emilia2280 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 (edited) Pajda, to 8-letnia sunia która zostala znaleziona na jednej z ulic w Szczecinie i odwieziona do schroniska. Miala czipa... Jak sié okazalo, z relacji od bylego wlasciciela (podpisal zrzeczenie), 28 stycznia (piátek) sunia uciekla z domu starszemu panu, inwalidzie 82-letniemu. Pan poprosil zeby poszukac jej dobrego domu, bo ona jest wspanialá suniá a on nie ma mozliwosci dluzej siéniá zajác. Powiedzial ze moze já karmic i odwiedzac do tego czasu, wiéc zalezalo mu na losie suczki. 17 lutego poprosilam mojá Mamé o odebranie suni ze schroniska (gdzie zostala wysterylizowana 12.02.2012) i przetrzymanie jej do czasu znalezienia transportu do Suchego Boru k/Opola do DT u Karmelci. Prosto ze schroniska sunia pojechala do SPA, gdzie zostala wykápana szamponem przeciwpchelnym (pchly chodzily po suni chmarami) i ostrzyzona z dredów poláczonych z odchodami. Pajdka jest wyjátkowo czysta: w samochodzie, w drodze ze schroniska w pewnym momencie zaczéla wyc, potem zeszla na gumowá wycieraczké dla nóg pasazera, zwymiotowala i wskoczyla spowrotem na siedzenie. Za dwa dni ma miec podany Fiprex, za tydzien odrobaczenie a 22.02 zdjéte szwy. Mama zakupila jej szelki, smyczké, adresówké, 2 miski dla spanieli, szampon do skóry pokaleczonej przez pchly i kocyk. Teraz siedzi lub chodzi za Mamá i poplakuje - téskni :( Sunia ma na imié Pajda i reaguje na nie. Jest malenka, taka niewyrosniéta spanielka. Kocha ludzi, dzieci, lize réké, nie odstépuje na krok, jest bardzo spokojna i przemila. Chodzi przy nodze, patrzy w oczy i placze za panem, którego nie rozumie dlaczego -stracila. Sunia jeszcze w schronisku: Jak bédá nowe zdjécia suni po kápieli i strzyzeniu, wstawié je tutaj :) Sunia po renowacji futerka: W niedzielé, 19.02.2012 Pajdka na wlasnych nózkach poszla do swojego nowego domu, niedaleko domu mojej Mamy :) W srodé, 22.02.2012 sunia wrócila do Mamy ze wzglédu na silná alergié jej nowej pani. W soboté, 25.02.2012 Pajdka powédrowala do bliskiej rodziny, skladajácej sié z mamy, 2 nastoletnich córek i méza, którzy rozpuszczajá wszystkie stworzenia niemilosiernie i tak tez stalo sié z Pajdká. Wszyscy sá niá oczarowani, dziewczynki wrécz klócá sié o to która dostanié Pajdusié na noc do swojego pokoju. Wyprowadzajá já dumnie na smyczy i uwazajá ze jest najpiékniejsza na swiecie. Moja Mama daje im praktyczne rady i pilnuje zeby sunia miala wszystko najlepiej jak powinno, np. ze wodé w miseczce trzeba zmieniac kilka razy diennie, bo mimo ze woda stoi, to i tak kwasnieje od sliny. I ze sunia nie moze spac nigdy sama, tylko przy lub na lózku, inaczej plakalaby :) We wszystkim sluchajá i spelniajá wymagania mamy, która w razie co mówi, ze zawsze majá sié jej pytac jak majá wátpliwosci albo jakby suni cos dolegalo :) Edited March 2, 2012 by emilia2280 Quote
elik Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Jesteś niesamowita. Działasz jak tajfun. Biedna niunia. Tęskni :( Quote
emilia2280 Posted February 17, 2012 Author Posted February 17, 2012 elik napisał(a):Jesteś niesamowita. Działasz jak tajfun. Biedna niunia. Tęskni :( Eluniu - ja sama to mogé sobie palcem w ... oku podlubac ;ppp Ty mi pomagasz we wszystkim z Kastorem, z ta suniá pomogla Mama i zawsze ktos na miejscu musi mi pomagac zeby to moglo dzialac. Mama zachwycona suniá, pewnie juz by u niej zostala gdyby nie miala wielkiej suni collie w mieszkaniu. hihi, ale przez 2 tygodnie, to kto wie, kogo jeszcze zauroczy ta Niunia :p Quote
wellington Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Pajdulina ...widac ze wiekowa. Sliczny pyszczus :loveu: Spokojna, czysta (!), nie zjadajaca antycznego mahoniu ani nowych butow (!), chodzaca przy nodze, patrzaca w oczy - idealna ! No, z taaaakim psem da sie zyc, i to jak ! Quote
elik Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 wellington napisał(a):Pajdulina ...widac ze wiekowa. Sliczny pyszczus :loveu: Spokojna, czysta (!), nie zjadajaca antycznego mahoniu ani nowych butow (!), chodzaca przy nodze, patrzaca w oczy - idealna ! No, z taaaakim psem da sie zyc, i to jak ! Ja to kiedyś normalnie uduszę Tą wellington. Niech no tylko Ona przyjedzie do kraka Quote
Asia & Ginger Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Ależ cudniasta. Nie można jej nie pokochać. :loveu: :loveu: :loveu: Quote
Asia & Ginger Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Ja to bym chętnie zobaczyła ją taką ładną, pachnącą na fotkach. :cool3: Quote
emilia2280 Posted February 18, 2012 Author Posted February 18, 2012 Asia & Ginger napisał(a):Ja to bym chętnie zobaczyła ją taką ładną, pachnącą na fotkach. :cool3: A proszé, siostra przeslala mi na komórké dwie fotki suni z dzisiaj, sá juz w pierwszym poscie. Z wiesci o suni: Nadal idealna hihi, bardzo ulozona, spokojna sunia. Dostala lózeczko suni mojej siostry, które bylo u Mamy na czas odwiedzin. Kupié jej mniejsze a to jest idealne dla Pajdki i z wielkim entuzjazmem od razu zajéla miejsce w legowisku. Jak tylko mama wejdzie do sypialni, sunia drepcze oczywiscie za niá zaraz lezy w swoim lózeczku. Najszczésliwsza jest jak mama siedzi na kanapie i nigdzie sié nie rusza. Wtedy PAjdka zasypia i co jakis czas sprawdza jednym oczkiem czy nadal widzi mamé. Jesli tylko ruszylaby sié - sunia jest od razu przy niej i podáza wszédzie. Zostawiona sama bardzo placze- wyje i szczeka a mamy sunia jej wtóruje na drugi glos. Boi sié biedna ponownego porzucenia :( Nie jest nauczona jedzenia suchej psiej karmy. Karmé z wyzszej pólki zupelnie nie tknéla, nawet z réki, tanszá laskawie zjadla tylko z réki. Za to marketowá puszké Chappy wciágnéla z chéciá. Chyba byla karmiona czym popadnie i tanimi puszkami dla psa jesli juz. Quote
Asia & Ginger Posted February 18, 2012 Posted February 18, 2012 https://lh3.googleusercontent.com/-4uo82aycK80/Tz_YR5Ms8nI/AAAAAAAACdo/w3tZsGhJamA/s800/Pajdka2.jpg Śliczna! Tak się wkomponowała w to legowisko. Quote
emilia2280 Posted February 19, 2012 Author Posted February 19, 2012 hihi, sunia od dzis ma dom :) Ale sié nasiedziala u mojej mamy! A od wczoraj wieczorem postanowilam ze nie oddam ciotce suni, nawet gdyby já chciala. Mialaby tam niewátpliwie dobrze, ale ciotka jest wiekowa a jej potomkom nie wierzé za grosz i suni nie dalabym na ich laské jakby ciotka zaniemogla. Dzis mialam dzwonic i powiedziec o tym mamie, ale mnie uprzedzila sama i zanim zdázylam cos powiedziec, uslyszalam ze Pajdka juz w domu :OOO I to na tym samym osiedlu, u mamy bliskiej przyjaciólki i jej méza. Wczoraj podczas przypadkowej rozmowy telefonicznej mama wspomniala im o suni u niej i ze szuka dobrego domu, ale nie pomyslala ze mogliby chciec psa, poniewaz przyjaciólka choruje i bywa w sanatorium lub szpitalu, wiéc máz zajmuje sié domem sam. Za pól godziny miala telefon, ze oni w przeszlosci mieli psy i bardzo je kochali, ale ze wzglédu na chorobé zony i inne okolicznosci zyciowe, nie mogli wziác kolejnego psa. Teraz marzá o psie, a zwlaszcza spaniel byl niespelnionym dotád marzeniem méza :O Mama umówila sié z nimi, ze odda im sunié, pod warunkiem ze nigdy nie bédzie zostawala sama. Zona nie pracuje a gdyby wyjechala do sanatorium, máz ma przywozic sunié w drodze do pracy do mojej mamy a odbierac já po pracy :) Takie przedszkole ;p Pajdka poszla z nimi dosc ufnie prowadzona na smyczce. Dostala calá swojá wyprawké, wlácznie z zagrabionym lózkiem goscinnym suni mojej siostry (odkupié jej ;p). Jestem naprawdé szczésliwa z tej adopcji, bo znam tych ludzi i sá naprawdé dobrymi ludzmi. W razie jakichkolwiek klpotów z suniá wiedzá ze majá dzwonic prosto do mamy a ona im pomoze, wiéc jestem spokojna o Pajdké :) ale numer, to mam miejsce na kolelnego spanielka u Karmelci :) Quote
wellington Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Wiedzialam ! Wiedzialam ze o tego brylanta w spanielowej postaci nie trzeba bedzie sie martwic. Nie minelo kilku dni i juz sie ktos znalazl ktory potrafi docenic plusy takiej niemlodej rudej czubkowatej z szata na glanc :loveu: Beda mieli z nia wielka pocieche ! Quote
Asia & Ginger Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 I to mi się podoba, ludzie psiowi, marzący o spanielu. Będzie dobrze! :p :multi: Quote
malagos Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 O, ale numer! Dopiero odwiedziłam watek, a tu już koniec! Tak się nie robi, to "nie feler", jak mówią u mnie na wsi ::) Baaaaaaaaaardzo się cieszę! Emilia, cudną masz Mamę :) Quote
emilia2280 Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 (edited) buuuuuuu. Niestety, dzis rano Malenka wrócila do Mamy. Z placzem przyjaciólka musiala já oddac choc paré dni walczyla z dusznosciami (ma chore pluca) i wysypká, które pojawily sié dwa dni po przyjéciu suni. Mieli nadziejé, ze nie uczuli sié na Pajdunié, ale nie dalo rady bo objawy sié pogarszaly :( EDIT: mama jej nie odda! Zostaje ;ppp Edited February 22, 2012 by emilia2280 Quote
elik Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='emilia2280']buuuuuuu. Niestety, dzis rano Malenka wrócila do Mamy. Z placzem przyjaciólka musiala já oddac choc paré dni walczyla z dusznosciami (ma chore pluca) i wysypká, które pojawily sié dwa dni po przyjéciu suni. Mieli nadziejé, ze nie uczuli sié na Pajdunié, ale nie dalo rady bo objawy sié pogarszaly :( EDIT: mama jej nie odda! Zostaje ;ppp[/QUOTE] O rany, ale wieści ! To teraz mama ma dwa psiaki. Quote
Asia & Ginger Posted February 23, 2012 Posted February 23, 2012 Taka mama to jest mama! :loveu: :loveu: :loveu: Quote
emilia2280 Posted February 23, 2012 Author Posted February 23, 2012 no jezd mama. siostra tylko narzeka, bo jak mama zachoruje to ona ze swoim psem bédzie miala trzy ;ppp wczoraj wpadla na szatanski pomysl zeby sunié zaproponowac swojej szwagierce z 2 nastoletnich córek i mézem, którzy rozpuszczajá wszystkie stworzenia niemilosiernie :OOO wolalabym zeby sunia jednak zostala u mamy bo sama mialabym przyjemnosc miziania jej jak przyjadé. Quote
emilia2280 Posted March 2, 2012 Author Posted March 2, 2012 W soboté, 25.02.2012 Pajdka powédrowala do bliskiej rodziny, skladajácej sié z mamy, 2 nastoletnich córek i méza, którzy rozpuszczajá wszystkie stworzenia niemilosiernie i tak tez stalo sié z Pajdká. Wszyscy sá niá oczarowani, dziewczynki wrécz klócá sié o to która dostanié Pajdusié na noc do swojego pokoju. Wyprowadzajá já dumnie na smyczy i uwazajá ze jest najpiékniejsza na swiecie. Moja Mama daje im praktyczne rady i pilnuje zeby sunia miala wszystko najlepiej jak powinno, np. ze wodé w miseczce trzeba zmieniac kilka razy diennie, bo mimo ze woda stoi, to i tak kwasnieje od sliny. I ze sunia nie moze spac nigdy sama, tylko przy lub na lózku, inaczej plakalaby :) We wszystkim sluchajá i spelniajá wymagania mamy, która w razie co mówi, ze zawsze majá sié jej pytac jak majá wátpliwosci albo jakby suni cos dolegalo :) Quote
Asia & Ginger Posted March 3, 2012 Posted March 3, 2012 [quote name='emilia2280']W soboté, 25.02.2012 Pajdka powédrowala do bliskiej rodziny, skladajácej sié z mamy, 2 nastoletnich córek i méza, którzy rozpuszczajá wszystkie stworzenia niemilosiernie i tak tez stalo sié z Pajdká. Wszyscy sá niá oczarowani, dziewczynki wrécz klócá sié o to która dostanié Pajdusié na noc do swojego pokoju. Wyprowadzajá já dumnie na smyczy i uwazajá ze jest najpiékniejsza na swiecie. Moja Mama daje im praktyczne rady i pilnuje zeby sunia miala wszystko najlepiej jak powinno, np. ze wodé w miseczce trzeba zmieniac kilka razy diennie, bo mimo ze woda stoi, to i tak kwasnieje od sliny. I ze sunia nie moze spac nigdy sama, tylko przy lub na lózku, inaczej plakalaby :) We wszystkim sluchajá i spelniajá wymagania mamy, która w razie co mówi, ze zawsze majá sié jej pytac jak majá wátpliwosci albo jakby suni cos dolegalo :)[/QUOTE] Czyli jednak szatański plan Twojej siostry się powiódł. :cool3: :evil_lol: Oby tym razem sunieczka już tam została, bo zasługuje na swój domek. :kciuki: :kciuki: Tylko niech jej za bardzo nie rozpieszczą, bo kto jak kto, ale spaniel doskonale będzie wiedział jak to wykorzystać. ;) Quote
Recommended Posts