglądu do wilka, a CzW nie tyle jest podobny, co wygląda jak wilk... Ale trafniejszy jest ":wilczak" bo oznacza psa mającego w sobie wilczą krew, a tak w ogóle to w oryginale nie jest "vlcur" tylko "vlcak" 8) i sprawa rozwiązana ;) Dokladnie wilczak oznacza syn wilka a wilczur jest niestety bardziej kojazony z owczarkiem niemieckim Quote
AgnieszkaFarba Posted February 10, 2005 Posted February 10, 2005 Narvana napisał(a): Ale mysle ze milosnicy (np ja 8) :D ) tej rasy powoli sie przyzwyczajaja :D Nie! Skoro pies się nazywa Wilczak, to Wilczak i już. To tak jakby ONa nazwali Wilczakiem, czy coś w tym stylu. Często jak mnie ludzie pytają: a jak wygląda twój pies? i odpowiadam, że bardzo przypomina wilka europejskiego, to od razu słuszę: Aha, Owczarek. :roll: Być może, jak się zacznie przywiązywać więkrzą wagę do tego, że ten pies to Wilczak, nie wilczur i uświadamiać ludzi, to może i błędów nie będzie w końcu w gazetach itd. ... 8) Pozdrawiam A & V Quote
Narvana Posted February 10, 2005 Author Posted February 10, 2005 Agnieszko: jeszcze dlugo ludzie beda tak mowic! No niestety Moze i nie jest to fajne uczucie jak ktos przekreca "twoja" rase ale nic nie poradzisz! Tu trzeba czasu Zreszta w co niekiedy watpie bo np: masz przykladowo "owczarka niemieckiego" takiego (juz nie mowie o papierach) ktory wyglada jak ON Ktos sie chwali ze ma ON-a a tak naprawde to tylko kundelek To samo sie odnosi do ON ze to wilczur :x czyli tak samo jaki i do CzW :x A zauwz ile lat ma ON a ile CzW :x :-? Przykre :( Niestety Ostatnio spotkalam sie z byla pania mojej suczki (jeszcze jak mialam brac CzW po Amberku wiesz o czy mowie) i moja mam sie chwalila jej ze bedziemy miec szczeniaczka wilczaka na to ta pani -jakiego? mama-Czechsłowackiego wilczaka -aha WILCZARZA? Oj to te psy to sie nie nadaja do trzymania w bloku! :o Wlascicwie to do tej pory sie zastanawiam czy mowila o CzW czy o Wilczarzu Irlandzkim choc upierala sie ze Wilczarz ze wie co to za rasa :-? :x Quote
Canis_lupus_husky Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Jak opowiadalam mojej koloeżance o wilczakach to też mówila że to wilczarz a nie wilczak, a jak jej pokazalam strone wolfdoga to powiedziala że wyglądają jak kundle0wilczury... :evil::evil::evil: Quote
Narvana Posted February 11, 2005 Author Posted February 11, 2005 Canis_lupus_husky napisał(a):Jak opowiadalam mojej koloeżance o wilczakach to też mówila że to wilczarz a nie wilczak, a jak jej pokazalam strone wolfdoga to powiedziala że wyglądają jak kundle0wilczury... :evil::evil::evil: No wlasnie o ta kolezanka to pewnie "milosnik i znawca psow" no nie? I nie da sie przekonac :evil: Quote
AgnieszkaFarba Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Pięknie. A u nas weterynarz próbował wmówić mojej Mamie, że wie lepiej, i nasz pies to na pewno nie Wilczak, a właśnie Wilczarz... :o Narvana - wiem. Co wcale nie szkodzi temu, że będę i tak, i tak poprawiać, że to jest WilCZAK ;-) Quote
Narvana Posted February 11, 2005 Author Posted February 11, 2005 AgnieszkaFarba napisał(a): Narvana - wiem. Co wcale nie szkodzi temu, że będę i tak, i tak poprawiać, że to jest WilCZAK ;-) Aga spoko: ja tez! :D Quote
Canis_lupus_husky Posted February 11, 2005 Posted February 11, 2005 Narvana napisał(a):No wlasnie o ta kolezanka to pewnie "milosnik i znawca psow" no nie? I nie da sie przekonac No i jeszcze jak się po raz pierwszy sklyszy nazwę "wilczak" nasuwa się skojarzenie z wilczurem czy wilczarzem... Ale powiedzenie ze wilczak wygląda jak kundel... :roll: Quote
Narvana Posted February 11, 2005 Author Posted February 11, 2005 Canis_lupus_husky napisał(a):trochę tam na psach to się ona zna, ale głownie na retrieverach... No i jeszcze jak się po raz pierwszy sklyszy nazwę "wilczak" nasuwa się skojarzenie z wilczurem czy wilczarzem... Ale powiedzenie ze wilczak wygląda jak kundel... :roll: Retrivery! Ja bym cos na ten temat powiedziala ale nie na forum bo nie chce obrazac milosnikow tej rasy........ Kundel No kundlem wilczak jest w UK :evil: :wallbash: Niekiedy to naprawde nie wiem co mam sadzic o takich :x Aaaa czekaj Ona powiedziala ze WYGLADA jak kundel? :sweetCyb: :megagrin: Sorry w zyciu sie tak nie usmialam :lol: Quote
polciuaa Posted November 6, 2007 Posted November 6, 2007 Uff...nie roumiem ludzi,którzy kłóca sie z wlascicielem psa,ze to nie ta rasa tylko napewno inna.!Chyba własciciel lepiej wie co ma za psa,najlepiej to w takiej sytuacji wyciagnac rodowód.:evil_lol: A co do tego wilczarza,to nei wiem...ale ja jakos słyszałam tylko o Wilczakach,a o zadnych wilczarzach nie słyszałam..:lol: Quote
Gaga Posted November 7, 2007 Posted November 7, 2007 dogomanka_ napisał(a): Uff...nie roumiem ludzi,którzy kłóca sie z wlascicielem psa,ze to nie ta rasa tylko napewno inna.!Chyba własciciel lepiej wie co ma za psa,najlepiej to w takiej sytuacji wyciagnac rodowód.:evil_lol: A co do tego wilczarza,to nei wiem...ale ja jakos słyszałam tylko o Wilczakach,a o zadnych wilczarzach nie słyszałam..:lol: Alez WILCZARZ - CHART IRLANDZKI to bardzo stara rasa :razz: Quote
polciuaa Posted November 7, 2007 Posted November 7, 2007 Wiem,wiem...ale ja zawsze słyszałam Chart Irlandzki,a nie Wilczarz.:evil_lol: A nazwe Wilczarz to raptem ze dwa-trzy razy słyszałam i tyle.:cool3: Dlatego mówie,ze o Wilczarzach nie słyszałam(nawet nie wiedziałam,zę to to samo co chart irlandzki.:p),bo czesciej przy mnie uzywano nazwy chart irlandzki.;) Quote
Recommended Posts