kora78 Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Czy ktos skonczyl kurs dogoterapii w Medvecie we Wroclaiu, albo moze mi pomoc ocenic jego realna efektywnosc i nadanie uznawanych w placowkach publicznych, uprawnien? http://www.medvet.com.pl/dogoterapia kurs w 2 mce, wekendowo. 2,400zl koszt. Adresaci: Kurs adresowany jest do osób, które chcą zajmować się dogoterapią. Cel: Zgłębienie i poszerzenie wiedzy niezbędnej do realizacji zajęć terapeutycznych, edukacyjnych oraz rekreacyjnych z udziałem psów. Tematyka zajęć: BLOK I 1. Wprowadzenie w dziedzinę fizjoterapii 2. Diagnostyka pacjenta 3. Metody fizjoterapii 4.Terapia manualna 5. Terapia w ortopedii, neurologii, pediatrii, geriatrii 6. Właściwe prowadzenie psa w terapii BLOK II 1. Neuroanatomia 2. Neurofizjologia 3. Wady rozwojowe i choroby warunkowane genetycznie 4. Urazy okołoporodowe 5. Zaburzenia ruchowe 6. Mózgowe porażenie dziecięce 7. Kontraktowanie BLOK III 1. Rozwój dziecka 2. Wybrane zagadnienia psychopatologii wieku rozwojowego: - całościowe zaburzenia rozwojowe - zaburzenia zachowania i emocji oraz zaburzenia funkcjonowania społecznego 3. Metody i techniki pracy z dziećmi z zaburzeniami rozwoju BLOK IV 1. Wprowadzenie do dogoterapii 2. Metodyka pracy dogoterapeutycznej ukierunkowana na osoby niepełnosprawne - warsztaty 3. Dogoterapia we wspomaganiu mowy - warsztaty 4. Pies terapeutyczny 5. Zajęcia edukacyjne przy wykorzystaniu psów z dziećmi w wieku przedszkolnym i szkolnym 6. Sport i rekreacja przy udziale psów BLOK V 1. Zoonozy 2. Dobrostan zwierząt 3. Opór 4. Wybrane zagadnienia z patofizjologii 5. Pierwsza pomoc dla psa BLOK VI Warsztaty Specjalne w Ośrodku Dziecięcych Porażeń Mózgowych "Puchatek" BLOK VII Warsztaty Specjalne w Ośrodku Dziecięcych Porażeń Mózgowych "Puchatek" Kurs obejmuje 60 godz., zajęcia prowadzone są w trybie zaocznym. jesli juz mam mgr terapii pedagogicznej, czy ten kurs jest mi potrzebny i bedzie uznawany w szkolach i przedszkolach? Quote
Recommended Posts