Jump to content
Dogomania

Hexa moje kochane słoneczko, Shina paskuda i inni :)

Recommended Posts

Posted

betty_labrador napisał(a):
hehe fajne zdjecia w ruchu :)

mi to w ogole w tym roku nie chc esie orbic zdjec na spacerach zimowych ;)

Jak jest słonecznie to przynajmniej psy widać na zdjęciach a nie rozmazane czarne plamy :roll:

Ja zdjęcia lubię robić, przynajmniej mam się czym zająć ;). Na spacery chodzę zawsze w to samo miejsce, bo tam mam dobrą widoczność i minimalną ilość zapachów innych zwierząt, więc trochę nudno by mi było tylko tak rzucać śnieg/piłkę/patyki ;). Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad lekkim krzesełkiem żeby tak nogi mnie nie bolały od kucania, a od stania kręgosłup boli :evil_lol:

Posted

Już tak wysoko nie skacze, bo tłuszczyk ciągnie w dół :evil_lol:. A tak serio to skakać lubi i może jakiś filmik wrzucę jak mi się będzie chciało :p. Udowodnię że technikę skoków poprawiłyśmy :razz:.
A młoda słodziak jest jak śpi ;).

Szczęśliwego Nowego Roku życzymy wszystkim!!!

Hexa pod biurkiem sobie chwilowo leży, ale ogólnie w miarę dobrze znosi wystrzały, a młoda pewnie prześpi północ bo zmęczona i znudzona jakaś :lol:

Posted

Dziękujemy :)
Mamy gości niespodziewanych i młoda przed 24 była już zapuszkowana w klatce a Hexolina obok klatki się ułożyła i tak spędziły sobie ponad pół godzinki. Wszyscy jakoś przetrwaliśmy, nawet zdjęć trochę porobiłam na polu ;). Widziałam biednego zajączka, nie wiedział co ze sobą zrobić i szalał po polu bojąc się wbiec w krzaki :shake:. Sarenek od kilku dni nie ma...
Mój chrześniak petard boi się tak jak Hexa i w następnym roku razem będą pewnie świętować w łazience :evil_lol:. Koniec opowieści, lecę pic coca colę bo nawet szampan mi nie idzie :p

Posted

Z wydarzeń Sylwestrowych:
Wyszłam z młodą na spacer, wystrzały gdzieś w oddali więc bez stresu. Wchodziłyśmy na pole i na naszej drodze pojawiło się coś o wyglądzie worka na śmieci. Gdy byłyśmy ze 3 metry od tego to nagle zawiał wiatr i to się poruszyło. Mój kurdupel obronny na to się zjeżył, zaczął warczeć groźnie, próbowała szczeknąć i stanęła w miejscu nie mając zamiaru iść w stronę potwora. Ja w śmiech, ale trzeba było się opanować i przekonać psa że to nie jest straszne. Poćwierkałam do niej i jakoś udało mi się dojść z psiskiem tak żeby móc potwora pokonać. Jak Shina zobaczyła że potwór pokonany to podeszła, powąchała i przestał dla niej istnieć. Ubawiłam się strasznie, bo młodej takie akcje się do tej pory nie zdarzały ale jednak chyba móżdżek jej pracować zaczął i wyobraźnia zadziałała :lol:.

A Hexolinę ledwo udało mi się do domu zagonić z podwórka, bo stwierdziła że jak wystrzały już ciche i rzadkie to można poganiać spokojnie. Nie ważne że pańcia zmęczona i jej zimno, psisko zadowolone i trzeba się dostosować :mad:. Leki się jej na głowę rzuciły :evil_lol:. Zwykle po wystrzałach kilka godzin chodzi czujna, a dzisiaj luzik. Nastawiłam się na proszenie Hexy żeby w ogóle zeszła do drzwi, a okazało się że z domu szybko wybiegła zanim Shinę zdążyłam wepchnąć przez drzwi :lol:. Młodą znowu podeptała, ale przynajmniej wiem że hydroksyzyna i stress out Hexolinie pomogły i nie mieliśmy roztrzęsionej kupki nieszczęścia. I pomyśleć że mało brakowało a wet by mi Sedalin dla niej sprezentował :shake:

No i się rozpisałam, ale Sylwester z psami obfituje w przygody ;)

Posted

moja tez tak reaguje na "rzeczy" ktorych nigdy nie bylo na drodze a teraz sa
z rok temu postawili u nas przy przystanku tramwajowym smietnik, zywkly zielony smietnik , tamtedy 2 razy dziennie chodzimy na pola , byl wieczor w dzien go nie bylo , Miska jak tylko dojzala "to cos" na horyzoncie zjezyla sie , zaczela mocno warczec , puscila ja ze smyczy zeby sie posmiac :lol: a ona podleciala powachala , oszczekala naokolo ,poczym stwierdzila ze to nic ciekawego i poszla dalej sikac :evil_lol:

biedna Hexa, na sczescie to tylko 1 dzien w roku ;)

Posted

Tak to jest jak się wpadnie w rutynę i nagle coś wyskoczy na drodze :evil_lol:

Hexolina dzisiaj do popołudnia miała dobry humor, hydroksyzyny nie dałam i teraż żałuję bo strzelają znowu i nie zdążyło zadziałać już w trakcie... No i zaczęło się skakanie na drzwi, otwieranie wszystkich żeby się pokręcić i wyjść, więc kundla zamknęłam w klatce i się skończyło bieganie po domu :mad:. Shina nadal olewa to coś co sobie wybucha. W tamtym roku w szafie siedziałyśmy a w tym roku przespała większość czasu. Chociaż jednego psa mi się udało wyprostować trochę. Nawet brata ciotecznego dzisiaj nie zjadła jak jej nagle się w drzwiach pojawił i tylko go obwarczała :razz:.

Hexolinie dzisiaj tak poczucie humoru dopisało że wylizała patelnię po kotletach (przesolonych) i jakimś cudem zeżarła Shiny śniadanie z wysokiej półki. Później postanowiła pomóc w czyszczeniu talerzy i mama przyłapała ją jak wylizywała talerz z łapskami na stole. 3 razy powtórzyła 'Hexiaczku nie wolno' a Hexiaczek co? Ano nic się nie przejął mamy gadaniem i dalej zlizywał okruszki :mad:. Dopiero jak ja się pojawiłam w zasięgu wzroku to psisko zabrało łapska ze stołu i poszła obrażona że w ogóle ktoś śmiał ją nakryć :mad:. Ona czasami przechodzi samą siebie i najgorsze jest to że nic się z tym zrobić już nie da bo żaden sposób nie działa :roll:. Za to Shinuch jest grzeczniejsza i co bym na nią nie gadała to i tak łatwiej mi nad nią zapanować niż nad tym czarnym nadpobudliwcem.

Posted

U nas też robią drugiego Sylwestra... O ile wczoraj było nawet spokojnie - Chibi spędziła co prawda noc pod ławą, a Luka drapała każdego po kolei, prosząc: "wyłącz to świństwo!" ;), ale było bez dramatu, a rano w ogóle już psiska nie pamiętały, że w nocy coś huczało - o tyle dzisiaj chyba już im nerwy puściły i zaczęło się świrowanie, nawet Frotek był podenerwowany... Mam nadzieję, że im się te petardy skończyły już.

Widzę, że Hexa dalej specjalizuje się w kradzieży żarcia :diabloti: Uwielbiam tą jej bezczelność :loveu: Choć myślę, że Frotek by szybko nauczył się fruwać, gdybym go złapała na takim uczynku...:cool1:

Posted

u nas i tak spokojnie było przed sylwkiem i dzisiaj w sumie też nie było jakoś dużo wystrzałów na szczęście, przynajmniej Hexolina dała radę w ogóle z domu wyjść, wysikać się (wie że nie wróci do domu dopóki się nie wysika i będzie musiała wystrzałów słuchać :diabloti:) i nawet biegała. A najlepszy sposób na ściągnięcie kundla do domu to nagadać że będzie zaraz bum i czekać cierpliwie aż ktoś petardę odpali :evil_lol:, oczywiście w tym czasie nie można śniegu rzucać bo plan nie wypali ;).

Jej bezczelność przechodzi czasami wszelkie granice tolerancji :angryy:. Jej wolno dużo, na wiele rzeczy się oko przymyka. Zdrapywanie makaronu z dywanu, zbieranie podartych w strzępki papierków, czyszczenie podłogi z oleju, obejście się smakiem po utracie przepysznych zapiekanek z resztki sera, itp atrakcje to u nas na porządku dziennym. Po wylizaniu przez Hexę patelni mama tylko stwierdziła że będzie mniej zmywania :evil_lol:. Zupę z garnka też potrafi kundel wypić/wyjeść, ale już się nauczyła że najpierw musi wystygnąć ;). Ile razy na gorącym uczynku była złapana, ile ochrzanów zebrała to już nawet nie liczę i nic do łebka nie dotarło, staje tylko pod stołem i udaje że jej wcale w kuchni nie ma :shake:. Chyba porządne lanie by mogło ostudzić jej zapędy, ale wtedy by się bardziej kryła i mogła by jeszcze się udławić jak by się za bardzo spieszyła :cool1:.

Z zabawnych kradzieży-psikusów (najczęściej mamie robi numery). Mama zostawiła drewnianą łyżkę przy kuchni i poszła po coś do piwnicy. Wróciła i łyżki nie było, więc stwierdziła że pewnie zostawiła w piwnicy. Zeszła, poszukała ale jej nie znalazła więc wróciła do kuchni zastanawiając się gdzie mogła tą łyżkę położyć. Jak tak sobie myślała to zobaczyła pod stołem Hexoliny łapska i kawałek czegoś wystający spod obrusa. Zajrzała a tam stała zadowolona Hexa z łyżką w paszczy i gapiła się wzrokiem niewiniątka :evil_lol:. Potrafi kundel z człowieka zrobić wariata :evil_lol:. Takich historii u nas w domu pod dostatkiem, szczególnie z udziałem mamy i brata bo ich sobie Hexa upodobała do dokuczania ;)

Posted

mi sie wydaje ze Hexa ma cos z labka , to one sa najczesciej takie zarloki :lol:moja "byle czego " nie ruszy np jak TY mowisz o lyzce moja sie nie "znizy" do poziomy zlizywania lyzek :evil_lol:
zeby Cie pocieszyc to powiem Ci ze u mnie tez conajmiej raz w tyg sucz rozwala smietnik , wywleka i rozwala po kuchni , kradzieze slodyczy to norma , a jak ktos sie zapomni i zostawi chwile nisko mieso na obiad to tez juz po nim(raz zdazyla zjesc prawie calego kurczaka surowego na rosol ) ;)
wiec poprostu i trzeba uwazac na te nasze suki :lol:

Posted

Haha, pomysłowy psiur z Hexy :evil_lol: Na pewno macie ciekawie, ale cieszę się, że mi moje kundliszcza oszczędzają takich atrakcji :diabloti: Chociaż nie powiem, jak był u nas na DT jamnik-złodziej to było wybitnie wesoło... A gdy pojechał do nowego domu - zupełna nuda, moje kundle wydawały mi się takie nieruchawe :evil_lol: Frotek też przeżywał brak kumpla do dzikich ganianek. Z Chii to nie to samo, bo młoda zawsze może się wnerwić i pozamiatać kudłaczem podłogę...

Dzisiaj - tfu tfu - zupełna cisza i psy się wylatały za wszelkie czasy :loveu:
Życzę miłej niedzieli :p

Posted

Ale figury labka Hexa nie ma :evil_lol:. Shina nie kradnie, bo nie wie że można ;).
Śmietnik tylko bratu rozwala, a jak się boi że ktoś ją u niego nakryje to jego śmietnik przynosi do mnie do pokoju i się z papierkami rozprawia na łóżku :mad:. Mojego śmietnika nie rusza bo ja nie jem czekolady, chipsy rzadko i nie ma w nim nic ciekawego. Mięso to najbardziej Hexolinie smakuje takie upieczone, najlepsza z tego co zauważyłam jest karkówka :p.

Z psów które u mnie były najlepszy był dobek w rozrabianiu - ciuchy mamie poniszczył, oblewał nogi od stołu w kuchni, nie chciał chodzić po schodach i musiałam z nim w piwnicy spać, nie przychodził na wołanie i trzeba go było łapać jak po podwórku go puszczałam (pierwsze 2 dni bo później się nauczył że do mnie się podchodzi jak wołam).

My dzisiaj bezspacerowo bo imprezka rodzinna była, więc kundle siedziały cały dzień same... Ale jutro i pojutrze mam wolne więc nadrobimy.

Coś wrzucę niedługo, ciekawe czy ktoś ją pamięta jeszcze - wariatka nad wariatki :razz:

Posted

*Monia* napisał(a):
Z wydarzeń Sylwestrowych:
Wyszłam z młodą na spacer, wystrzały gdzieś w oddali więc bez stresu. Wchodziłyśmy na pole i na naszej drodze pojawiło się coś o wyglądzie worka na śmieci. Gdy byłyśmy ze 3 metry od tego to nagle zawiał wiatr i to się poruszyło. Mój kurdupel obronny na to się zjeżył, zaczął warczeć groźnie, próbowała szczeknąć i stanęła w miejscu nie mając zamiaru iść w stronę potwora. Ja w śmiech, ale trzeba było się opanować i przekonać psa że to nie jest straszne. Poćwierkałam do niej i jakoś udało mi się dojść z psiskiem tak żeby móc potwora pokonać. Jak Shina zobaczyła że potwór pokonany to podeszła, powąchała i przestał dla niej istnieć. Ubawiłam się strasznie, bo młodej takie akcje się do tej pory nie zdarzały ale jednak chyba móżdżek jej pracować zaczął i wyobraźnia zadziałała :lol:.

A Hexolinę ledwo udało mi się do domu zagonić z podwórka, bo stwierdziła że jak wystrzały już ciche i rzadkie to można poganiać spokojnie. Nie ważne że pańcia zmęczona i jej zimno, psisko zadowolone i trzeba się dostosować :mad:. Leki się jej na głowę rzuciły :evil_lol:. Zwykle po wystrzałach kilka godzin chodzi czujna, a dzisiaj luzik. Nastawiłam się na proszenie Hexy żeby w ogóle zeszła do drzwi, a okazało się że z domu szybko wybiegła zanim Shinę zdążyłam wepchnąć przez drzwi :lol:. Młodą znowu podeptała, ale przynajmniej wiem że hydroksyzyna i stress out Hexolinie pomogły i nie mieliśmy roztrzęsionej kupki nieszczęścia. I pomyśleć że mało brakowało a wet by mi Sedalin dla niej sprezentował :shake:

No i się rozpisałam, ale Sylwester z psami obfituje w przygody ;)

*Monia* napisał(a):
u nas i tak spokojnie było przed sylwkiem i dzisiaj w sumie też nie było jakoś dużo wystrzałów na szczęście, przynajmniej Hexolina dała radę w ogóle z domu wyjść, wysikać się (wie że nie wróci do domu dopóki się nie wysika i będzie musiała wystrzałów słuchać :diabloti:) i nawet biegała. A najlepszy sposób na ściągnięcie kundla do domu to nagadać że będzie zaraz bum i czekać cierpliwie aż ktoś petardę odpali :evil_lol:, oczywiście w tym czasie nie można śniegu rzucać bo plan nie wypali ;).

Jej bezczelność przechodzi czasami wszelkie granice tolerancji :angryy:. Jej wolno dużo, na wiele rzeczy się oko przymyka. Zdrapywanie makaronu z dywanu, zbieranie podartych w strzępki papierków, czyszczenie podłogi z oleju, obejście się smakiem po utracie przepysznych zapiekanek z resztki sera, itp atrakcje to u nas na porządku dziennym. Po wylizaniu przez Hexę patelni mama tylko stwierdziła że będzie mniej zmywania :evil_lol:. Zupę z garnka też potrafi kundel wypić/wyjeść, ale już się nauczyła że najpierw musi wystygnąć ;). Ile razy na gorącym uczynku była złapana, ile ochrzanów zebrała to już nawet nie liczę i nic do łebka nie dotarło, staje tylko pod stołem i udaje że jej wcale w kuchni nie ma :shake:. Chyba porządne lanie by mogło ostudzić jej zapędy, ale wtedy by się bardziej kryła i mogła by jeszcze się udławić jak by się za bardzo spieszyła :cool1:.

Z zabawnych kradzieży-psikusów (najczęściej mamie robi numery). Mama zostawiła drewnianą łyżkę przy kuchni i poszła po coś do piwnicy. Wróciła i łyżki nie było, więc stwierdziła że pewnie zostawiła w piwnicy. Zeszła, poszukała ale jej nie znalazła więc wróciła do kuchni zastanawiając się gdzie mogła tą łyżkę położyć. Jak tak sobie myślała to zobaczyła pod stołem Hexoliny łapska i kawałek czegoś wystający spod obrusa. Zajrzała a tam stała zadowolona Hexa z łyżką w paszczy i gapiła się wzrokiem niewiniątka :evil_lol:. Potrafi kundel z człowieka zrobić wariata :evil_lol:. Takich historii u nas w domu pod dostatkiem, szczególnie z udziałem mamy i brata bo ich sobie Hexa upodobała do dokuczania ;)

Hexa tak samo jak Rasta z podkradaniem. ;)
Ja mam tym razem szczęście, że mój pies na fajerwerki sobie 2 razy szczeknie i dalej ma to w d.
Fiona boska :loveu:

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
Hexa tak samo jak Rasta z podkradaniem. ;)
Ja mam tym razem szczęście, że mój pies na fajerwerki sobie 2 razy szczeknie i dalej ma to w d.
Fiona boska :loveu:

I jak nie kochać takich złodziei :evil_lol:
Shina zaczyna też coraz bliższe wystrzały zupełnie olewać (nie spuszcza ogona już) i mam nadzieję że moje robienie z siebie durnia po każdym wystrzale zrobi swoje ;). Jak się przestraszy to nie łapię jej nerwowo jak to jest w przypadku Hexy (boję się że zwieje do domu przez ulice ruchliwe) tylko rzucam jeszcze piłkę, podskakuję i zabawiam ją żeby kojarzyła sobie wystrzał z zabawą. Działa :razz:. Po sylwestrze w szafie z roztrzęsionym szczeniuchem to miła odmiana :evil_lol:
Fiona już dorosła pannica (pokazywałam ją kiedyś jak była mała), nieźle rąbnięta, szalona i jak wpadnie w szał radości to biedni ludzie na jej drodze :shake:. TZ dzisiaj dostał w nos, bo jak to tak mógł przyjść i psa nie pogłaskać :evil_lol:. Na mój wiodok siada, bo ja mam przecież ciastka i jak usiądzie to dostanie. Moich wariatek się ostatnio przestraszyła, bo chciała z nimi poszaleć przy siatce (wlazły do ogródka który powstał żeby Hexa nie miała jak na koty szczekać) a Shina wstrętna ją obszczekała, Hexolina pomogła i Fiona zwiała żeby ich nie słuchać :lol:. Ma za swoje, bo mi szczeniucha chciała kiedyś zeżreć i tylko dzięki Hexolinie Shina wyszła z tego cało :roll:.
Jutro pokażę astowatą zabójczynię dzieci w akcji ;)

Posted

Tak, ogon w ogóle cały czas jej lata bo ona lubi zabawę w każdej formie :lol:
A pióro to już ktoś chciał jej ucinać :mad:

Fionuchy ciąg dalszy :razz:
Jak on smakowicie wygląda

aaamm :evil_lol:

teraz spróbuję palucha, ale ten pierścionek trochę przeszkadza :evil_lol:

świński ryj :lol:

Posted

Hexa tak non stop na każdym śnieżnym spacerze :roll:
Świniaki fajne, ale ich pomysły i delikatność czasem powalają :evil_lol:. Fiona to inteligentna bestyjka jest, tylko nieprzewidywalna i nie wiadomo kiedy agresor jej się włączy :shake:. Do swoich stara się być delikatna, leciutko podgryza, skoki wymierza tak żeby nie przewrócić, ale wiem na co tą bestyjkę stać i mam do niej ograniczone zaufanie (nie mylić ze strachem bo boję się jedynie o swoje zęby jak się wariatka cieszy że ją głaszczę ;)).

Jeszcze 2 fotki mam
uśmiech

pies w szale radości :lol:

Napstrykałam jej sporo fot, ale większość rozmazane albo niedoświetlone... Za to młodego mam sporo, ale nie będę wrzucać bo moje kundle za nim nie przepadają :evil_lol: (za ruchliwy jest i za głośno krzyczy ;))

Posted

Fajny prosiak z niej wyrósł :)

A jak tam kariera frisbowa? Widziałam, że zgłosiłaś się do projektu "DOGonić marzenia":)

Nie znasz może takiej suni?