Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Czy macie Szanowni Forumowicze jakiś pomysł, jak zabezpieczyć łapki suczki po amputacji wszystkich palców w trzech łapach? W butach albo nie chce chodzić, albo je gubi. Przydałoby się coś lekkiego, wytrzymałego i dobrze przylegającego do łapek, tylko co???
Poza tym skóra na tych "kikutkach" mimo natłuszczania często pęka, po dłuższym wybieganiu tworzą się ranki, a każda moja interwencja typu przemywanie i smarowanie kończy się niemalże awanturą, bo sunia reaguje bardzo nerwowo, nawet wtedy gdy zbliżam rękę do łapki ale jej jeszcze nie dotykam. Jak mogę pomóc swojej suni?

Posted

jak długo jest po zabiegu?może juz nie trzeba żadnych opatrunków,zamiast butów proponuję zakładanie pseudobutów z bandaża a na to gumowa rękawiczka jednorazowa rozm.s,wszystko plastrem oklejone do sierści,żeby sie nie zssuwalo na spacerze

Posted

[quote name='gryf80']jak długo jest po zabiegu?może juz nie trzeba żadnych opatrunków,zamiast butów proponuję zakładanie pseudobutów z bandaża a na to gumowa rękawiczka jednorazowa rozm.s,wszystko plastrem oklejone do sierści,żeby sie nie zssuwalo na spacerze[/QUOTE]

Zbieg, a raczej zabiegi moja sunia miała w sierpniu i we wrześniu, ale co jakiś czas tworzą się rany na tych kikutkach, bo skóra w tych miejscach jest bardzo cienka i delikatna. Przyklejanie do sierści nie wchodzi w grę bo plasetr niestety depiluje sierść bardzo skutecznie a zrywanie jest bolesne. :-(

Posted

[quote name='cockermanka']A może opatrunki z samoklejących bandaży? Dobrze się trzymają, a zdejmowanie nie jest tak nieprzyjemne, jak odklejanie plastra. Dodatkowo przepuszczają powietrze, co też jest ważne.[/QUOTE]

Opatrunki z samoklejących bandaży? Nigdy nie słyszałam :crazyeye: Lecę "ryć" net pod tym kątem. Dzięki.

Specjalistyczne maści już wypróbowane, ale efekt zerowy :shake:. Mam nadzieję, że jak się już te wszystkie zlodowciałe bryły śnieżne całkowicie roztopią w lasach, może będzie ciut lepiej, ale tak czy siak, ta cienka skóra na kikutkach jest zdecydowanie bardziej wrażliwa niż opuszki z grubą skórą i pazurami.

Dzięki za podpowiedzi :lol: