Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 494
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Juta napisał(a):
ZPR - byłam w Kalinku kilka razy i nigdy nie przysłali mi rzadnego potwierdzenia ani nie odpisywali na maile w konkretnych sprawach. Zawsze musiałam "wisieć" na telefonie i o wszystko zabiegać. Wysyłając prośbę o zaproszenie czyniłam sztukę dla sztuki nie sądząc w jego przysłanie. A tu niespodzianka - zaproszenie jest!!! Na Twoim miejscu nie czekałabym na owo potwierdzenie, bo możesz się nie doczekać:evil_lol: . Jesli chodzi o wystawy w Kalinku - niczego nie mozna byc pewnym : sędziego stawki, itp. Jedno czego mozesz byc pewnym to to, że jak Ci powiedzieli, że masz płacić tyle to tyle dokładnie zapłacisz. Może to szczegół, ale jakże ważny:lol: :cool3: choc nieco gubiacy sie w calosci....

Dzięki za info ;) Oby udało sie pojechać i dojechac, a i może cos powalczyć :evil_lol: a reszta to wiesz, rzecz względna :mad:

Posted

Rozmawiałem wstępnie z powiatowym lek.wet. nt. odpowiedniego zaświadczenia o dobrym stanie zdrowia psa i zostałem poproszony o zapoznanie się z następującą informacją:

Zwierzęta towarzyszące (psy, koty i fretki) przewożone w celach niekomercyjnych (niehandlowych) z Polski do Federacji Rosyjskiej muszą spełniać następujące wymagania:

Wwóz psa, kota lub fretkę na teren Federacji Rosyjskiej wymaga uzyskania indywidualnego zezwolenia importowego od rosyjskich służb weterynaryjnych Federal Veterinary Services Orlikov per., 1/11 107139 Moscow, Russian Federation
tel. (7 095) 975-4347,
fax: (7 095) 207 - 5111,
e-mail: info@svfh.mcx.ru
http:/www.mcx.ru

Ww. zwierzęta muszą spełnić następujące wymagania:

1. Być zaopatrzone w świadectwo zdrowia wydane przez kompetentne władze kraju wysyłającego (powiatowy lekarz weterynarii).
2. Nie wykazywać objawów chorobowych w ciągu 21 dni poprzedzających wysyłkę.
3. Być zaszczepione przeciwko wściekliźnie w ciągu ostatnich 6 miesięcy.
4. Pochodzić z regionu, na którym w ciągu ostatniego roku nie występowała wścieklizna.”

Źródło:
www.wetgiw.gov.pl
- zkładka: Zdrowie ochrona zwierząt,
- zakładka: Przepisy obowiązujące przy przemieszczaniu zwierząt towarzyszących (psów, kotów i fretek) w celach niekomercyjnych z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej do państw trzecich (ostatnia od dołu):
- to wybieramy kraj: Rosja.

Posted

3. Być zaszczepione przeciwko wściekliźnie w ciągu ostatnich 6 miesięcy.

ja sie dowiadywałam od ludzi, którzy byli juz w Rosji, ze żadnych dodatkowych wymogów nie ma. Pies musi mieć ważne szczepienie przeciw wściekliźnie (ważne jest przez rok). Ja mam szczepienie ważne do 20 sierpnia. Lepiej zaszczepić ja teraz?

Posted

zpr napisał(a):
Może ktoś podać jak najdokładniejszy adres wystawy w Kaliningradzie.

Prospekt Mira 134 Kaliningrad

Palermo spokojnie . Od żadnych rosyjskich służb wet jeszcze nikt nic nie chciał. Wystarczy jak Powiatowy lekarz wystawi Ci świdectwo zdrowia wg tzw starego wzoru postawi tam okragłą pieczęć i jest OK. Rosjanie lubia bardzo okragle pieczątki nic tam nie czytaja tylko pieczątka ma byc:razz:

Posted

Nic już nie rozumiem z tego, co napisał/a Palermo, może te przepisy też od 1 czerwca obowiązują?

Do tej pory jak jechałam do Kalinka miałam "płachtę" od weta z okrągłą, czerwoną pieczątką i nigdy nie miałam żadnego zezwolenia na import ......

Zresztą to już chyba nie ma teraz znaczenia, bo to na pwno trwa a wyjazd niedługo.....

Posted

Ludzie, ochłońcie trochę!!! Co znów nowego "wymyślacie"? Po co?:angryy:
Brak Wam atrakcji, czy zbywa Wam gotówka?
Odkąd są paszporty, zaczęto wycofywać zaświadczenia na kartce A4 lub A5 z ową okragłą pieczęcią!!! Wyjątek stanowią USA!
A jeśli ktoś twierdzi, że potrzeba i to i to, to nabija Was w butelkę! Swojego rodzaju zezwoleniem jest wyjazd na wystawę. Zaświadzczeniem zdrowia jest BADANIE KLINICZNE w paszporcie. A okrągłą pieczęć to niech Wam wet przystawi w aktuallizacji w paszporcie skoro tak strasznie chcecie ją mieć! I nie mąćcie już, bo jak się to czyta to się słabo momentami robi...... Nie dajcie się robić w konia na maxa. Może jeszcze przed wyjazdem zróbcie psom USG, EKG, RTG (co by uprzedzić ewentulane fakty), wykupcie psom polisy ubezpieczeniowe na wypadek wszystkich możliwych wypadków, zróbcie badania na HIVa i koniecznie kupcie im na granicy apteczkę z kondomami :roflt: :roflt: :roflt: .
----------
Bongobongo i Burzan
Wizy już mam.
Brat, ja i pies - gotowi do wyjazdu!
Psu biorę tylko i wyłącznie aktualny wpis (od zwykłego weta, bez okrągłych pieczęci) w paszport w dziale IV -"Szczepienie p/ko wściekliźnie", w dziale VIII - "Inne szczepienia" (na temat daty ostatniego szczepienia na choroby), IX - "Badanie kliniczne", X - "Legalizacja" oraz dla czystej sztuki w dziale XI - "Inne" (na temat daty ostatniego odrobaczania).

Absolutnie nic więcej nie biorę poza powyższymi. To i tak jest "rarytas" wpisowo/weterynaryjny, ale jak mówią : a niech tam....
Wysłałam Wam PW

bongobongo napisał(a):
Nic już nie rozumiem z tego, co napisał/a Palermo, może te przepisy też od 1 czerwca obowiązują?

Do tej pory jak jechałam do Kalinka miałam "płachtę" od weta z okrągłą, czerwoną pieczątką i nigdy nie miałam żadnego zezwolenia na import ......

Zresztą to już chyba nie ma teraz znaczenia, bo to na pwno trwa a wyjazd niedługo.....

Nic takiego nikt nie wprowadził!!!
Ja np już od kilku lat nie mogę wziąć w Lublinie zaświadczenia A4 z okrągłą pieczęcią, gdyż je WYCOFANO na korzyść paszportów.

Posted

Wiesia756 napisał(a):
Na stronie jest juz katalog:))
Czy ktos moze mi podac pelana nazwie adres gdzie wystawa bedzie sie odbywac?
Juz mi sie w oczach mieni od tych rosyjskich literek

Było już wyżej podawane, ale proszę bardzo:
STADION PIONIER, prospekt MIRA 134

Czy już ktoś ma pobrane od Powiatowego takie "tradycyjne" zaświadczenie?

Ja się po nie udaję w piątek, bo ma swoją ważność, nie wiem ile, ale zawsze jak wyjeżdżałam to brałam jak najpóźniej (tego nie jestem pewna, ale od daty na zaświadczeniu trzeba w ciągu 48 godzin przekroczyć granicę)

Posted

Rozmawialam wlasnie z powiatowym lekarzem weterynarii.
I tez mowi mi o jakims specjalnym pozwoleniu na wwoz psa do Rosji .
Podobno to weszlo w zycie od niedawna.

Juta prosze nie denerwuj sie tylko ale tak mi powedziano
.

Prosze o przeslanie mi standartowego wzoru zaswiadczenia od lekarza weterynai

Posted

możecie podac linka to tego katalogu w necie? prosze chociaz u mnie też hieroglify wyjda pewnieale dzwoniłam przed chwilka i moje psy sa w katalogu czekam na faxik z potwierdzeniem dla znajomych no i ja jestem gotowa do drogi

Posted

Wiesia ja jestem tez urzędowym lek.wet i rzeczywiście cos takiego jest ale nawet ja sama sobie nie zdąże tego załatwic !! Biore paszport i dodatkowo to stare świadectwo zdrowia , musi wystarczyc.

dzieki Wiesia:) to se kurde poczytałam hahahaale był tu kolega na forum który to rozszyfrowywał może cos pomoże:)

Posted

Ja się staram nie denerwować i opanować w tym momencie. :lol: Tyle, że wniosek w tej sytuacji jest prosty : jeśli to prawda (mi o tym wet pow. dzisiaj nic nie mówił:mad: ) to albo nas puszczą albo nie. Jest już zdecydowanie za późno, aby coś takiego posiadać w tej chwili!:angryy: . Więc pozostaje jechać i modlić się, aby nikt tego nie chciał i aby to był kit. Inaczej "pocałujemy klamkę" na granicy. Ja jadę, pal licho, najwyżej mnie cofną:angryy: . Na szczęście mam zaproszenie, więc może ono "złagodzi obyczaje". Na prawdę pierwszy raz o czymś takim słyszę. A jeśli to prawda, to słowo daję - wracam i składam skargę na naszego weta powiatowego. Zawsze jest z nim cyrk. Tylko problemy potrafi robić i kasę doić za każdą pieczątkę. Za to wiedzy brak. A ja mam tego serdecznie dość.
Czy ktoś potrafi rozszyfrować ta cyrylicę???:placz:

Posted

Aby zmusić MI Explorera do czytania bukwów:
Klikamy zakładkę widok (u góry lewa strona) i dalej po kolei: kodowanie, więcej, cyrlica (windows).
Zadziała!

Posted

Palermo, Ty nie masz serca. Ja prosta kobita jestem ;) a Ty mnie tak podrążasz:lol: :evil_lol: . Jakie zakładki, jaki widok, o soo chosi???:loveu: :roll:
Spróbuję

Dzięki, dzięki:Rose: :Rose: :Rose:

HA, umi się :B-fly: Moja inteligencja przekroczyła wszelkie granice przyzwoitości i totalnie mnie zaskoczyła :cool3:

http://babelfish.altavista.com/babelfish/tr

mata ludziska, czytajta:loveu: :lol: ;)