ysmay Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Od niedawna jest u mnie pies tej rasy. Jest koloru czarno - białego. Ma białe łapy. Mój dylemat to taki jak pielęgnować tą sierść na łapach, aby była zawsze biała. Po spacerze przecieram łapy ręcznikiem, może trzeba być szamponem? jeśli tak to najlepiej jakim?takim jak jak normalnej kąpieli czy delikatniejszym.? Quote
JoStin Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 Wszystko zależy od tego jak bardzo brudne piesek ma łapy. Jeśli są bardzo brudne samo wytarcie ręcznikiem raczej nie pomoże. Sierść może będzie czystsza ale za to szara i matowa. Warto wtedy użyć odrobiny szamponu. Wydaje mi się ze nie ma potrzeby używania innego szamponu do mycia łap i innego do normalnej kąpieli. Sama mam shih tzu i nie używam rożnych szamponów do mycia łapek i reszty sierści. Jeśli masz dobry szampon i jesteś zadowolona z sierści swojego psa używaj go także do mycia łapek po spacerze ;) Pozdrawiam. Quote
ysmay Posted March 11, 2012 Author Posted March 11, 2012 jest to pies przygarnięty z pseudohodowli. Zauważyłam, że ma dość suchą i matową tą sierść. Kolor psa jest biało czarny. Mam dylemat bo za bardzo nie wiem jakiego szamponu używać. Quote
snooki Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 mój shih tzu też miał przesuszone włosy. ale to dlatego że używałam źle dobrany szampon. później używałam przez jakiś czas Jean Pierre Hery Szampon Vitalite Poils Longs. dwa, musiałam zmienić szampon ponieważ mój szkrab dostał zakażenia bo go kot podrapał i u weta kupiłam szampon (Eurowet Hexoderm - płyn odkażający i szampon w jednym) w którym można psiaka też spokojnie kąpać. spróbuj może jakoś odżywić włos. jakąś odżywką. a używasz może jakiś płynów do rozczesywania? i jak często czeszesz pieska? ogólnie mój piesek też jest czarno biały i też ma białe łapki ale nie myje mu ich za każdym razem jak wraca z dworu. :) nie ma takiej potrzeby. :) dopiero jak jest jakieś błotko to owszem. :) myj mu łapeczki w szamponie w którym go kąpiesz, a jeśli wolisz coś na szybko to kup szampon suchy. :) Quote
JoStin Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 A używasz jakiś odżywek ? Warto poszukać wątku gdzie polecane są odżywki i szampony typowo dla shih tzu ;) Ale zanim znajdziesz szampon własciwy dla Twojego psa trochę czasu minie, ponieważ to bardzo indywidualna kwestia i to co jednemu psu pasuje nie znaczy że podpasuje innemu. A co to tego suchego szamponu to bym go tak nie polecała. Ponieważ to jeszcze bardziej wysuszy sierść twojego psa. Suchy szampon możesz stosować ale bardzo sporadycznie. Tak samo jak u ludzi ;) Quote
ysmay Posted March 14, 2012 Author Posted March 14, 2012 no właśnie poeksperymentuje z szamponami i odżywkami. Dzięki za pomoc Quote
Recommended Posts