Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Figiel pojechał ;) Był ważony i jednak nie jest taki mini, po odkarmieniu będzie typowym jamnikiem standardowym - ale jest bardzo niziutki i mocno w typie. Bez problemu chodzi przy nodze na smyczy, widać, że jest typowo miejski - miasto go zupełnie nie przeraża. Jest grzeczny, ale widać, że potrzebuje stanowczej ręki - jak każdy jamnik moim zdaniem ;) Przyjazny do ludzi, psa z daleka obszczekał, ale raczej informująco ;)

Posted

Jeszcze z nowych rzeczy:
- Figiel jest delikatny w zabawie z dziećmi, dobrze się z nimi dogaduje - bawił się z 3letnią córką piranhii
- pozytywnie podchodzi do ludzi, nawet przy czynnosciach, których nie lubi - wsadzanie do transportera
- chodzi na smyczy - nawet przy nodze
- załatwia potrzeby na spacerach
- nie obawia się ruchu ulicznego
- bez problemu jeździ samochodem

Zaktualizowałam rozliczenie - na chwilę obecną na Figla poszło 85 zł, prosimy o wsparcie finansowe.
Tabletkę na odrobaczanie dostaliśmy gratis. Karma wystarczy na trzy tygodnie.

Posted

Wieści z DT - Figiel bardzo ładnie przejechał całą drogę na kolanach, załatwił potrzeby na spacerze, został wykąpany bez protestów z jego strony i obecnie poszedł spać ;) Jest bardzo grzeczny.

Figlowa wyprawka:

I Figlowe, póki co dość kiepskie, foty ;)

Posted

Piranha skarżyła się, że trudno mu zrobić zdjęcie, bo ciągle się przemieszczał ;)

Póki co jest jeszcze chudzielcem - to ten typ psa, który potrzebuje człowieka, ostatnio miałyśmy podobnego dobermana, pięknie się odbudował w DT :)

Posted

no skarzyłam się skarżyłam, miałam nieznanego mi turbo jamniora, dwa zazdrosne yorki i 3latke na głowie, wiec zrobienie bezpiecznie fot graniczyło z cudem hihihihi w końcu córke wygoniłam z Tztem z domu, moje trafiły do klatki, jamniora przywiązałam do klatki;-) i sie udało, choć ciągle sie do mnie na kolana pchał;-)

Figiel jest cudowny! Ja naprawde nie lubie jamnikow, ale jego polubiłam!! Dobrze zauważyłyśmy, ze nam strasznie chudnie, dzis jeszcze chudszy...na dodatek w srode mial glodowke (kastracja), dzis znowu przed podrozą glodowka...no trzeba chlopaka podtuczyć i to porządnie!
Miasto mu niestraszne, miał nieco problemów z tempem (spieszyłam się na busa go odstawic) za mną, ale ja znana z tego,że prawie fruwam hihi moje psy przywyknięte, on nie ogarniał tematu na początku;-)
za każdym razem jak tylko pojawialismy się choćby przelotem na dworze robił siku;-) na poczatku miał problem, zeby wejsc do transportera, ale mimo uzycia siły zero negatywnej reakcji z jego strony - za trzecim razem wsiadl juz sam;-)

generalnie to jak ktos chce jamnika, to ten jest suuuuuper!!!

edit: dziś było totalne wariactwo (siadły mi hamulce w aucie i jedzilismy bez hihi), ale udało nam się zaliczyć jeszcze weta i sprawdził mu pozostałości po jajeckach, jest oki;-) Figiel, to pies kochający człowieka, spacerowanie, mizianie na kolanach, jemu trzeba ludzia jak mało ktoremu psu, schronisko to dla niego dramat...

Posted

Wieści z DT - Figiel jest na razie psem aniołem, dużo śpi, więc pewnie odsypia stresy. Wie, do czego służy spacer, nie załatwia się w domu. Nie boi się ruchu ulicznego, jazdy autobusem, uwielbia za to głaskanie ;) Jedynym jego dziwnym nawykiem jest gryzienie stóp przy powitaniu szczególnie - ale na "nie wolno" odpuszcza. Zostawał już sam kilka razy na krótko, dobrze przeżywa rozstania - dziś zostanie na dłużej, a jutro będzie sprawdzian, bo dziewczyny muszą wybyć na dłuższy czas. Prócz tego Figiel jest bardzo cichy, nie hałasuje, nie szczeka, jest mocno pro-ludzki.

Posted

Widzę, że Figiel to materiał na idealnego jamniorka - tak trzymać!
Bardzo ładny z niego psiak, rzec by się chciało, że to typowy jamnik, a nie pies w typie jamnika ;)

Posted

Figiel odkrywa swoje kolejne zalety: zostaje w domu, gdy ktoś wraca, baaardzo się cieszy. Niestety, zaczął też podjadać zarcie, które znajduje na spacerze, więc trzeba na to uwazać ;) Zaczął przybierać na wadzę i już nie przypomina szkieleciora, choć zarówno DT, jak i wcześniej wet obstawiali, że on chudy nie z braku jedzenia, tylko z braku człowieka...

Posted

Figiel był w schronisku w szczeniakarni, wiec szczeniaki raczej mu zarcia nie dawałyby rady wyjesc całego...wszystkie to mikruski wiec raczej go od michy nie odganiały hihihi no a pozniej był w szpitaliku sam i tez jesc jadł tylko jak mu ktos z reki dawał...

Posted

Wieści z DT - Figiel na spacerach pokazuje jamniczy charakter, próbuje rządzić tym, gdzie ma iść i szuka śmieci - trzeba go więc opanowywać, być stanowczym i trzymać krótko. DT pracuje cały czas nad tym, żeby nie podchodził do obcych ludzi, co robi z zamiłowaniem. W DT nauczono go spokojnie czekać na jedzenie i jeść dopiero na komendę, żeby nie skakał do miski. Nie wykazuje zadnej agresji czy zdenerwowania przy jedzeniu - przy gmeraniu w misce, zabieraniu żarcia, głaskaniu - wiec zachodzi podejrzenie, że nie głodował i nie musiał walczyć o jedzenie. Z każdym dniem przybiera na wadze i na sile, ma też coraz więcej energii, więc spacery każdego dnia są o parę minut dłuższe - potrzebuje wiec domu, który zapewni mu odpowiednią dawkę ruchu i zajęcia, wówczas jest pewność,ze spokojnie zostaje sam. Bardzo lubi dzieci w różnym wieku, próbuje do nich zawsze podejść, na co oczywiście nie ma przyzwolenia. Jest dość terytorialnym psem - na obce samce się nastawia, ale jeśli pies nie jest agresywny, to kończy się na obwąchaniu i merdaniu ogonem. W razie, gdy pies startuje do niego, to Figiel prezentuje wachlarz CSów, ktore zwykle wystarczają i nie dochodzi do spięcia.

Posted

Figiel dziś ma profesjonalną sesję zdjęciową ;) Obecnie są chętne dwa DSy, choć sprawdzanie jednego ciągnie się i ciagnie i nie możemy dodzwonić się do osoby od wizyty...