Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Akitka']Poza tym czasami sprawdza, czy jakiś zakaz aby na pewno się nie zmienił... :evil_lol: Wasze akity też tak mają?

Sai przybyla do nas w wieku mniej wiecej 7 miesiecy, zadnych zniszczen.

Shoggy, 8 tygodni, pare dziur w ogrodzie, jakas rozbita doniczka, pogryziona koncowka od ogrodowego weza (czasem zapominalem ze takie rzeczy nalezy klasc poza zasiegiem ciekawskiej psiej mordki) i to chyba wszystko.

Zadne z nich nie ma szczegolnych tendencji do uciekania. Raz czy dwa Sai wybiegla przez nieopatrznie pozostawione otwarte drzwi frontowe. Daleko nie uciekla, ale to jak byla jeszcze bardzo mloda. Teraz otwarte drzwi jej szczegolnie nie interesuja. Shoggy zwial 2 razy przez otwarta furtke kiedy mial kilka miesiecy ale latwo dal sie zlapac na kielbase. Teraz tez sie nie rwie do wybiegania poza swoje terytorium.

Nie lubia byc zamykane w jednym z pokoi. Wola na podworku. Zauwazylem ze nie lubia malych, zamknietych pomieszczen. Nie beda spaly w naszych sypialniach, wola w korytarzu pod drzwiami. Ciekawostka: Sai spi pod drzwiami syna, Shoggy pod naszymi. Sai sie prawie u nas wychowala, ale jej "pierwszym po Bogu" jest zawsze syn. Kiedy on gdzies wyjezdza lub wychodzi ten zaszczyt splywa na mnie. Natomiast Shoggy nie odstepuje swego Daddy (mnie) prawie na krok. Czasem, kiedy sie duzo krece (np. z podworka do domu, tam i z powrotem) to az mi go zal. Ile razy on to swoje wielkie cielsko musi dzwignac. Zawsze mnie podglada co robie. Kiedys to mu nawet wiertarke chcialem w lapy wsadzic, niech sie nie tylko gapi, ale niech i cos zrobi.

Z posluszenstwem bywa roznie. Raz lepiej, raz gorzej, ale widze ze z wiekiem sie poprawia. Shoggy zna podstawowe komendy takie jak "siad", "lezec", "chodz tu", "zostan", "jedz", "nie wolno", "fuj, zostaw". Wiekszosc komend poparta jest "umowionymi" gestami, mysle ze tak lepiej rozumie co od niego chce. Zadnych "sztuczek" go nie uczylem, to co umie wystarcza nam do harmonijnego wspolzycia. Jedyne komendy ktore wykonuje nieomal natychmiastowo to siad i jedz. Reszta wymaga glebokiego namyslu i czasem po tym namysle propozycja zostaje odrzucona. Akity to psy myslace.;)

O ruchliwosci juz pisalem.

Jedynymi cechami negatywnymi ktore zauwazam to upor i agresja w stosunku do innych zwierzat. Tresura musi byc przeprowadzana spokojnie i cierpliwie. Poniewaz to psy bardzo dumne i ponoc nigdy nie zapominaja i nie wybaczaja, bron Boze uzywac przemocy fizycznej. Podejscie musi byc psychologiczne, oparte na obopolnym szacunku (o rany, znowu mi sie tutaj to slowo "tabu" nawinelo, juz za to niezly oper zebralem, ale jednak jestem tak uparty jak moja ulubiona rasa). Moim zdaniem nie mozna pozwolic im "wlezc sobie na glowe", musza wiedziec co im wolno, a czego nie i to musi byc konsekwentie wymagane. Wszelkie granice musza byc od samego poczatku i wyraznie zaznaczone. Ogolnie z Akita nalezy postepowac wedlug australijskiego przyslowia: wiecej much sie zlapie na miod niz na ocet.

Szybko sie nudza, a wiec nie nalezy jednego cwiczenia powtarzac w nieskonczonosc. Jezeli cos nie wychodzi, lepiej to zostawic na potem i przejsc do czegos innego.

Nie znosza dobrze seperacji od swojej rodziny, ktos tu juz napisal iz Akita pozostawiona samej sobie, bez czestych kontaktow z czlowiekiem dziczeje. Te psy uwielbiaja byc blisko do wlasciciela i zauwazylem ze do lezenia obieraja sobie strategiczny punkt, z ktorego moga wszystko i wszystkich widziec. Akita zle traktowana lub trzymana na lancuchu moze przeobrazic sie w potwora nad ktorym nikt nie zapanuje.

Akita odpowiednio, z sercem, ale rowniez stanowczo prowadzona jest najwspanialszym, iscie krolewskim psem i najlepszym, najwierniejszym przyjacielem.

Posted

z tym, że łatwiej wychować suczke od psa oczywiscie sie zgadzam.. dlatego włąsnie i my jako kompletni laicy zdecydowaliśmy się na suczke ;) aha musze powiedziec, ze wszysc piescy znajomi byli nieco przerażeni jaką Daria sobie rase wybrała.. moja mama też była na początku sceptycznie nastawiona i bała się, że sobie nie poradzimy, probowała mnie przekonać do jakiegoś mniejszego pieska, ale ja sie uparłam i było "albo Akita albo ja nie chce psa" ;p

teraz cała rodzina, uważa że Anata była wspaniałym "wyborem".. z zalet można dodać, że akity to cicha rasa, raczej nie szczekilwa.. a jak juz szczeknie to ma do tego jakiś wazny powód i warto się zainteresować (niedawno się przeprowadziliśmy, ale Ruda szybko załapała jakie dzwieki są normalne dla klatki schodowej i tak jak nam "kradli" szafeczke z korytarza Anata szczeknęła /ale ze był srodek nocy nikomu sie nei chciało wstawać:oops:/ jak ktos wracał z bagażami o 4 w nocy Anata tez szczekneła, bo uznała to raczej za mało normalne zjawisko:evil_lol: ) .. dalej niektórzy ludzie bardzo nie lubią "zapachu psa".. akit prawie nie czuć.. jak przychodzą do nas goście dowiadują się, że mieszka u nas pies dopiero jak go zobaczą, wczesniej nie wyczuwają ;)
akity to również bardzo czyste psy.. wszyscy na ulicy zawsze się zastanawiają jak ja musze ją czesto kąpać, ze ona taka czysta.. a prawda jest taka.. co się wysuszy to się wykruszy.. poza tym akity myją się samę.. czasami jak wchodze do pokoju całe Anaty posłanie jest mokre, bo się myła ;)

cdn. <przerwa na spacerek;p>

Posted

A dodam jeszcze taką ciekawostkę: nie mam jakiegoś strasznie dużego mieszkania i raz, gdy zostali u mnie na noc znajomi, musiałam iść spać do Tz-ta. Ambrę zostawiła z lekką obawą w mieszkaniu ze znajomymi. Ambra moją koleżankę widziała kilkukrotnie. Jej chłopaka nie. Ale była grzeczna. Rano grzecznie wyszła z nimi na spacer i nie sprawiała większych kłopotów do mojego powrotu.
Poza tym z tym przemieszczaniem się Shoggy ma rację. Moje mieszkanie duże nie jest i Ambra zawsze doskonale wie, gdzie jestem, ale przenosi się za mną nawet, gdy w dużym pokoju przenoszę się z jego jednej strony na drugą. :cool3: Zawsze też stara się położyć spać dość blisko mnie. Teraz śpi za moim krzesłem i gdybym nie chcący je przesunęła w tył, to bym jej ogonek przygniotła. Ale w końcu to rasa o predyspozycjach obronnych - musi więc dokładnie pilnować panią. :razz:

Posted

[quote name='pola.1']Agappe racja,tak wlasnie jest!!!!!Ale napewno Latwiej jest wychowac suke niz psa.Wiem to z autopsji! Sunie sa bardziej rozsadne ,madrzejsze i chetne do ukladow.Natomiast taki meski psi nastolatek to istny dopus bozy.Mozna go okreslic tylko takim powiedzeniem '' ura bura szef podwora''.Zanim czlowiek mu wytlumaczy ze takiego zachowania nie toleruje,to normalnie mozna osiwiec!!!!A uwiez mi ja mam psa ktory jak na Akite jest wyjatkowo lagodny.No i trzeba przyznac ze suka jest od niego 1000 razy madrzejsza!!!!!!!!!! Co z tego ze on jest wielki i silny jak niedzwiedz ........i tak dziewczyny zadza!:diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti:

O rany, czyzbym tu byl swiadkiem zenskiego szowinizmu???:evil_lol:

Shoggiemu jak to czytal az sie slepia skrzyzowaly i jakos tak dziwnie prycha, ja juz wiem co to oznacza.

Shoggy jest wlasnie takim poznym meskim nastolatkiem i nie mam z nim zadnego klopotu.

Co do tych babskich rzadow to moj ojciec mial swietne powiedzenie: Mezczyzna jest zawsze glowa rodziny, a kobieta szyja, ktora ta glowa kreci jak chce. :eviltong:

Posted

Jak zwykle muszą być wyjątki :evil_lol: Ja nie miałam żadnego problemu z wychowaniem Bimbo. Ostatnio to mnie całkiem zadziwił. Bimbo doskonale wie, że nie wolno mu ganiać dzikich zwierząt. Byliśmy na spacerze na łąkach. Dosyć nisko nad ziemią latał kruk i próbował coś złowić. Bimbo przyleciał do mnie i patrzy to na mnie to na kruka. Czekał az pozwole mu pogonić. Tym razem pozwoliłam - ile radochy miał. :lol:
Za to Koi jest wyjątkowo uparta :shake:

Posted

dobra przejdźmy do "wad" (nie dla kazdego musi być do wada)..
-jak juz wszyscy wspominali dość trudny charakterek.. potrzeba jest złota cierpliwość i konsekswencja, konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja ;)
-mała tolerancja obcych psów
-intensywne linienie 2 razy do roku..włosy fruwają wtedy wszędzie <moja mama kiedyś wyjeła "białe" pranie z pralki, a wkładała je jako ciemne ;p >, nie wspominając już o włosach w jedzeniu ;p
ale taki włos ma również swoje plusy.. zbija się w kłębki, wiec co prawda jest bardziej widoczny, ale przy tym łatwiejszy do zebrania, a nie tak jak np włos boksera, który sie wbija w kanape i nawet odkurzacz czesto ma problemy z takim włosem..

odnośnie wykonywania komend heh.. akity to bardzo mądre psy, ale mają swoje zdanie.. jak ja wołam Anate to Ona jeszcze chociaż popatrzy sobie w niebo, żeby tylko nie przybiec do mnie.. nie mówiąc już o notorycznym udawaniu głuchoty :evil_lol: :evil_lol:
kiedyś wróciłam za szybko do domu i zdziwiło mnie, ze Anata nie przyszła mnie przywitać, wiec poszłam do swojego pokoju i zobaczyłam taki oto obrazek: Anata delikatnie podgryzała "jedwabną" malutką poduszeczke, którą zdjeła z kanapy.. krzyknełam "Anata", a Ruda na to zasłoniła poduszke łapami i zaczeła patrzyć w sufit z niewinnym wyrazem pyszczka ;)

jeszcze taką ciekawostke podam.. Ruda kilka miesiecy temu rozwaliła sobie łapke <na szkle :angryy: > chodziła cały tydzień w opatrunku i skarpetce.. przez pierwsze dni kulała i "cierpiała" przeogromnie.. jak patrzyłam na Anate to ledwo co szła taka bida.. ale jak tylko odwracałam wzrok to ta sobie normalnie truchtała :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Może ktoś kto ma akity i jest obiektywny Podsumował by rzetelnie wady i zalety w punktach czytelnych dla wszystkich.
Lepiej aby przyszły właściciel miał pełen obraz cech tej rasy.

Posted

Minusy
- sierść w okresie wymiany sypie się straszliwie
- silny, niezależny charakter
- tendencja do dominacji
- agresja wobec innych psów

Plusy
- cichy stróż
- lubi dość aktywny tryb życia ale jeżeli czasami np nie pójdzie na spacer to nie robi z tego problemu
- kocha swoją rodzinę
- czysty

może jeszcze ktoś coś doda

Posted

Plusy:
- teoretycznie nie przejawia tendencji do ucieczek
- odpowiednio nauczony/a może być pozostawiony/a sam w domu i nie zdemoluje z nudów lub z powodu zbyt małej ilości ruchu mieszkania

Minusy:
- może polować na małe zwierzątka (króliki, kury, ptaszki, itp.)

Tyle by chyba można jeszcze dodać. ;)

Posted

[quote name='donya']Minusy
- sierść w okresie wymiany sypie się straszliwie
- silny, niezależny charakter
- tendencja do dominacji
- agresja wobec innych psów

Plusy
- cichy stróż
- lubi dość aktywny tryb życia ale jeżeli czasami np nie pójdzie na spacer to nie robi z tego problemu
- kocha swoją rodzinę
- czysty

może jeszcze ktoś coś doda

Pomiedzy cechami wyszczegolnionymi przez Donye i Akitke nic dodac nic ujac.

W stosunku do punktu 2 i 3 podanych przez Donye od siebie jedynie dodam (juz o tym pisalem poprzednio) ze w wyborze szczeniaka nalezy kierowac sie szczegolnie selektywnym wyborem hodowcy, ktory dba nie tylko o wyglad, ale rowniez o charakter rozmnazanych przez siebie psow. Niemniej wazny jest dobor osobowosci potencjalnego wlasciciela do generalnie ujetych wrodzonych cech Akity. Mysle ze teraz Silky bedzie szczesliwa. W sumie zgadzam sie z nia, ze nie ma sensu zapelniac schronisk.

Rowniez uwazam ze po uwaznym przeczytaniu tego watku kazdy potencjalny nabywca bedzie mogl wysnuc wlasne wnioski.

Posted

[quote name='Ewwi']Witam,
zdecydowałam się zarejestrowac tutaj i napisać, żeby rozwiać swoje wątpliwości dotyczące posiadania psa rasy akita inu. :)

Mysle ze teraz Silky bedzie szczesliwa.

A ja myslę, ze Silky jako typowy internetowy dyskutant;), już jest szczęśliwa!
Bo swój cel przecież osiągnęła:lol:!

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):

A ja myslę, ze Silky jako typowy internetowy dyskutant;), już jest szczęśliwa!
Bo swój cel przecież osiągnęła:lol:!

Bardzo mi zależy na świadomym wyborze właścicieli kupowanych psów. Sama miałąm suczkę z odzysku i wiem w jakim stanie ją przywiózł pseudo właściciel. Tak więc proszę się nie gniewajcie , ale ważna jest ocena rasy właśnie z wadami. Bardzo Wam dziękuję.

Posted

Silky napisał(a):
Bardzo mi zależy na świadomym wyborze właścicieli kupowanych psów. Sama miałąm suczkę z odzysku i wiem w jakim stanie ją przywiózł pseudo właściciel. Tak więc proszę się nie gniewajcie , ale ważna jest ocena rasy właśnie z wadami. Bardzo Wam dziękuję.

Silky, a za co tu się gniewać:lol:?!

Przecież tutaj wszyscy uwielbiają Akity!
Kochają z nimi być!
Gapić się na nie!
Słuchać o nich!
No a już przede wszystkim to... GADAĆ o nich:multi:!

To chyba ja powinnam Ci podziękować;)?!
Bardzo dziękuję:lol:!

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):

Przecież tutaj wszyscy uwielbiają Akity!
Kochają z nimi być!
Gapić się na nie!
Słuchać o nich!
No a już przede wszystkim to... GADAĆ o nich:multi:!

Prawda ! Zgadzam się z tym w 100 procentach ! Dopisałabym jeszcze : chodowac je i opiekowac sie nimi ! Uwielbiam akity i inne psy też np. Goldeny, Labradory i Nowofundlandy (chyba tak sie to piszę chodzi o czarne kudłate piesiaki). Ale ponieważ to forum dotyczy Akit, nie bedę rozpisywac się o innych rasach. Akity są super.

I mam jeszcze jedno pytanie czy rasy psów pisze sie z wielkiej litery ?

Posted

~milka~ napisał(a):

I mam jeszcze jedno pytanie czy rasy psów pisze sie z wielkiej litery ?

Rasy piszemy małą literą, chyba, że zawarta jest w nich nazwa własna, np. pies św. Huberta.

Posted

Milko, pamiętaj też o tym, że:

"Duże litery stosuje się niekiedy również ze względów uczuciowych i grzecznościowych, dla wyrażenia postawy uczuciowej piszącego, np. jego szacunku, miłości, podziwu itp.
Ogólnie biorąc – używanie dużych liter, podyktowane względami uczuciowymi jest sprawą indywidualną i dowolną."

Źródło: Słownik poprawnej polszczyzny, Warszawa 1998, wyd. XVIII.

Dlatego, jeśli napiszesz, że uwielbiasz Akity, to tutaj na pewno nikt nie będzie miał pretensji:razz::lol:!