Soko Posted March 28, 2012 Posted March 28, 2012 ziarnochodek 100% prawdy co do powtarzania komend do znudzenia - X lat temu byłam z Happy na szkoleniu, gdzie przez 1,5h pochylona ćwiczyłam równaj. Plecy mi odpadały, sensu nie widziałam w tym żadnego, pies też nie. Quote
PaulinaBemol Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 (edited) a ja bym chciała zadać jedno pytanie tak z ciekawości. Przeczytałam właśnie watek i zastanawia mnie czy ktoś z was szkolił psa metodami Victorii psa z adopcji z problemami a nie "własnego od szczeniaka". PS:Wydaje mi się że podstawowym problemem w negatywnym podejściu do Cezara jest fakt iż spora liczba ludzi przegina z korektami niby wzorując się na CM.\ PS2: kolczatka u CM naszym zdaniem jest mniej awersyjna niż halti u V. Takie mam wyniki obserwacji po zamianie podczas nauki u Bemola kolczatki na halti (chciałam dobrze a mój pies halti nie lubi i to nie to że nie przywykł czy coś on tego po prostu nie lubi) I coś co przyznam mnie zdziwiło bo to CM jako "ten zły" pozwala psy rozpieszczać, spać z psem siedzieć z nim na kanapie tylko podkreśla że na życzenie właściciela. I coś co jeszcze mi się podoba to to że nie zamyka się na jedną metodę zdarza mu się dawać psu i smaki. Szkolenie musi być dostosowane do psa i tyle. Edited April 2, 2012 by PaulinaBemol Quote
Soko Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Paulina można powiedzieć, bo ja doprowadziłam do tego że nie mogłam spojrzeć na własnego psa, że szkoliłam Happy z problemami ;) i to wielkimi.. ;) niestety widzę że czasami i schron nie wyrządza psom takiej krzywdy jaką ja zrobiłam mojej suni :( wyszkoliłam metodą Victorii, Kikopup. Quote
PaulinaBemol Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 (edited) No właśnie ja Bemola mam jak ja to mówię z "adopcji ze wskazaniem" bo od dalekiej w sumie rodziny i zapieraliśmy się rękami i nogami, że nie psa możemy wziąć ale jak złamał właścicielce rękę daliśmy się ubłagać :P Bemol był świetnym przykładem psa wypieszczonego i kochanego do granic możliwości bez odrobiny dyscypliny. Tak więc ja dostałam 2 letniego psa nie nauczonego kompletnie niczego, warczącego przy misce przy posłaniu agresywnego do innych psów + trauma po pogryzieniu przez labradora. :angryy: (hmm jak to tak wypisałam brzmi bardzo poważnie :crazyeye: ale w sumie nie było aż tak źle ) wracając do tematu zastanawiam się właśnie czy są ludzie którym psy udało się wyprowadzić z poważnych problemów metodami Victori bo przyznam że u nas smaczki początkowo nie dawały rezultatów i zaczęły dopiero w połączeniu z "korygowaniami"....więc by doprowadzić psa do "standardowego stanu używalności" raczej sprawdziła się niestety kolczatka i właśnie dotyk, w przypadku ataków agresji również psa przytrzymywałam leżącego na ziemi...(natomiast wiem że można z tym przesadzić i przykład mam pod dachem bo mój ojczulek mało tego nie zrobił był moment że Bemol nie chciał do niego podejść jak tylko coś głośniej powiedział, na szczęście właśnie wtedy zaczoł psa i więcej nagradzać i jakoś się wyrównał...rezultat Bemol zdecydowanie "woli" mnie ale ojca słucha się bardziej,ma nad nim większą kontrolę) ...i tak się zastanawiam na przyszłość jak działać czy to z psem obecnym czy następnym (Bemol nadal ideałem nie jest i to moja wina...zdarzało się popełniać błędy, a największym jest strach przed atakiem na labradora, było jedno ugryzienie pod moją opieką i nie mam najmniejszej ochoty na powtórkę) natomiast muszę z kolei zaznaczyć że mieliśmy i krępujący problem skakania i odruchów kopulacyjnych które udało mi się bezpowrotnie zażegnać dopiero sposobem jaki zobaczyłam u V. czyli izolacją psa chwilową po każdej próbie (natomiast uważam znowu że to po prostu była jeszcze większa awersja niż "skarcenie ręczne") i hmm trochę się gubię... a teraz doszłam do wniosku że chyba tą dysputę raczej powinnam przenieść do wątku szkolenia pozytywnego i tradycyjnego?? Cezar jest uznawany jako tradycjonalista?? niby psi psycholog nie szkoleniowiec... Edited April 2, 2012 by PaulinaBemol Quote
Recommended Posts