Baton Posted March 1, 2012 Posted March 1, 2012 Dzisaj wyczułam u Joy (suczka rasy chihuahua) guzka pod skórą. Raczej się nie przemieszcza, jest dosyć twardy i wielkości monety... Zastanawiam się co to może być, Joy jest alergiczką, ale po zmianie karmy było dobrze. To zgrubienie może mieć od maksymalnie kilku dni (jestem chora więc ostatnio mniej się Joy zajmowałam i mogłam przeoczyć pojawienie się tej zmiany...). Ten guzek znajduję się kilka centymetrów za łopatką. Przyszło mi więc na myśl, że może to być związane z zastrzykami (miesiąc temu miała operacje na rzepkę i dostawała zastrzyki...nie wiem czy akurat w tym miejscu...) Ale wydaje mi się mało prawdopodobne by coś takiego pojawiło się miesiąc później...czy to jest możliwe? Co to może być? Quote
gryf80 Posted March 1, 2012 Posted March 1, 2012 po niektórych antybiotykach może wystapić odczyn .przeważnie po 3-4 tyg od ostatniej inj. Quote
Baton Posted March 2, 2012 Author Posted March 2, 2012 A w takim wypadku wielkość tego guzka się nie zmienia czy może z czasem się powiększa lub zmniejsza? Quote
gryf80 Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 powinna sie zmniejszać,poinjekcyne sa przeważnie nie bolesne,spróbuj przykładac woreczki z ciepłą woda(woreczki żelowe dostepne w aptece lub po prostu termofor lub butelka miejscowo),przyspiesza zaniaknie guzka.jesli ten stan utrzyma się dośc długo radze iśc z tym do weta-mięsaki po inj(ale przeważnie po szczepieniach)nie zmniejszaja sie i trzeba chirurgicznbie wycinać,ale to juz określi wet Quote
ChiqDeeWikiXenia Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 Moje chi też mają po zastrzykach takie cuda pod skórą, ale po 2-3 miesiącach samo znika;) Quote
Recommended Posts