Kirinna Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Jak nauczyc psa wskakiwać na stopy? Mój potrafi wskoczyć na łydki, niedługo zacznę uczyc go wskakiwania na stopy tylko nie wiem jak zacząć. Możecie polecić mi jakiś filmik z "instrukcją"? Dziękuję za rady:) Quote
wikikoniki Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Hmmm... ja też niedługo zaczynam :) Myślę, że najpierw przydałoby się wskakiwanie na pudełka (moja umie już na dłoń) i wtedy próbować. Ale też nie wiem jak to wyjdzie. Nagram filmik jutro :) Quote
GrubbaRybba Posted March 1, 2012 Posted March 1, 2012 Ja moją sunię nauczyłam wskakiwania na stopy, więc mogę opowiedzieć, jak to u mnie wyglądało. Na początku uczyłam psa utrzymywania równowagi, czyli ćwiczenia na piłce (trzymam pomiędzy kolanami dużą piłkę, taką rehabilitacyjną, pies wskakuje i wykonuje różne komendy na owej, chwiejącej się piłce), wchodzenie do coraz mniejszej miski, aż zaczęła wchodzić i stać w pudełku po margarynie. Gdy już opanowałyśmy utrzymywanie równowagi i radzenie sobie z mało stabilnymi powierzchniami, kładłam się na plecach, nogi podkurczone pod klatkę piersiową, a stopy poziomo, a koleżanka naprowadzała psa i zachęcała, aby wskoczył na owe stopy. Gdy pies miał ochotę wskoczyć, pomagała mu. Gdy był na stopach, podawała nagrody, zachęcała, aby usiadł. Gdy już stopy zostały oswojone, obyłyśmy się bez pomocy koleżanki, a sunia zaczęła sama wskakiwać. Teraz ćwiczymy moją i jej równowagę, gdy sunia stoi na moich stopach, bo mimo, że wgląda to lekko, wcale nie jest łatwo trzymać stopy w górze nieruchomo, gdy na nich porusza się pies. Radzę też na początku używać butów z chropowatą podeszwą i najlepiej ciut za dużych. Im większe, tym pies będzie się bardziej komfortowo czuł. Quote
puchu Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 I wersja z poruszającym się psem Nie mogłam się powstrzymać :evil_lol: Quote
GrubbaRybba Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 puchu napisał(a): Nie mogłam się powstrzymać :evil_lol: :D tak też bywało. :P Po nabyciu odpowiedniej ilości szram i strupów na twarzy człowiek uczy się robić uniki, a potem pies uczy się zeskakiwać obok człowieka i można cieszyć się nową sztuczką. Quote
Kirinna Posted March 7, 2012 Author Posted March 7, 2012 GrubbaRybba napisał(a)::D tak też bywało. :P Po nabyciu odpowiedniej ilości szram i strupów na twarzy człowiek uczy się robić uniki, a potem pies uczy się zeskakiwać obok człowieka i można cieszyć się nową sztuczką. niedawno pierwszy raz oberwałam, mój tak sie wpatrzył w smakołyk że nie zauważył że spada z łydek(oj bolało:) niedługo spróbuję namówić Juńka żeby wszedł na stopy dzieki Puchu za rady:) Quote
Recommended Posts