Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Korzystajac z okazji ze zostaly zalozone nowe dzialy, zadam Wam pytanie :cool3:Jestem ciekawa czy ktos tu na forum robil (na pewno tacy sa) egzamin PT-chodzi mi o haszczaki ale nie tylko...
Jakie sa Wasze odczucia? Czy egzamin jest adekwatny do umiejetnosci psa? I wreszcie jaka metoda szkoliliscie swoje psy aby zaszly tak daleko? :lol:

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja byłam z haszczakiem na PT.Zdałysmy z ocena dobra.Ale teraz ponownie bym z nia chciała chodzic na PT , zdac egzamin na wiecej niz dobry a pozniej moze na PTT ?
Jak znajde szkołe gdzie mozna przyjsc na sam egzamin to z checia sprobuje jeszcze raz.Ja szkole oczywiscie metoda klikerowa i jestem z niej bardzo zadowolona.Jezeli masz haszczaka to z racji ze nie sa to psy łatwe polecam ci kliker.

Posted

Folka napisał(a):
Jezeli masz haszczaka to z racji ze nie sa to psy łatwe polecam ci kliker.

Chodze z moja mala na szkolenie :lol: Narazie jestesmy na szkoleniu podstawowym, pozniej zaczniemy chodzic na PT :cool3:
Metoda jest posrednia-na zajeciach sa to pochwaly i smakolyki-w domu moge na wlasna reke pracowac klikrekiem (po konsultacji z treserka)
Ja jestem zadowolona z mojej szkoly i choc nie jest klikerowa (nawet nie wiem czy ktokolwiekw Łodzi prowadzi zajecia w grupie z klikerami) widze duuuze postepy :lol:
[EDIT] A jak z wykorzystywaniem umiejetnosci nabytych na szkoleniu w praktyce? Twoj haszczak przychodzi na zawolanie? Nie odebiega? Jestes wstanie go odwolac jak pobiegnie za czyms?
Jakim Twoj haszczak jest psem z charakteru (a moze raczej jakim byl przed szkoleniem)-trudnym? Czy raczej nadajacym sie do pracy? Mialas z nim problemy?

Posted

umiejatnosci sa wykorzystywane na codzien , to kiedy idziemy na pole czy boisko pobiegac.Lima przychodzi na zawołanie , jednak trzeba poczekac kilka czasami minute az to zrobi.Lima lubi prace z człowiekiem , ale trzeba ja odpowiednio zmotywowac czyli piszczace piłeczki , parowki , ogołem nowe zabawki.Lima biega za kuropatwami , zajacami i jestem w stanie ja odwołac a jak mi sie to nie udaje to wystarczy ze kiedy mowie do mnie zapiszcze zabawka albo wyjme ja z kieszeni to juz jest przy mnie.Ale haszczak moze ci przyjsc 100 razy a za 101 juz nie.Kiedy widzi nowe psy , mam w tedy wikszy problem z zajeciem ja cwiczeniami ale piszczałki i poarowki robia cuda ;) wiec nie narzekam , ale gdybym mogła cofnac czas to w moim domu haszczak nie pojawiłby sie napewno.

Posted

Folka napisał(a):
ale gdybym mogła cofnac czas to w moim domu haszczak nie pojawiłby sie napewno.

Ojej... Przykro, ze nie trafilas na swoja druga polowke (mowie o psie, jako rasie)

Posted

no coz , ale i tak jej juz teraz nie oddam , mojego słoneczka :loveu:
na poczatku cieszyłam sie ze mam psa , niewazna była rasa.teraz kiedy zaczełam brac udział w sportach kynologicznych , z Lima jest mi ciezej.Nie zawsze słucha sie tak jak bym chciała , ale trening czyni mistrza.Teraz zamarzył mi sie border , do regularnej pracy.jednak cały czas starm sie nakrecac Lime na wszytskie sporty jakie mi przykda do głowy i na jakie moge uczeszczac.Narazie zaczynamy startowac w zawodach agility , a z jakimi wynikami to sie zobaczy ;) ze swojego doswiadczenia z pracy z oim haszczakiem , mysle ze wiekokoło 1,5 roku jest najlepszym momentem do szkolenia.Lima jak była szczeniakiem to olewka była na całej linii , ale kiedy doszła do 1,5 - 2 lat to juz była bardziej chetna.wiec jeszcze dozu przed toba :diabloti:

Posted

Polna napisał(a):
Asia jednak jest dobra alternatywą tak mi sie wydaje 8)

No jasne ze TAK! :lol: Ja jestem z tej szkoly BARDZO BARDZO ALE TO BARDZO ZADOWOLONA :multi:

Posted

ja tu chciałam powielbić też klikerowców!sama mam 12 tygodniawą sunie malamuta i tyle co ona umie to wiel dorosłych psów nie potrafi a wszystko klikerem!będziemy chodzić na agility(ej jest już jakiś malamut na agility;))serio) do Wndy-genialny szkoleniowiec i cąłkowity klikerowca!ale szukamy jakeigoś przedszkola tzn raczej przedszkola z pożadnym szkoleniem-bo seriow iele już Skya umie!czy zncie jakieś?klikerowe oczywiście najlepiej!dzięki pozdrawiam

Posted

Folka nie dziwie się że żałujesz zakupu haszczaka, coś mi się wydaje że nie wiele o tej rasie wiedziałaś wcześniej. To są psy pracujące ale w zaprzęgu one mają ciągnąć, biegać... a nie bawić się w tzw. sporty kynologiczne one do tego się nie nadają agility i inne tego typu zabawy są dla innych ras. A tak wogóle to trenujesz ze swoim haszczakiem np. canicross czy coś w tym rodzaju?????????
Cóż najgorsze jest zmienianie psychiki i naturalnych zdolności psa do swoich zachcianek.
Znów psy zaprzęgowe w niewłaściwych rękach.:shake: :shake:

Posted

Jasne że lepiej że ma jaką formę ruchu ale te psy potrzebują czegoś innego, innej formy aktywności. Tak samo jak nie każdy człowiek nadaje się do danej dyscypliny sportu tak samo jest z psami. Chodzi mi tylko o dobro tych psów, żeby w którymś momencie zfrustrowani brakiem osiągnięć właściciele nie pozbyli się takiego psa. Wybór konkretnej rasy musi być przemysłany i to dłuterminowo a nie teraz będę biegać z moim psem a teraz modne jest agility więc zmieniamy.
POWTÓRZĘ TO JESZCZE RAZ HASZCZAK NIE NADAJE SIĘ DO TEGO ON MUSI PRACOWAĆ BIEGAJĄC I CIĄGNĄC DO TEGO JEST PRZYSTOSOWANY.
On nigdy nie będzie w 100 % wykonywał poleceń które według niego są bezsensu a bieganie np. po jakimś torze dla psa jest bezsensu.
Zanim zmusicie do czegoś swojego psa pomyślcie jak on, nie jak człowiek. Czy jemu się to podoba a nie wam. To jemu ma sprawiać przyjemność a nie wam i musi to byc zgodne z jego naturą.

Posted

Ale Muszu, zarowno u husky jak i w kazdej innej rasie sa rozne psie charaktery... Jedne beda chcialy ciagnac a drugie lezec na kanapie lub bawic sie pileczka... W czym problem? Wiesz ze Explorer`s TRADE MARK biega na ringu bez ringowki :cool3: Taki juz jego charakter ze CHCE wykonywac polecenia... Kazdego psa da sie na cos rozkrecic: maszerzy rozkrecaja swoje psy na ciagniecie, a inni moga rozkrecic husky na pileczke :lol: Przeciez husky to nie sa psy "macho"-maja tylko ciagnac, a nie moga myslec ?! (oczywiscie psy w zaprzegach mysla ale nie jest to ten sam wysilek psychiczny jak w przypadku nauki):roll::shake: To psy inteligentne-przeciez sam o tym dobrze wiesz...

Posted

Myszu napisał(a):
Jasne że lepiej że ma jaką formę ruchu ale te psy potrzebują czegoś innego, innej formy aktywności. Tak samo jak nie każdy człowiek nadaje się do danej dyscypliny sportu tak samo jest z psami. Chodzi mi tylko o dobro tych psów, żeby w którymś momencie zfrustrowani brakiem osiągnięć właściciele nie pozbyli się takiego psa. Wybór konkretnej rasy musi być przemysłany i to dłuterminowo a nie teraz będę biegać z moim psem a teraz modne jest agility więc zmieniamy.
POWTÓRZĘ TO JESZCZE RAZ HASZCZAK NIE NADAJE SIĘ DO TEGO ON MUSI PRACOWAĆ BIEGAJĄC I CIĄGNĄC DO TEGO JEST PRZYSTOSOWANY.
On nigdy nie będzie w 100 % wykonywał poleceń które według niego są bezsensu a bieganie np. po jakimś torze dla psa jest bezsensu.
Zanim zmusicie do czegoś swojego psa pomyślcie jak on, nie jak człowiek. Czy jemu się to podoba a nie wam. To jemu ma sprawiać przyjemność a nie wam i musi to byc zgodne z jego naturą.
Wybacz, ale Ty masz chyba mocno ograniczone horyzonty:diabloti: Agility robi się owszem coraz popularniejsze, na szczęście. To wspaniała zabawa dla psa i właściciela. Oczywiście wiadomo, że z psem KAŻDEJ rasy trzeba umiec pracowac, i nawet jezeli ktos bedzie za duzo wymagal od bordera to stlamsi psa. :roll: Ja agility, obediencuje i od czasu do czasu frisbuje z alaskanem. I nie narzekamy. Wiem, ile moge od niego wymagac, i wiecej nie wymagam bo wiem rowniez, jak on reaguje na zbyt wysokie wymagania. Stara sie najbardziej jak tylko potrafi i skakanie sprawia mu ogrmna przyjemnosc. Twoja wypowiedz wskazuje na to, ze haszczaki sa wyjatkowo niepojetnymi i ofgraniczonymi psami, a dobrze wiemy, ze jest inaczej. Jezeli ktos ma bliska wiez i kontakt z psem i potrafi z nim odpowiednio pracowac i sie porozumiec, to dla psa agility nie jest bez sensu. Jezeli umiesz z psem pracowac i masz odpowiednie podejscie, to z kazdym psem mozna pracowac i bedzie to mialo dla niego sens.

Posted

zgadzam sie w 100% z Zakla.Aja np.ze swoim malamutem bawie sie w dog dancing i agility oczywiscie narazie po domowemu ale mam nadzieje juz niedlugo to sie zmieni.Owszem pochodzenie przodkow danej rasy i do czego ona zostala stworzona jest bardzo wazne i powinno sie generalnie na tym bazowac ale istnieja rowniez inne psie sporty a chociazby dlatego zeby psa czyms zajac.Ja napewno nie bylabym szczesliwa gdybym miala biegac bez urozmaicen, albo ciagnac ciezary dlatego ze ktos mi kaze.Pies chce w kazdym calu zaimponowac wlascicielowi jezeli naprtawde mocna wiez laczy go z czlowiekiem.;)

Posted

Zakla popierwsze nie mam ograniczonych horyzontów tylko twierdze, że jedne psy nadają się do tego a inne do czego innego. Nie można psa zmuszać do czegoś co nie sprawia mu przyjemności. Z wypowiedzi Folki wynika, że nie jest zadowolona z pracy z huskym, skoro żałuje jego zakupu. Dlatego chciałam wyjaśnić dlaczego tak jest. A ty Zakla masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem, bo jeżeli napisałam że husky nudzi się bieganiem bez sensu po jakimś torze, bo woli biegać po lesie i łąkach (co jest raczej bardziej zgodne z psią naturą niż bieganie po sztucznym torze) to raczej świadczy o tym że są to psy bardzo mądre i pojętne.
Ewelinabuck twierdzisz,że nie byłabys szcześliwa gdybyś musiała ciągnąć ciężary tylko dlatego że ktoś ci kazał a jak karzesz psu biegać po torze czy łapać frisbe to co jesteś jasnowidzem że wiesz że on by to chciał robić. A nie robi tylko dlatego że ty mu karzesz. Przemyslcie to co piszecie bo w obronie własnych racji stajecie się śmieszni. Miłego dnia

Posted

FigabaS napisał(a):
Hm, jak sie tak zastanowic to bieganie po sztucznym torze nie jest chyba zgodne z psia natura bez wzgledu na rase:razz:

Jakby się głębiej zastanowić to nic co dzisiaj z psami robimy nie jest zgodne z ich naturą.
To po co je trzymać w domu? A po to, żeby miło w swoim towarzystwie spędzać czas, nie ważne czy ćwicząć obedience czy ciągnąc sanki. Grunt żeby psu to sprawiało przyjemność.

Jesli psu Folki to sprawia przyjemność to po co ten raban?

Posted

Taniec tez nie jest chyba zgodny z psia natura... A widzialam nawet haszczaki tanczace;)
A tak bardziej serio to wydaje mi sie, ze cokolwiek bysmy nie robili ze swoimi psami to wszystko sprzyja obopolnej wiezi i psiemu posluszenstwu. Haszczakom, pieskom dosc samodzielnym, przyda sie niemal kazdy rodzaj pracy.

Posted

Nie twierdze, że haszczaki nie nadają się do innego sportu czy do szkolenia. Ale w innych sportach niż te które są bliskie jego naturze może nie zbyt dobrze się spisywać, a to może doprowadzić np. do pozbycia się psa. O to mi chodzi że nalezy dobierać psa do tego co chcemy z nim robić a nie zmuszać psa do czegoś co mu nie pasuje. Tak jakbym zmuszała średniej wielkości pudla do ciągnięcia mnie na nartach po śniegu po d.... przy -20:evil_lol: . I okaże się że jeden na milion pudli to przeżyje i będzie mu się to podobało i co wpiszemy pudla do grupy psów pociągowych:cool3: . Ludzie nie czyńmy tej ziemi aż tak bardzo poddanej pozwalajmy tym zwierzętą być sobą a nie cyrkowymi głupkami tylko po to że chcemy się popisać przed innymi.

Posted

chicken napisał(a):
Korzystajac z okazji ze zostaly zalozone nowe dzialy, zadam Wam pytanie :cool3:Jestem ciekawa czy ktos tu na forum robil (na pewno tacy sa) egzamin PT-chodzi mi o haszczaki ale nie tylko...
Jakie sa Wasze odczucia? Czy egzamin jest adekwatny do umiejetnosci psa? I wreszcie jaka metoda szkoliliscie swoje psy aby zaszly tak daleko? :lol:

Wrócę do tematu. Stwierdzenie "zaszły tak daleko" jest zdecydowanie na wyrost :evil_lol: . Regulamin PT to jedno, a sędziowanie to zupełnie inna bajka. Generalnie każdy pies, który nie zwieje z placu, ma zaliczone. A niektóre z tych, co dają nogę zresztą też... Najważniejsze w tym wszystkim jest samo szkolenie, nauczenie przewodnika, jak obchodzić się z psem, jak stać się jego przyjacielem i sprawić, aby on czuł się w naszym towarzystwie. I być może na tym powinno się kończyć zamiast dokładać do tego fikcję w postaci egzaminu. Egzaminy powinny być tylko dla tych, którzy czują się na siłach, aby do nich przystąpić.

Posted

Nie twierdze, że haszczaki nie nadają się do innego sportu czy do szkolenia.

I nic więcej nie powiem. Plączesz się w zeznaniach.

Jeżeli chodzi o to :
bo jeżeli napisałam że husky nudzi się bieganiem bez sensu po jakimś torze, bo woli biegać po lesie i łąkach (co jest raczej bardziej zgodne z psią naturą niż bieganie po sztucznym torze) to raczej świadczy o tym że są to psy bardzo mądre i pojętne.
Zapomniałaś dodać, że bieganie z saniami czy wózkiem z tyłu ;) Czy ja wiem czy to świadczy o mądrości i pojętności?:roll: Raczej o niechęci do bezpośredniej pracy z człowiekiem.

A nie robi tylko dlatego że ty mu karzesz.

Widać, że w sportach kynologicznych typu agility, obedience etc. się nie bardzo orientujesz. Wierz mi, że niezmiernie łatwo jest rozpoznać psa, który robi cos bo mu rpzewodnik karze i psa, który robi coś, bo lubi to robić.

Z wypowiedzi Folki wynika, że nie jest zadowolona z pracy z huskym, skoro żałuje jego zakupu.
no i zapewne uwiąże sukę w lsie, bo nie zrobi z nią A3.

Gdzieś jeszcze chyba wspomniałaś o tym, żeby brać psy takie, jakie chcemy etc. No i ja owszem stem kolejna osobą, której kolejnym psem nie będzie szpic, tylko owczarek. Bo zaczęłam pracować z malamutem, robimy tyle ile możemy, ale następny będzie owczarek. I tyle. Możesz stwierdzić, że zapewne pozbędę się moich psów, i że w ogóle to strasznie się nad nimi znęcam i karzę im bietgać po jakimś bezsensownym torze przeszkód, a one kula się i powolutku skaczą, bo ja nad nimi czuwam:evil_lol: Nie, Mokka? Potwierdz, że mały na zawodach to leje po nogach z tej niechęci do beznadziejnych torów:diabloti: