Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest monia3a
Posted

Słuchajcie ja mam pytanie raczej z wychowania co do czystości. Otóż moja Kiara ma 2,5 miesiąca i od samego początku prosiła na podwórko co było dla mnie zdziwieniem, ponieważ szczeniaki raczej siusiają w domu ale mimo to zawsze za siusianie na podwórku ma pochławłę" dobry piesek " i nagrodę w postaci jakiegoś smakołyka. W nocy też nie było z nią problemu ponieważ piszczała jak chciała na podwórko, ale dziś po raz pierwszy nasikała w domu ale jestem bardzo zła na nią ponieważ nasikała na stole i dwa razy na łóżku tym na którym śpię a ona nie może spać ze mną. Zdażyło się to poraz 1 wcześniej jak wychodziłam to bardziej zajmowała się demolką mieszkania niz siusianiem. Pomocy co mam z tym robić? Nie nakrzyczałam na nią bo było już po fakcie a zresztą nie krzyczę na psa za sikanie

Posted

Jak szczeniak, który już nie sikał w domu, nagle znowu w domu sika, to ja bym przede wszystkim zaniosła mocz do zbadania (koszt ok. 10 zł). U nas tak było i okazało się to zapaleniem pęcherza.

Guest monia3a
Posted

Zaniosę mocz do zbadania ale bardziej wydaje mi się, że to po złości bo fakt faktem została sama w domu dość długo. Łóżko wyprane tylko teraz strach zostawić ją w domu samą . Niewiem może popsikam łóżko dezodorantem :razz:

Posted

też wydaje mi się że raczej nie "po złości". raczej bym wygospodarowała w domu kąt gdzie można psa zostawiać samego bez strachu że coś zniszczy. ja froda jak musiałam zostawiać to zostawiałam w kuchni i korytarzu (kafelki, więc w razie nieszczęścia łatwo posprzątać), zamykając inne pokoje i pilnując aby na podłodze było jego legowisko, jego zabawki, miska z woda i nic więcej (żadnych butów, papierów i tak dalej). nic (tfu tfu) do tej pory nie zniszczył (pogryzł mi jeden pasek w kapciach, ale to moja wina- nie powinnam była kapci zostawiać w korytarzu...). a jak to nie zadziała to możesz zawsze kupić klatkę i tam zostawiać pieska jak ciebie nie ma. brzmi może okrutnie, ale nie jest.

Posted

Czyli rozumiem, ze skoro moja 3 miesięczna ONka załatwiała sie juz na dworzu, spokojnie co 3 godzinki a teraz nagle zaczeła siusiać w domu i wytrzymuje max 2h to tez lecę z moczem... Do zwykłego weta mozna? czy to nie w każdej klinice zrobia to badanie?

Posted

Możesz do weta, możesz bezpośrednio do laboratorium - do Labwetu na Gagarina albo Laboklinu na Powstańców Śląskich, bo i tak wet do któregoś z tych laboratoriów odda (niektórzy oddają jeszcze do ludzkiego laboratorium w szpitalu, ale moim zdaniem lepiej zrobić w zwierzęcym).

Jeśli wytrzymywała 3 godziny, a teraz wytrzymuje 2 to jeszcze nie tragedia, jest zimniej, to ma prawo trochę częściej sikać. U mnie było tak, że pies już wytrzymywał 5-6 godzin w dzień i 7-8 w nocy, a nagle mi zaczął sikać co pół godziny. Ale to, że nie sikała w domu, a teraz sika, jest bardziej alarmujące, ja bym jednak zrobiła badanie. Kupujesz w aptece ludzkiej pojemniczek na mocz, podstawiasz rano przy pierwszym sikaniu i gotowe.

Posted

Dla spokojności sumienia zbadaj mocz. Moje suczysko od maluszka informowało głośno, że chce się załatwić. Dotyczyło to co prawda tylko tego "poważnego" załatwiania. Troszke później niż Twoja sunia przestała w domu siurlać. Jak już sie ucieszyłam, że koniec z mopem i szmatkami to nagle...sunia znowu zaczeła opróżniać pęcherz w domu. Tzn wyglądało to tak: leży sobie spokojnie ja wskakuję w butki i to już chyba był sygnał, by uwolnić pecherz, smycz w ręke to samo. Trwało to tak z dwa tygodnie. Kolejny raz przeżyłam szok ,gdy sunia była przed cieczką. Ta sama jazda...ja w buty ona siurla.Choć tutaj jednak nie tylko butki dawały taki efekt. Miałam wrażenie, że wystraczy by coś ja wzruszyło, a już była w kucki. No i latałm na dwór z 8 miesięczną sunią jak ze szczeniorem.

Guest monia3a
Posted

Już sama nie wiem co robić :-(

Badania są dobre, właśnie wróciłam z miasta a nie było mnie raptem 3 godzinki i co widzę znów siku 2 razy na świeżo wypranym łóżku :-( Ja to ja ale mój TZ stwierdził, że trzeba będzie zrobić jej kojec na zewnątrz i trzymać ją tam w czasie naszej nieobecności, choć to nie jest rozwiązanie idzie zima i albo trzymamy psa w domu albo na podwórku. Nie mam możliwości zamknąć jej w jednym pomieszczeniu ponieważ nie mamy drzwi w mieszkaniu tylko do sypialni i pokoju córki ( które są zamykane przed wyjściem )
Ręce mi opadają a tak się szczyciłam i chwaliłam wszystkim jaka ona mądra bo nie siusia w domu. Mam za swoje !!!

Posted

mi-la napisał(a):
Dla spokojności sumienia zbadaj mocz. Moje suczysko od maluszka informowało głośno, że chce się załatwić. Dotyczyło to co prawda tylko tego "poważnego" załatwiania. Troszke później niż Twoja sunia przestała w domu siurlać. Jak już sie ucieszyłam, że koniec z mopem i szmatkami to nagle...sunia znowu zaczeła opróżniać pęcherz w domu. Tzn wyglądało to tak: leży sobie spokojnie ja wskakuję w butki i to już chyba był sygnał, by uwolnić pecherz, smycz w ręke to samo. Trwało to tak z dwa tygodnie. Kolejny raz przeżyłam szok ,gdy sunia była przed cieczką. Ta sama jazda...ja w buty ona siurla.Choć tutaj jednak nie tylko butki dawały taki efekt. Miałam wrażenie, że wystraczy by coś ja wzruszyło, a już była w kucki. No i latałm na dwór z 8 miesięczną sunią jak ze szczeniorem.

No u mnie własnie cos takiego zaczęło sie dzieć! Wcześniej jak sie ubierałam to grzecznie siadała i czekała jak jej przypne smycz, potem schodziłysmy i sikała dopiero na dworzu. A teraz jak widzi że sie ubieram to albo juz w domu popuszcza albo na klatce. jak drzwi sa otwarte na zewnatrz to okej ale jak zamkniete to nim zdąrzę otworzyc kluczem to ona juz w przedsionku sika...

Posted

monia3a napisał(a):
Już sama nie wiem co robić :-(

Badania są dobre, właśnie wróciłam z miasta a nie było mnie raptem 3 godzinki i co widzę znów siku 2 razy na świeżo wypranym łóżku :-( Ja to ja ale mój TZ stwierdził, że trzeba będzie zrobić jej kojec na zewnątrz i trzymać ją tam w czasie naszej nieobecności, choć to nie jest rozwiązanie idzie zima i albo trzymamy psa w domu albo na podwórku. Nie mam możliwości zamknąć jej w jednym pomieszczeniu ponieważ nie mamy drzwi w mieszkaniu tylko do sypialni i pokoju córki ( które są zamykane przed wyjściem )
Ręce mi opadają a tak się szczyciłam i chwaliłam wszystkim jaka ona mądra bo nie siusia w domu. Mam za swoje !!!

spokojnie- może coś się zmieniło w domu ostatnio? może sunia jest bardziej znerwicowana? jeśli nie ma możliwości zamykania jej w jednym pomieszczeniu to możecie pomyśleć nad klatką lub płotkami dla suni. klatka i tak może się przydać do transportu, płotki natomiast można rozstawiać w domu lub w ogrodzie.

ps. radziłabym te drzwi do sypialni jednak zamykać, tak aby do sypialni nie miała dostępu.

Posted

Myślę, że najlepszym wyjściem jest uzbrojenie się w cierpliwość. Każdy psiak w końcu przestaje załatwiać sie w domku. Gdy pytałam weta czemu suczysko znowu posikuje to stwierdził, że funkcjie pęcherza zaczynają sie ukształtowywać tak około 5 miesiąca +dochodzą do tego emocje. Nie wiem ile w tym prawdy, bo wyznaję zasadę ograniczonego zaufania do tego zawodu, ale z tą wiedzą jakos łatwiej było mi wrocić do mopa.

Guest monia3a
Posted

Wiem, że trzeba cierpliwości

Nic bym nie mówiła jakby Kiara siusiała na podłogę ale ona robi to na łóżko :-( a na podłogach sucho, przeszłam na kolanach po wszystkich dywanach i sprawdziłam.
Trudno, będę ja zostawiać w kuchni a wejscia zasłaniać jakimiś płotkami a w najgorszym wypadku zamknę ją w ganku.

Posted

Wydaje mi się, że siusia do łóżka, ponieważ czuje swój własny zapach z poprzedniego razu. Według niej jest super - robi przecież w jednym miejscu. Rozumiem, że łóżko jest wyczyszczone, pościel zmieniona etc., ale pies dalej będzie czuł zapach. Proponuję ścierkę którą wycieracie siuśki położyć np na kafelkach gdzieś na podłodze. Podejrzewam, że sunia zacznie załatwiać się właśnie na tę szmatę. Można położyć pod szmatą folię albo większa szmatę (tanią wycieraczkę albo cuś). A kojec dziecięcy drewniany sprawdził się u mnie znakomicie - wydzieliliśmy szczylkowi obszar poruszania (i demolki), a jak podrósł, to zlikwidowaliśmy. Podnosi to poziom bezpieczeństwa, bo odgradza od kabli, kontaktów elektr. itp.

• 3 weeks later...
Posted

Ile powinien ważyć szczeniak 3,5 miesięczny?
Moja Kiara waży około 15 kilo ale patrząc na nią z góry jest chudziutka :cool3:
fakt, że ostatnio trochę podrosła i wydoroślała, sierść już prawie
zmieniła z dziecięcej na dorosłą ale nie jestem pewna co do wagi
Karmię ją Bewi Dogiem junior dawką podaną na opakowaniu ( a nawet nieco więcej )

Posted

monia3a napisał(a):
Ile powinien ważyć szczeniak 3,5 miesięczny?
Moja Kiara waży około 15 kilo ale patrząc na nią z góry jest chudziutka :cool3:
fakt, że ostatnio trochę podrosła i wydoroślała, sierść już prawie
zmieniła z dziecięcej na dorosłą ale nie jestem pewna co do wagi
Karmię ją Bewi Dogiem junior dawką podaną na opakowaniu ( a nawet nieco więcej )

Moim zdaniem jej waga jest w normie. Mniej więcej do 16 tyg. szczeniak powinien ważyć tyle, ile ma tygodni.
Mamy teraz w domu 305 miesięczną sunię i waży około 18 kilogramów.

A to, że wygląda na chudą - może ma taka sylwetkę po prostu. Nasz Edox ma teraz pół roku i też wygląda jak przecinek, a waży prawie 30 kilo.

Posted

A czym karmicie Edoxa i tą suńkę? Moja mała też ma 3,5 miesiąca, w zasadzie za tydzień skończy 4 miesiące a waży bodajże 14kg. (ostatnio jak ja ważyłam było 13 kg więc zakładam że trochę przypbrała)

Posted

Wyjątek napisał(a):
A czym karmicie Edoxa i tą suńkę? Moja mała też ma 3,5 miesiąca, w zasadzie za tydzień skończy 4 miesiące a waży bodajże 14kg. (ostatnio jak ja ważyłam było 13 kg więc zakładam że trochę przypbrała)

Edox jedzie teraz na Eagle Pack'u czysto rybnym + suplementy, bo odczulamy go na kurczaka, a Siana zjada Bosh'a Junior ,bez dodatków.

Posted

gama wyglada ok.nie kombinuj.:evil_lol:.prof jest "pelny"tj.nie dodawaj niczego.w karmie jest to co jej potrzeba.mozesz dodac algolith bo on nie zaburzy ci dawkowania w karmie.

• 4 months later...