Jump to content
Dogomania

Program adopcyjny -- Gliwice

Recommended Posts

Posted

Ja chętnie wezmę udział w tym programie, ale nawet nie wiedziała bym z którym psiakiem, w końcu tyle ich jest :roll:
Czy jest już okreslony jakiś termin szkolenia?

• Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Jacol123
Posted

[quote name='Mysia_Zabrze']Ja chętnie wezmę udział w tym programie, ale nawet nie wiedziała bym z którym psiakiem, w końcu tyle ich jest :roll:
Czy jest już okreslony jakiś termin szkolenia?
Mysiu, kolejny termin masz na stronie www.wesolalapka.pl MOżemy się umówić w schronisku, zobaczyć psiaki, które Twoim zdaniem chciałabyś szkolić i omówimy szczegóły. Najlepiej skontaktuj się ze mną na gg 744766 Pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

coztego napisał(a):
Myślę, że problemem jest zajmowanie się psem poza szkoleniem. Może błądzę, ale wydaje mi się, że taki pies powinien być w domu tymczasowym, bo wyciąganie psa na szkolenie raz na tydzień, a potem wkładanie go spowrotem do boksu, w którym będzie dziczał, chyba nie przyniesie oczekiwanych efektów :roll:

Zastanawiam sie nad przyjeciem psa do domu tymczasowego na czas chodzenia z nim na szkolenie.Tylkom prosze o informacje jak dlugo trwa takie szkolenie, czy przyjmujac psa na tymczas musze calkowicie ponosic koszty jego wyżywieinia i ewentualnego leczenia?

Czy akcja dotyczy tylko psow juz oddanych do schroniska? Znam w swoim srodowisku psa z ktorym nie radza sobie jego wlasciciele ze wzgledu na brak jego zdyscyplinowania,i prawdopodobnie zostanie oddany do schroniska, moze nabranie dobrych manier prze psa pozwoliloby zostac mu u dotychczasowych wlascicieli lub oddanie go bezposrednio do innej rodziny.

Guest Jacol123
Posted

Wszystkie informacje są na stronie www.wesolalapka.pl w dziale o szkoleniach. Kurs trwa 10 tygodni. To, czy osoba biorąca psa ze schroniska ponosi wszystkie koszty zależy od uzgodnień pomiędzy tą osobą i schroniskiem. Program dotyczy psów schroniskowych, które mają szansę na adopcję. Ich wychowanie ma ją ułatwić. Kwalifikacji psów do programu LIRA dokonuję osobiście na podstawie własnych ustaleń i testów psychicznych, które oczywiście robię na własny koszt.

Posted

Ten program (dopiero sie tu dokopałam;/) jest bardzo szlachetny.
Wiele miłosnikow zwierzat skorzystałoby z tego zapewne gdyby mialo warunki na DT, tymczasem nie wszyscy moga sobie pozwolic wziasc takiego pisaka na tymczas.
Ja starałam sie o wolontariat co niestety nie wyszło, postaram sie werbować osoby do pomagania psiakom i szkolenia ich, szkoda tylko ,ze niektore schroniska nie chca wspołpracowac z fundacjami:-(
Ja od 2 dni nie moge sie dodzwonić do schronu w sprawie boksiow:mad:.

Przepraszam że sie tak wryłam do tego wątku, ale ja chciałam tez poinformowac o akcji na Ślasku boksiakom w potrzebie(przepraszam jesli taki watek gdzies jest) Otoz wszystkich mieszkajacych na Ślasku prosilabym, zeby od czasu do czasu sprawdzili czy w schronie nie ma jakiegos boksia i skontaktowali sie ze mna, a ja juz załatwie szybko dt i powiem komu trzeba.

Oby było wiecej takich ludzi jak PJacek:cool3:gratuluje pomysłowosci:multi:

Guest Jacol123
Posted

Evas napisał(a):
Świetny pomysł :)
Czy schronisko w Gliwicach jest już zawiadomione?
Wiadomo, kiedy program mogłby się zacząć? Czy zależy to od naboru chętnych?

Ależ oczywiście! Ze schroniskiem w Gliwicach współpracuję często. Co prawda się nie chwaliłem,ale oprócz liry jeszcze udało mi się znaleźć wspaniałego SMYKA, który już jest w objęciach Hani. Ona go teraz będzie szkolić i przygotowywać do adopcji. Oprócz tego wolontariusze ze schroniska w Gliwicach biorą udział w kursie "Pies Twój Przyjaciel". Wspólnie też organizujemy jutrzejszy festyn "dzieciaki i psiaki". Więcej o tym jest na stronie www.wesolalapka.pl

Guest Jacol123
Posted

monita napisał(a):
Jacol123 nie orientujesz się, czy takie programy działają w Krakowie ??

O ile wiem - niestety nie działają. Jedyny program jaki znam na razie w Polsce to PROGRAM LIRA :)

Guest Jacol123
Posted

[quote name='monita']To szkoda :shake:

Jacol123 musisz rozpropagować ten program na całą Polskę ;)
Myślę, że lepiej zrobić coś, co ma szansę powodzenia, niż porywać się z motyką na słońce. Na razie staram się pomagać konkretnym schroniskom w zasięgu mojego działania. Mam nadzieję, że się uda :)

Posted

Jacol123 napisał(a):
Myślę, że lepiej zrobić coś, co ma szansę powodzenia, niż porywać się z motyką na słońce. Na razie staram się pomagać konkretnym schroniskom w zasięgu mojego działania. Mam nadzieję, że się uda :)

Może w Krakowie ktoś wpadnie, na taki pomysł :razz:

Na pewno się uda :p

Posted

Na stronach Fundacji Dogtor można przeczytać o suczce wyciągniętej ze schronu, przeszkolonej i przekazanej do pracy z niepełnosprawnymi.

Wydaje mi się, że wśród organizacji zajmujących się pracą z psami i wśród zwykłych szkół dla psów, nie brakowałoby chętnych do podjęcia takiej inicjatywy, tylko trzeba im podsunąć pomysł. :cool3:

Posted

Rybka_39 inne śląskie schroniska nawet o tym nie wiedzą.... Ja wiem jako jedyna z naszego schroniska (właściwie chciałabym to przekazać innym dziewczyną, ale potrzebne byłyby jakies ulotki), ja poprostu w tym momencie nie mam czasu, zeby na takie szkolenie chodzić :-(

Guest Jacol123
Posted

Mysia_Zabrze napisał(a):
Rybka_39 inne śląskie schroniska nawet o tym nie wiedzą.... Ja wiem jako jedyna z naszego schroniska (właściwie chciałabym to przekazać innym dziewczyną, ale potrzebne byłyby jakies ulotki), ja poprostu w tym momencie nie mam czasu, zeby na takie szkolenie chodzić :-(

Wszyscy wolontariusze są mile widziani. Niestety nie mam w tej chwili pieniędzy i czasu na drukowanie dodatkowo ulotek, które miałbym rozwozić po schroniskach. Wierzę, że większość zainteresowanych trafi na dogomanię i skorzysta z programu Lira :)

Posted

myślę, że jesli te szkolenie będzie w wakacje to dziewczyny chętnie wezmą w nim udział ;)
Szkoda, że ulotek nie ma, ale przynajmniej wyślę im link na gg :cool3: